“Τούμπα” από Βουδούρη – Παραστατίδη για τους χρηματισμούς βουλευτών –

“Παρερμηνεύτηκε η δήλωσή μας” – Δίνουν εξηγήσεις στην Επιτροπή Δεοντολογίας

Μετά τις καταγγελίες του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη, για απόπειρα χρηματισμού του από τον Γιώργο Αποστολόπουλο, ήρθαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βουδούρης και Παραστατίδης να πυροδοτήσουν εκ νέου το ήδη τεταμένο κλίμα, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την θετική ψήφο των 4 βουλευτών, Αηδόνη, Ψαριανού, Λυκούδη και Νταβρή, οι οποίοι άλλαξαν στάση και ψήφισαν θετικά για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αιχμές αυτές είχαν ως αποτέλεσμα την οργισμένη αντίδραση των τεσσάρων βουλευτών, ωστόσο πλέον οι κ.κ. Παραστατίδης και Βουδούρης επιχειρούν να ανασκευάσουν τις δηλώσεις τους.

Ολόκληρη η ανακοίνωσή τους

Στην ανακοίνωση, λοιπόν, οι δύο βουλευτές κάνουν λόγο για παρερμηνεία των λεγομένων τους και ξεκαθαρίζουν πως τα όσα είπαν δεν αποτελούν κατηγορία για κανέναν.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους αναφέρει: “Σε συνέχεια σχολίων και ερμηνειών που έγιναν σχετικά με δήλωσή μας για την αποκάλυψη προσπάθειας χρηματισμού του βουλευτή Παύλου Χαϊκάλη, διευκρινίζουμε ότι προφανώς, η δήλωση αυτή δεν στόχευε να απαξιώσει κανένα συνάδελφο βουλευτή και ακόμα περισσότερο δεν αποτελεί «κατηγορία» προς κανέναν. Εξάλλου εμείς αναφέρουμε στην προηγούμενη δήλωσή μας ότι: «Η σκιά αυτή (της απόπειρας του χρηματισμού) προφανώς έχει και μια άδικη πλευρά, εφόσον σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται ότι η υπερψήφιση της κυβερνητικής πρότασης από μη κυβερνητικούς βουλευτές συναρτάται υποχρεωτικά με χρηματισμό».

Είναι όμως σαφές και αδιαμφισβήτητο ότι οι αποκαλύψεις αυτές ρίχνουν μια βαριά σκιά στο παρόν πολιτικό σκηνικό. Αυτή η σκιά, κατά την άποψή μας, απομακρύνει ακόμα περισσότερο την προοπτική εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Δεν επιδιώκουμε την όξυνση του πολιτικού κλίματος αλλά αντιθέτως την αποκλιμάκωση αυτής της έντασης, που εντείνεται από την κινδυνολογία της Κυβέρνησης στην προοπτική των εθνικών εκλογών. Για τον λόγο αυτό επαναφέρουμε την πρότασή μας για συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για το πρόσωπο του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο θα ψηφίσει η επόμενη Βουλή”.

Και τώρα… εξηγήσεις

Ως προς το ζήτημα που ανέκυψε με τις δηλώσεις Βουδούρη – Παραστατίδη, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής αποφάνθηκε να καλέσει την ερχόμενη Δευτέρα τους δύο βουλευτές για να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον της.

Ταυτοχρόνως η Επιτροπή εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για όσα διαδραματίζονται αναφορικά με απόπειρες δωροδοκίας βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου. 

«Τα φαινόμενα αυτά πλήττουν το κύρος του θεσμού και βάλλουν ευθέως κατά της δημοκρατίας. Η Επιτροπή εκφράζει την πλήρη αποδοκιμασία της και καλεί τους ‘Ελληνες βουλευτές να σεβαστούν το κοινοβούλιο και τους συναδέλφούς του και να επιδείξουν τον αναγκαίο για την ιδιότητά τους σεβασμό, τονίζεται σε δήλωση των μελών της Επιτροπής μετά το πέρας της συνεδρίασης».

Στον εισαγγελέα ο Αποστολόπουλος

Την ίδια ώρα, ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου θα βρεθεί εντός της ημέρας ο καταγγελόμενος από τον βουλευτή Π.Χαϊκάλη, για απόπειρα δωροδοκίας του ο Γιώργος Αποστολόπουλος.
Ο κ. Αποστολόπουλος έχει κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου για τη διάπραξη κακουργήματος που αφορά δωροδοκία βουλευτή.

Διαφωνεί η ΔΗΜΑΡ

Σαφείς και διακριτικές αποστάσεις από την κοινή δήλωση των κ.κ Βουδούρη και Παραστατίδη και τους υπαινιγμούς περί χρηματισμού όσων ανεξάρτητων βουλευτών ψήφισαν υπέρ της Προεδρικής εκλογής κράτησε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρ. Μαχαίρας μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ.
«Άλλο πολιτική διαφωνία, άλλο διαφορετικές πολιτικές απόψεις και άλλο πολιτικός καννιβαλισμός», είπε ο κ. Μαχαίρας

Διέψευσε ακόμη πρωτοσέλιδο δημοσίευμα ότι τρεις βουλευτές θα προτείνουν τον κ. Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία λέγοντας ότι έχει δηλώσει επανειλλημένα πως δεν ενδιαφέρεται.
Σχετικά με άλλο δημοσίευμα για συμφωνία σε κοινή εκλογική κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ, στελέχη της ΔΗΜΑΡ υποστηρίζουν ότι τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί και η ΔΗΜΑΡ οτιδήποτε πράξει εκλογικά θα το πράξει από θέση πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας ως κόμμα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ – newsIt.gr

Η φωτογραφία είναι από το newsIt.gr