Θολό το τοπίο για τους εργαζόμενους στην Αυστραλία με βίζα 457

Θολό φαίνεται να είναι το τοπίο για τους εργαζόμενους με βίζα 457 στην Αυστραλία, δεδομένου ότι ένας στους πέντε δεν πληρώνεται κανονικά ή απασχολείται σε είδος εργασίας διαφορετικό από αυτό που είχε συμφωνηθεί πριν μεταναστεύσει.

Η αποκάλυψη αυτή γίνεται από τον Ελεγκτή του Fair Work και αναφέρεται σε περίοδο τριών μηνών από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους.
Πιο συγκεκριμένα, 107 από 504 εργαζόμενους ανήκουν στην κατηγορία αυτή, που σημαίνει ότι 20% των εργοδοτών δεν ικανοποιούν τους κανονισμούς της βίζας 457, ενώ το 2003 το ποσοστό ήταν 16%.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο περιπτώσεις. Η μία αφορά συγκολλητή μετάλλων ο οποίος ενώ η συμφωνία προέβλεπε ετήσια πληρωμή $120.000, πληρωνόταν μόνο $41.253 και η άλλη μηχανικό ηλεκτρονικής που όταν ήλθε τού ανατέθηκε δουλειά καθαριστή.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί την υπηρεσία Fair Work είναι ότι πολλοί εργοδότες που απασχολούν εργάτες του εξωτερικού με βίζα 457 δεν μπορούν να εντοπιστούν, ενώ πολλοί που φθάνουν στην Αυστραλία με τη βίζα αυτού του είδους, δεν εργάζονται στους εργοδότες που τους προσκαλούν στη χώρα.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη ο υπουργός Μετανάστευσης, Scott Morrison, σε αναφορά τετραμελούς ερευνητικής επιτροπής την οποία δημοσιοποίησε ο ίδιος, ανέφερε ότι “δεν υπάρχουν αποδείξεις να στηρίξουν τους ισχυρισμούς της προηγούμενης Εργατικής κυβέρνησης η οποία αναφερόταν σε 10.000 ‘εκμεταλλευτές βίζας’.
Ο ίδιος ανακοίνωσε αλλαγές οι οποίες θα καθιστούν ευκολότερη την προσέλευση εργαζομένων με βίζα 457.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η αγγλική γλώσσα -η γνώση της οποίας δεν είναι πλέον απαραίτητη-, η ταχύτερη διαδικασία έγκρισης σε μεγάλες εταιρίες, καθώς επίσης και σ’ εκείνες που έχουν θετικό ιστορικό στον τομέα απασχόλησης.

Εν τω μεταξύ, ο σκιώδης υπουργός απασχόλησης, Brendan O’ Connor, δήλωσε ότι η έρευνα του Fair Work απλά πιστοποιεί την προσέγγιση της πρώην Εργατικής κυβέρνησης όσον αφορά τη βίζα 457, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Abbott θα πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με τις αλλαγές που προγραμματίζει να εφαρμόσει στη χορήγηση βίζας 457.