Ελληνας ομογενής δραπέτευσε από το “καφέ” της ομηρίας στο Σίδνεϊ

Σίδνεϊ, Αυστραλία

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Έλληνας ομογενής δικηγόρος Στέφαν Μπαλαφούτης ήταν ανάμεσα σε εκείνους που εγκλωβίστηκαν νωρίς το πρωί σε καφετέρια στο επιχειρηματικό κέντρο του Σίδνεϊ, όταν άγνωστος άνδρες εισέβαλε στο καφέ και κράτησε δεκάδες ανθρώπους ομήρους!

Ο Στέφαν Μπαλαφούτης όμως κατάφερε, μαζί με άλλες δυο γυναίκες και δυο άνδρες να δραπετεύσουν κατί που φαίνεται πως εξόργισε τον μεσήλικα δράστη. Ο άνδρας εισέβαλε στην καφετέρια στις 09:30 το πρωί, έβγαλε μια καραμπίνα από μια μπλε τσάντα που κρατούσε και μπλόκαρε τις πόρτες.

Ο ομογενής δεν έκανε δηλώσεις αλλά ενημέρωσε την αστυνομία για τον δράστη και τους άλλους ομήρους.

Η PANHELLENIC POST ήλθε σε επικοινωνία με τον διευθυντή Θωμά Τσαμουρά, του STUDIO 3 NEWCASTLE AUSTRALIA  “The voice of Greek thunder from down under”

Ο κ. Τσαμούας μας είπε πως ” η αστυνομία δεν ανακοινώνει καμμία πληροφορία μεχρί που να ελευθερωθούν οι όμηροι”. Πρόσθεσε σε γραπτό μήνυμά του προς την ΡΗΡ ότι “υπάρχει ένας οπλοφόρος και περίπου 12 άτομα μέσα. ‘Αλλα 5 άτομα ελευθερώθηκαν”. Και καταλήγει με την πληροφορία ότι  “η αστυνομία δεν ανακοινώνει πληροφορίες για λόγους τακτικής. Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν μέσα άτομα Ελληνικής καταγωγής”.

Η ΡΗΡ ευχαριστεί θερμά τον συνάδελφο Θωμά Τσαμουρά για την άμεση ανταπόκριση.

Κατά τα λοιπά, στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός της χώρας Τόνι Άμποτ έκανε λόγο για ιδιαίτερα ανησυχητικό και τρομακτικό φαινόμενο ενώ δήλωσε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην αστυνομία της Ν.Ν. Ουαλίας.Παρά το γεγονός ότι ο κ. Άμποτ δεν επιβεβαίωσε ότι το συμβάν έχει πολιτικά κίνητρα, δήλωσε ότι όλες οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Η Αυστραλία είναι μία από τις χώρες της Δύσης που συμμετέχουν στις δυνάμεις αναχαίτησης της τρομοκρατικής οργάνωσης IS στο Ιράκ.
Το συμβάν προκάλεσε χάος στο κέντρο του Σίδνεϊ. Η αστυνομία έκλεισε αρκετούς παραπλήσιους στην περιοχή δρόμους, ενώ διατάχθηκε και η εκκένωση τόσο των κεντρικών δικαστηρίων της πόλης όσο και της Όπερας του Σίδνεϊ.

Εντούτοις δέκα περίπου ώρες μετά η αστυνομία διεμήνυσε ότι η κατάσταση πλέον είναι απόλυτα ελεγχόμενη και ότι οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να συνεχίσουν τις μετακινήσεις τους κανονικά.

ΡΗΡ

ΟΙ ΟΜΗΡΟΙ

Σύμφωνα με πληροφορίρες Ειδησιογραφικών Πρακτορείων, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες δραματική κατάσταση ομηρίας σε καφενείο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.Τουλάχιστον ένας ένοπλος έχει καταλάβει το Lindt Chocolate Café στο κέντρο της αυστραλιανής μεγαλούπολης και κρατά άγνωστο αριθμό ομήρων. Οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον αριθμό των αιχμαλώτων σε 30 με 40, όμως στη συνέχεια η Αστυνομία αναθεώρησε τον αριθμό προς τα κάτω.Σύμφωνα με αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος έχει δυο αιτήματα, πρώτον να του δοθεί μια σημαία του Ισλαμικού Κράτους και δεύτερον να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ. Άλλα μέσα κάνουν λόγο για αίτημα του δράστη να συναντηθεί με τον κ. Άμποτ, ή ακόμα και να δοθεί στον πρωθυπουργό η σημαία του ΙΚ.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με αυστραλιανά ΜΜΕ, ο δράστης ισχυρίζεται πως έχει τοποθετήσει τέσσερις εκρηκτικούς μηχανισμούς, δυο μέσα στο καφενείο και δυο στο χρηματοπιστωτικό κέντρο της πόλης.

Η Αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει τα αιτήματα του δράστη, και ερευνά πληροφορίες πως όμηροι αναρτούν αιτήματα του ένοπλου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε σε επίπεδο αστυνομικής διαπραγμάτευσης. Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε εικασίες», δήλωσε χαρακτηριστικά η αναπληρωτής αρχηγός της Αστυνομίας, Κάθρον Μπέρν.

