«Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις»

Η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και θα προσφύγει σε αυτό σε περίπτωση ανάγκης, ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς που συμμετέσχαν στις διαπραγματεύσεις με την τριμερή στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε
ότι δεν θα χρειαστούμε νέο δάνειο, καθώς υπάρχουν και τα χρήματα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ που λήγει το 2016 «το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν έχουμε ανάγκη.»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης άφησε ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο παράτασης «λίγων ημερών ή εβδομάδων» στο υφιστάμενο πρόγραμμα για τεχνικούς λόγους.

Όπως διευκρίνισε «η κυβέρνηση παραμένει πιστή στις δεσμεύσεις της για μισθούς και συντάξεις».

Τόνισε ότι παραμένει ο στόχος να κλείσει η διαπραγμάτευση έως τις 8 Δεκεμβρίου και να εκταμιευτεί η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου, αν όμως αυτό δεν καταστεί δυνατό, υπάρχουν κι άλλες λύσεις όπως οι τηλεδιασκέψεις. «Η τρόικα θα έρθει με τη φυσική της παρουσία στην Αθήνα, ωστόσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αρνήθηκε εκ νέου ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας ότι «η όλη συζήτηση γι’ αυτό είναι θεωρητική… Υπάρχει εμπειρία από τα προηγούμενα χρόνια στο θέμα του κενού που ενισχύει τη θέση μας».

Αφήνοντας αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «οποίοι νομίζουν ότι είναι εύκολα τα πράγματα και μπορούν να κάνουν εύκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ή τις αγορές κάνουν λάθος… Όλοι όσοι παράγουν αβεβαιότητα και αστάθεια δεν διευκολύνουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας, καθώς αυτή η αβεβαιότητα στο πολιτικό κλίμα μεταφέρεται στο εξωτερικό.» «Μεγάλη σημασία θα έχει μια αναβάθμιση από τις αγορές, αλλά πέρα απ’ όλα αυτά έχει σημασία και η ενότητα στο εσωτερικό» σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος διέψευσε ότι μπορεί να επιταχυνθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι θα τηρηθούν τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα.

ΠΗΓΗ:Skai.gr