Ομογενειακή εταιρία κατασκεύασε μοναδικό αντιπυρικό καταφύγιο

Ένα εντυπωσιακό, μοναδικό στο είδος του στον κόσμο, αντιπυρικό καταφύγιο, κατασκεύασε μια ομογενειακή εταιρία της Μελβούρνης.
Κάθε χρόνο στην Αυστραλία, όπως είναι γνωστό, σημειώνονται πολλές πυρκαγιές τους θερινούς μήνες και συχνά υπάρχουν και θύματα.

Μετά, όμως, την πύρινη λαίλαπα που έπληξε τη Βικτώρια πριν πέντε χρόνια, όταν έχασαν την ζωή τους 173 άτομα μέσα σε μια μέρα, ερευνητές του Swinburne University of Technology έλαβαν κρατική επιχορήγηση για να σχεδιάσουν ένα αντιπυρικό καταφύγιο που θα έσωζε ζωές κατά τη διάρκεια δασικών πυρκαγιών.

Εξέτασαν διάφορα μοντέλα, όπως τα υπόγεια καταφύγια που υπάρχουν στις ΗΠΑ και τελικά κατέληξαν σε κάτι απλό, εύκολο, οικονομικά προσιτό, αλλά και απόλυτα ασφαλές, όπως λένε.

Το αντιπυρικό καταφύγιο στους χώρους του Swinburne University of Technology όπου παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης

Το αντιπυρικό καταφύγιο στους χώρους του Swinburne University of Technology όπου παρουσιάστηκε στα μέσα ενημέρωσης

Σχεδίασαν, λοιπόν, ένα καταφύγιο το οποίο κατασκεύασε η εταιρία Frankston Concrete Products του ομογενή, Πήτερ Ζυγούρα, το οποίο και παρουσιάστηκε επισήμως στους χώρους του Πανεπιστημίου αφού πέρασε εξονυχιστικά όλους τους ελέγχους των αρμοδίων υπηρεσιών και πήρε την έγκρισή τους.
Το καταφύγιο (κατασκευασμένο από ειδικό τσιμέντο) μπορεί να φιλοξενήσει πέντε άτομα και να αντέχει σε ιδιαίτερα έντονες θερμοκρασίες.

Διαθέτει ένα εξωτερικό και εσωτερικό θάλαμο με διπλά τοιχώματα. Σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, οι άνθρωποι μετακινούνται στον εσωτερικό θάλαμο όπου κλείνουν τις οπές και περιμένουν να περάσει η φωτιά. Ένα μικρό παράθυρο επιτρέπει να ελέγχουν αν το μέτωπο της φωτιάς έχει περάσει, πριν βγουν από το καταφύγιο.
«Αντί να βασιζόμαστε σε συσκευές οξυγόνου ή μάσκες» είπε ο Δρ Kulkarni που το σχεδίασε μαζί με συνεργάτες του, «αυτό το καταφύγιο πάνω από το έδαφος έχει σχεδιαστεί ειδικά για να παρέχει αρκετό οξυγόνο για πέντε άτομα για μία ώρα».

Συμπλήρωσε δε πως μόλις κλείσουν οι πόρτες, αυτόματα γίνεται η μόνωση του χώρου για να μην περάσει καπνός και διοξείδιο του άνθρακα στο εσωτερικό.
Το καταφύγιο διαθέτει τα απαραίτητα, όπως φακούς, πτυσσόμενες καρέκλες, ακόμη και έναν καθρέφτη στον τοίχο για να κάνει το χώρο να φαίνεται μεγαλύτερος από ό, τι είναι στην πραγματικότητα.

Ο κ. Ζυγούρας συμπλήρωσε πως το αρχικό καταφύγιο χρειάστηκε ένα εκατομμύριο δολάρια για να φτιαχτεί.
«Στην αγορά όμως θα διατίθεται τώρα έναντι 23.000 δολαρίων Αυστραλίας» είπε και συμπλήρωσε ότι «θα πρέπει να τοποθετείται σε απόσταση όχι μικρότερη από 10 μέτρα από ένα σπίτι αλλά όχι περισσότερο από 20 μέτρα και να διατηρείται μακριά από οχήματα και αγροτικό εξοπλισμό».

ΠΗΓΗ: Neoskosmos.com