Η Αθήνα στο πλευρό των Ελλήνων της Μαριούπολης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Άμεση και θετική ήταν η ανταπόκριση του Υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου στο αίτημα της ομογενειακής Κοινότητας Μαριούπολης για οικονομική ενίσχυση του τοπικού Ιατρικού Κέντρου “Ο Ιπποκράτης”, τούτες τις δύσκολες ώρες που περνά ο Ουκρανικός λαός και μαζί και οι περίπου 100.000 ομογενείς μας. Δεδομένης δε της έκρυθμης -ακόμη- κατάστασης που επικρατεί στην εμπόλεμη περιοχή, η δυνατότητα παροχής ιατρικής φροντίδας στους ομογενείς μας, είναι κρίσιμη.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του ΥΠΕΞ, ο Υφυπουργός ενέκρινε ποσόν της τάξεως των 30.000 ευρώ  ανά 6μηνο (60.000 ευρώ ετησίως) για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιατρικού Κέντρου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος.

Επειδή τα χρήματα δεν μπορούν να σταλούν διαφορετικά,  αποστέλλονται στην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή με την εντολή να δοθούν στο Ιατρικό Κέντρο.

Να σημειωθεί ότι η βοήθεια προς το ιατρικό Κέντρο “Ο Ιπποκράτης” έρχεται σε συνέχεια της αποστολής  30.000 ευρώ ως έκτακτη βοήθεια προς την Ομοσπονδία και 20.000 ευρώ για τους Έλληνες του χωριού Σαρτανά, στο οποίο, ως γνωστόν,  έξι ομογενείς σκοτώθηκαν και δεκαπέντε  τραυμαστίστηκαν προσφάτως, από έκρηξη οβίδας.

Το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο, άρχισε να λειτουργεί στη Μαριούπολη από τον Σεπτέμβριο του 2001, παρέχοντας δωρεάν φαρμακευτική και ιατρική φροντίδα.

Το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο, άρχισε να λειτουργεί στη Μαριούπολη από τον Σεπτέμβριο του 2001, παρέχοντας δωρεάν φαρμακευτική και ιατρική φροντίδα.

Το Ιατρικό Κέντρο

Το τριώροφο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο στη Μαριούπολη έχει ανεγερθεί επί περιόδου (πρώτης) προεδρίας στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ)  του Αντριου Άθενς. Βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας και καταλαμβάνει χώρο 2 στρεμμάτων ( εξεταστηρίων και δωματίων στους πρώτους δύο ορόφους και γραφείων διοίκησης στον τρίτο όροφο).  Εξυπηρετεί τους ομογενείς της περιφέρειας Μαριούπολης, όπου υπάρχουν 29 χωριά Ελλήνων, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται Ρουμαίοι και μιλούν την “ρουμέϊκου γλώσσα”, η οποία είναι ελληνική.

Ευχαριστήρια επιστολή

Στο μεταξύ, με επιστολή της προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο, με ημερομηνία 28 Νοεμβρίου 2014,  η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή εκφράζει τις ευχαριστίες των ομογενών “…για την οικονομική βοήθεια που απεστάλη προς την Ομοσπονδία, αλλά και τις ελληνικές Κοινότητες της Ουκρανίας 30.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα”. Στην ίδια ευχαριστήρια επιστολή η κα Προτσένκο αναφέρεται στο αίτημα για την “αναγέννηση” της Ιατρικής Κινητής Μονάδας  του Ιατρικού Κέντρου Μαριούπολης.

Στην επιστολή της η κυρία Προτσένκο αναφέρει ότι “με βαθύ αίσθημα αναγνώρισης και υπερηφάνειας επιθυμώ να σας ανακοινώσω, ότι λάβαμε την οικονομική βοήθεια, την οποία μας παραχωρίσατε, ως βοήθεια στην Ομοσπονδία και τις ελληνικές κοινότητες της Ουκρανίας, που βρίσκονται στην περιοχή των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων, ποσά, τα οποία αντιστοιχούν σε 30 και 20 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, για τους Έλληνες του χωριού Σαρτανά, οι οποίοι δοκιμάστηκαν σκληρά, έχοντας βαριές ανθρώπινες απώλειες και τραυματίες. Οι τελευταίοι βρίσκονται μέχρι και σήμερα στα νοσοκομεία της Μαριούπολης, ύστερα από την έκρηξη της οβίδας που έπαισε ανάμεσα στον κόσμο, ο οποίος επέστρεφε από κηδεία”.

Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας

Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας

Αφού τονίζει ότι “είμαστε υπερήφανοι, ότι εσείς, ως ένας από τους πολλούς πολιτικούς και μέλη της κυβέρνησης, εκλάβατε ζεστά κι εγκάρδια την τραγωδία και τον πόνο μας, τρέχοντας να εκτελέσετε τα υποσχεθέντα, στέλνοντάς μας μια τέτοια, άμεση βοήθεια”, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας  “εξ’ ονόματος όλων των Ελλήνων της Ουκρανίας”, όπως σημειώνει, διαβιβάζει στο Υφυπουργό “τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες, για το ότι, δεν είστε αδιάφορο άτομο, μπορούμε πάντα να σας απευθυνόμαστε, και τέλος, για το ότι είστε διαθέσιμος και απλός για την Ομογένεια”.

Αναφερόμενη στο Κέντρο Κινητής Ιατρικής Μονάδας, η κυρία Προτσένσκο σημειώνει και τα ακόλουθα: “Το ελπίζουμε και το πιστεύουμε βαθιά, ότι η παράκλισή μας για την αναγέννηση της κινητής ιατρικής μονάδας, που ανήκει στο Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο της Μαριούπολης, θα μπορέσει να προσφέρει ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό των ελληνικών χωριών, που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την Αζοφική, – Πριαζόβιε –, ο οποίος βρίσκεται κάτω από καθημερινά πυρά, έχοντας ανάμεσά τους θύματα. Στα ελληνικά χωρία, όπως είναι το «Γκρανίτνογιε» με 8 νεκρούς, το «Τσερμαλίκ», με 4 τραυματίες, όσο τίποτα άλλο, οι κάτοικοί τους έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας και γι αυτό το λόγο, η αναγέννηση κινητών ιατρικών ομάδων στην περιοχή Πριαζόβιε, είναι ζωτικής σημασίας”.

Τέλος, λίγες μόλις ημέρες πριν αποσταλεί από τον ΥΦΥΠΕΞ

η οικονομική βοήθεια προς το Ιατρικό Κέντρο, η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο – Πιτσατζή, κατέληγε στην επιστολή της ως εξής: “Για ακόμα μία φορά δεχτείτε τις βαθιές μας ευχαριστίες με την ελπίδα, ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει να περάσει απαρατήρητη η θερμή μας παράκληση για το Ελληνικό Ιατρικό Κέντρο στη Μαριούπολη”.

Ελληνοποιήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι αιτήσεις για ελληνοποιήσεις ομογενών μας από όλη ην Ουκρανία, που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα στο ΥΠΕΞ, ανέρχονται σε 284.

Πρόκειται για έναν ελάχιστο αριθμό, αν αναλογισθεί κανείς ότι οι Ελληνικής καταγωγής πολίτες  ξεπερνούν κατά πολύ τις 100.000 σ΄όλη την Ουκρανία.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΥΠΕΞ προσανατολίζεται θετικά και έχει δόσει εντολές για άμεση ανταπόκριση στις αιτήσεις αυτές.

Σχετικό αίτημα για να δοθεί η υπηκοότητα σε όσους ομογενείς από την Ουκρανία τη ζητούν είχε διατυπωθεί κατά την πρόσφατη ενημέρωση που έκανε, επί του θέματος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ακης Γεροντόπουλος στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΕΛ.

Όπως είχε αναφέρει στην ενημέρωση των μελών της Επιτροπής ο κ. Γεροντόπουλος: «Οι Έλληνες της Ουκρανίας είναι η άμεση προτεραιότητά μας. Στο θέμα της χορήγησης ελληνικής υπηκοότητας και δελτίου ομογενή, τόσο το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλουν προσπάθεια για την επιτάχυνση των διαδικασιών “.