“Πολύτιμη ψηφίδα” ο Τάφος της Αμφίπολης

Φωτογραφίες: Νίκος Σουτόπουλος

Τρία  είναι τα σημεία εκείνα όπου πρέπει να εστιάσει κανείς γύρω από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η επιστημονική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη,  η οποία είναι επικεφαλής της ανασκαφής στην Αμφίπολη και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

1. Η κυρία Περιστέρη δεν απέκλεισε καμμία εκδοχή αναφορικά με τον σκελετό και την ταυτότητα του ανθρώπου στον οποίο ανήκει. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες πλην του ότι ο σκελετός βρίσκεται ακόμη στο μουσείο της Αμφίπολης και ότι δεν έχει αποφασιστεί σε ποιο εργαστήριο θα σταλεί το πιο σημαντικό εύρημα της ανασκαφής. Στο μουσείο βρίκονται ακόμη και τα επιστύλια με τις ανθρώπινες παραστάσεις, που βρέθηκαν πριν από δύο μήνες.

2. Η αποκάλυψη πως βρέθηκαν νομίσματα του 2ου αιώνα, του Αλέξανδρου του Γ’, αλλά και στοιχεία κεραμικής, κάτι που δεν είχε ανακοινωθεί έως τώρα.

3. Ο χαρακτηρισμός από την κ. Περιστέρη ως “πολίτιμης ψηφίδας στον αρχαίο πολιτιστικό θησαυρό της Ελλάδος” του Τύμβου της Αμφίπολης.

Κατά τα λοιπά, αίσθηση προκάλεσε η επιθετική διάθεση ορισμένων δημοσιογράφων κυρίως για το θέμα ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρτειες για το σκελετό και η “παράλειψη” ενημέρωσης για τα χρυσά νομίσματα και τα κεραμικά κτερίσματα.

φωτογραφία 1-1φωτογραφία 2-2φωτογραφία 3-1φωτογραφία 4-2