Πέντε άτομα
έχουν βγει τρέχοντας από το καφενείο κατά τις τελευταίες ώρες, με τις έως τώρα πληροφορίες να κλίνουν πως αφέθηκαν ελεύθεροι και δεν δραπέτευσαν, χωρίς όμως αυτό να έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Τα κίνητρα του δράστη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, με τον πρωθυπουργό Άμποτ να δηλώνει πως δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν ο δράστης (ή οι δράστες) συνδέονται με κάποια ισλαμιστική ή πολιτική οργάνωση.

Οι όμηροι που βρίσκονται μέσα στο κατάστημα έχουν κινηματογραφηθεί να κρατούν στο παράθυρο του καταστήματος μια μαύρη σημαία με αραβική γραφή όπου αναφέρεται: «Υπάρχει μόνο ένας Θεός και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του Θεού».

Άλλες εικόνες από τοπικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν ομήρους να βρίσκονται με τα χέρια ψηλά μέσα στο καφενείο.

 

Μια από τους ομήρους, υπάλληλος του καφενείου, βγαίνει τρέχοντας από το χώρο της ομηρίας και πλησιάζει τους αστυνομικούς (Πηγή: EPA)

Μια από τους ομήρους, υπάλληλος του καφενείου, βγαίνει τρέχοντας από το χώρο της ομηρίας και πλησιάζει τους αστυνομικούς (Πηγή: EPA)

Πηγή: .skai.gr

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ

Aυστραλιανά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι όμηροι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους, μετά από υπόδειξη του ενόπλου, μιλώντας για τέσσερις βόμβες -δύο στην καφετέρια και άλλες δύο στη γύρω περιοχή. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές, λέγοντας πως η επικοινωνία με τον ένοπλο δεν γίνεται «βάσει εικασιών».

Τα βασικά σημεία:

  • Η ομηρία ξεκίνησε στις 09:45 τοπική ώρα (00:45 ώρα Ελλάδας) σε κεντρικότατο σημείο
  • Πέντε όμηροι ξέφυγαν, βγαίνοντας από πίσω πόρτα, αδιευκρίνιστος ο αριθμός των υπόλοιπων -εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τους 30
  • Άγνωστο ακόμη το κίνητρο, δεν κάνει ακόμη εκτιμήσεις η αστυνομία
  • Μαύρη σημαία με τη μουσουλμανική διακήρυξη πίστης στα παράθυρα
  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τραυματίες, η αστυνομία έχει επικοινωνήσει με τον ένοπλο

Όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν σημαία με τη μουσουλμανική δήλωση πίστης στα αραβικά στα τζάμια της καφετέριας, ενισχύοντας τους φόβους πως ίσως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με «ισλαμιστικό άρωμα». Το Σίνδεϊ ανησυχεί τους τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο «συμπαθούντων» προς την τζιχαντιστική ISIS που μπορεί να προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες τυφλής βίας.

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια.Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Δεν έχει γίνει γνωστό εάν ανάμεσα στους ομήρους βρίσκονται και ελληνικής καταγωγής πολίτες.

 

Τρία άτομα που κατάφεραν να διαφύγουν μίλησαν για τζιχαντιστές, ενώ οι κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων προέβαλαν εικόνες όπου ένας άγνωστος κρατάει κοντά στο παράθυρο της καφετέριας μια σημαία με ισλαμικά γράμματα.
Φαίνεται πως πρόκειται για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: “Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του”.

CEDC35A1485B21DB000338B40A137607

Οι φωτογραφίες των διεθνών πρακτορείων συγκλονίζουν, καθώς στα πρόσωπα εκείνων που έχουν παραμείνει μέσα στην καφετέρια αποτυπώνεται ο τρόμος.

Τρεις όμηροι κατάφεραν, άγνωστο ακόμη πως, να φύγουν, ενώ άλλοι δυο βρήκαν τρόπο να επικοινωνήσουν με την αίθουσα σύνταξης τηλεοπτικού σταθμού κι μέσω αυτού με την αστυνομία.
Άλλες δυο γυναικές, που φορούσαν ποδιές και φαίνεται πως ήταν εργαζόμενες στην καφετέρια κατάφεραν να φύγουν και άρα ήδη έχουν ξεφύγει συνολικά πέντε από τους ομήρους.

Δεν είναι σαφές αν οι όμηροι απελευθερώθηκαν από τον ένοπλο ή αν δραπέτευσαν.

ΠΗΓΗ: newsIt.gr

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στις αστυνομικές αρχές στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια.Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

 φωτογραφίες

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι δεν έχει διευκρινιστεί και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα μεμονωμένο συμβάν στην κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Σίδνεϊ, ξεκαθαρίζοντας ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζεται κανονικά.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, από ένα παράθυρο του καφέ είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Σύμφωνα με εικόνες που μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Channel 7, άνθρωποι εθεάθησαν να βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ.

Νωρίτερα, ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει πολιτικά κίνητρα, αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί η καφετέρια δήλωσε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.

Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι το παγκοσμίου φήμης κτήριο της Όπερας του Σίδνεϊ έχει εκκενωθεί καθώς εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν εκκενώσει το κτήριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό