“Μη μας δώσετε λεφτά αν δε συμφωνήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ”

Να ασκηθούν πιέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους και να συναινέσει προτού δοθούν επιπλέον χρήματα στην Ελλάδα προτείνει, με δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, ο πρώην ευρωβουλευτής και νυν πρέσβης εκ προσωπικοτήτων  Γιώργος Χατζημαρκάκης.

“Δε θα πρέπει να υπάρξουν επιπλέον χρήματα χωρίς τη συναίνεση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος”, είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Γιώργου Χατζημαρκάκη.

Στο εκτενές δημοσίευμα του Spiegel για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το αδιέξοδο με την τρόικα, τονίζεται πως για να τεθεί σε εφαρμογή η προληπτική πιστωτική γραμμή το 2015 θα πρέπει αυτό να αποφασιστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, αν και είναι αμφίβολο αν ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί.

Μία εναλλακτική λύση, σημειώνεται στο άρθρο, θα ήταν η παράταση της διάρκειας του τρέχοντος προγράμματος, καθώς “αν υποτεθεί ότι η χώρα συνεχίσει με όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί”, τότε το ποσό που έχει μείνει αδιάθετο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Εξάλλου, περίπου 16 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα μέχρι το 2016, στο πλαίσιο της συνεισφοράς του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση, “όμως η Ελλάδα θα προτιμούσε να παρακάμψει το νομισματικό ταμείο και τον έλεγχό του, αν μπορεί”, όπως τονίζεται. “Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ωστόσο, εκπρόσωποι από τη Γερμανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία ξεκαθάρισαν στους διαπραγματευτικούς εταίρους τους από την Αθήνα πως τίποτα δε θα συμβεί το ερχόμενο έτος χωρίς το ΔΝΤ”.

ΠΗΓΗ:news.gr