Απόψεις ομογενών: Να ψηφισθεί από τη Βουλή Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι ομογενείς παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις ψηφοφορίες στη Βουλή για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.  Η υποψηφιότητα του κ. Σταύρου Δήμα συγκεντρώνει θετικές γνώμες στις τάξεις της, τόσο στην Αμερική όσο και στην Αυστραλία, τον Καναδά και αλλού.

Ομογενειακοί κύκλοι με επιρροή τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Κοινοβούλια των χωρών υποδοχής, αλλά και σε θεσμικές οργανώσεις των Αποδήμων, στηρίζουν την προσπάθεια της δικομματικής κυβέρνησης να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή.  Σε κάθε περίπτωση, εκείνο -λένε οι ομογενείς- που πρέπει να αποφευχθεί, είναι να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές καθώς θεωρούν βέβαιο ότι η πολιτική αστάθεια θα επιδεινώσει το οικονομικό πρόβλημα της γενέτειρας. Ίσως δε την οδηγήσει και εκτός Ευρώ… Αντίθετα, υποστηρίζουν την ανάγκη εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή και, στη συνέχεια, το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Απορούν δε πως είναι δυνατόν να πάμε σε διχαστικές εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αντίθετα, οφείλει να ενώνει όλους τους Έλληνες…

Η  Panhellenic Post  απευθύνθηκε τόσο στην οργανωμένη ομογένεια (Ομοσπονδίες, Σύλλογοι κλπ.) όσο και σε ορισμένα φυσικά πρόσωπα από τον ομογενειακό χώρο, προκειμένου να συλλέξει ένα κατά το δυνατόν αντιπροσωπευτικό δείγμα των προθέσεων και των “θέλω” του Απόδημου Ελληνισμού, που μπορεί να μην του έχει εκχωρηθεί ακόμη το συνταγματικό του δικαίωμα της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου, πλην, όμως, και παρακολουθεί και έχει άποψη και γνώμη για τα πολιτικά καθέκαστα της γενέτειρας…

Παρά το ότι η προσπάθεια της ΡΗΡ είναι φυσικό να περιορίζεται σε κάποια ηγετικά ομογενειακά στελέχη και σε αναγνώστες της, αφού η ομογένεια είναι απλωμένη παντού σ΄όλο τον κόσμο, εντούτοις η ανθρωπογεωγραφία και η συνισταμένη των τοποθετήσεων των ερωτηθέντων δίνουν ένα καλό δείγμα των απόψεών της. Εμείς θα δημοσιεύουμε σε καθημερινή βάση -μέχρι την ημέρα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας- απαντήσεις ομογενών όπως θα κατφθάνουν στα e mails της εφημερίδας.

ΤΙ ΛΕΝΕ

Αυστραλία

“Όλοι οι ομογενείς και εδώ στην Αυστραλία, κατανοούν ότι υπάρχει κίνδυνος να περιέλθει σε ακόμη δυσκολότερη κατάσταση  η πατρίδα και αγωνιούμε”, δήλωσε στην Panhellenic Post  (ΡΗΡ) ο π. συντονιστής ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής Γιώργος Αγγελόπουλος. Πρόσθεσε δε ότι ακούνε διάφορα για πολιτικά παιχνίδια που παίζονται, αλλά κανένας δεν ξέρει που είναι η αλήθεια. “Εκείνο που είναι βέβαιο, είπε, είναι ότι ο κόσμος, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θέλει εκλογές τώρα.  Αντιλαμβάνονται ότι είναι δύσκολη η παρούσα κατάσταση. Ενδόμυχα, πάντως, πιστεύουν ότι η πατρίδα θα βρει το βήμα να πάει μπροστά”.

Ιταλία

Συναινετικό είναι το πνεύμα και στην ομογένεια της Ιταλίας. “Εμείς εδώ ελπίζουμε να τα βρουν για να εκλεγεί πρόεδρος. Μετά όλοι μαζί να δουν πως θα πάει μπροστά η πατρίδα”, δήλωσε στην Panhellenic Post ο Γιάννης Κορίνθιος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και πρόσθεσε πως οι πολιτικοί “πρέπει να σκεφθούν τον κόσμο και όχι τις καρέκλες”.

Συμπλήρωσε και τα εξής: “Προέχει η σωτηρία των Ελλήνων και της Ελλάδος, γιατί μια Ευρώπη χωρίς μια Ελλάδα στα πόδια της δεν νοείται. Εύχομαι να υπάρξει μια ευρεία συναίνεση για το καλό των Ελλήνων. Και μετά την εκλογή πρέπει αυτή η συναίνεση να αναπτυχθεί περαιτέρω, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”.

Αλεξάνδρεια

Από την Αλεξάνδρεια ο γνωστός για την ομογενειακή του δράση, Γιώργος Δήμας, υποστηρίζει μαχητικά την εκλογή του συνωνόματός του  Σταύρου Δήμα. “Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια διχαστικών μηνυμάτων”, επισημαίνει και αρθρογραφεί σχετικά στο site  ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ το οποίο διαχειρίζεται.

Σε ανοικτή δε επιστολή προς τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Δήμας επισημαίνει ότι “οι Ελληνες πολιτες εχουν χορτάσει πια απο διάφορες υποσχέσεις και δεν επιθυμούν άλλα <πειράματα> όμως αντίστανται  όλοι σθεναρά και πολιτικά  στα σκληρά μέτρα τα οποια επέβαλαν οι κυβερνήσεις εξ ου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οτι ενα 60% των ελλήνων ψηφοφόρων δεν επιθυμούν να προσφύγουν σε πρόωρες εκλογές αν σε περιπτωση δεν εκλεγει ο γνωστος ασπιλος και αμολυντος Ελληνας πολιτικος κ Σταυρος Δημας ως νεος προεδρος της Δημοκρατιας”.

ΗΠΑ

Από την  North Carolina των ΗΠΑ, ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων των Ευρυτάνων Αμερικής το ΒΕΛΟΥΧΙ Νίκος Αποστολόπουλος, ο οποίος παλαιότερα (2010) είχε στείλει επιστολή στον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή με προτάσεις για την Αναθεώρηση του Συντάγματος όπου  μεταξύ άλλων πρότεινε να εκλέγεται απευθείας από το λαό ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, εκφράζει το φόβο του για το τι θα συμβεί στην περίπτωση που η χώρα πάει σε πρόωρες εκλογές. “Πέραν των άλλων, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος στην προσπάθεια να απαλλαγεί η χώρα από τα μνημόνια. Ίσως δε αν υπάρξει και αλλαγή κυβέρνησης η χώρα οδηγηθεί εκτός ευρώ, κάτι που θα ισοδυναμεί με καταστροφή”, τονίζει στην Panhellenic Post.

Υποστηρίζει δε πως “τά κόμματα σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει νά συνεργαστούν γιά τήν εκλογή τού Προέδρου τής Δημοκρατίας” και εκτιμά ότι  ” αυτοί οι οποίοι βάζουν τό προσωπικό  ή τό κομματικό συμφέρον υπεράνω του συμφέροντος της Πατρίδας θά πρέπει νά τιμωρηθούν στις επόμενες εκλογές”.

Γερμανία

Άλλος ομογενής, από τη Γερμανία, ο Νίκος Δεληγιάννης, ο οποίος επίσης είχε στείλει πρόσφατα ανοικτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, δηλώνει στην  Panhellenic Post ότι “την ώρα που η χώρα βρίσκεται προ των άγριων διαθέσεων των αγορών, εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ούτε ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας! Εάν μας οδηγήσουν σε εκλογές, θα μπούμε σε μεγάλες περιπέτειες πολύ περισσότερο εάν -όπως φαίνεται- από τις κάλπες δεν βγεί αυτοδύναμη κυβέρνηση”.

Καναδάς

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η άποψη ενός άλλου ομογενή από το Τορόντο του Καναδά. Του Θεόδωρου Τζαλαλή, Προέδρου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά. “Εμείς οι απόδημοι -είπε στην ΡΗΡ- με προβληματισμό, θλίψη και αγωνία παρακολουθούμε τις πολιτικές εξελίξεις, τα διλήμματα και τις αντιπαλότητες που διαρκώς παρουσιάζονται στην ελληνική κοινωνία που πιθανόν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να δημιουργήσουν ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε χαώδεις και ανεξέλεκτες καταστάσεις και που επιτείνει τα προβλήματά μας σε μια γενικότερη γεοπολιτική έκρυθμη περίοδο”.

Και προσθέτει:  “Αυτό που θέλουμε, το οποίο ελπίζουμε να μην θεωρηθεί wishful thinking, είναι όλα τα κόματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αντιληφτουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, και να συμβάλουν στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, να καταλάβουν όλοι ότι θα πρέπει να συνεργαστούν και να συμβιβαστούν με τα σημερινά δεδομένα, ούτως ώστε να σταματήσει το κατρακύλησμα της χώρας προς την κοινωνική και οικονομική της απαξίωση και ίσως την εθνική μας καταστροφή”.

Και καταλήγει με την επισήμανση πως : “Απώτερος στόχος όλων των πολιτικών δυνάμεων και των σημαντικών παραγόντων της χώρας (πανεπιστημιακή κοινότητα, επιχειρηματική και άλλοι state holders) θα πρέπει να είναι η συμβολή για τη δημιουργία μιας πιο δίκαιης και ισότιμης κοινωνίας, με πολιτική σταθερότητα, οικονομικές ευκαιρίες για όλους και το κλείσιμο της ψαλίδας της εισοδηματικής ανισότητας και του πλούτου που οδηγεί σε κοινωνικές αναταραχές.  Το δημιουργικό και επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλλήνων, σε όλους τους τομείς, είναι γνωστό παγκόσμια και είναι επιθυμία όλων των αποδήμων να πρυτανεύσει κάποτε και στην πατρίδα μας, για να τελειώσουν τα μνημόνια και να δούμε καλύτερες μέρες. Μόνο έτσι θα επιστρέψουμε σε περιόδους ευημερίας και καταξίωσης των Ελλήνων οι οποίες θα μας κάνουν να αισθανόμαστε το ίδιο εθνικά υπερήφανοι, όπως είμαστε στο όχι και τόσο πολύ μακρινό παρελθόν”.

ΗΠΑ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καλιφόρνιας, Θεόδωρος Λαλιώτης είπε στην Panhellenic Post: “Ας οψεται εκείνος (και ξέρουμε όλοι ποιος είναι) που σοφίστηκε το τέχνασμα να χρησιμοποιείται η εκλογή Προέδρου της  Δημοκρατίας με τέτοιον τρόπο που να προκαλεί αστάθεια και εκλογές.
Αυτή είναι μια απο τις πολλές στημένες κομπίνες που εμποδίζουν τον εκσυχρονισμό στη χώρα μας.
Η εκλογή ΠτΔ θα έπρεπε να είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία και όχι ενα παίγνιο διεφθαρμένων πολιτικών που κοιτάζουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και όχι το καλό της χώρας”.

ΗΠΑ

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, “ένας προβληματισμένος ομογενής”, όπως υπογράφει, με σημαντικό αξίωμα, όμως, στην ομογένεια, υποστηρίζει πως: “η Ομογένεια, όπως νομίζω και οι συμπατριώτες μας στην Ελλάδα, θέλουν ηρεμία και όχι εκπλήξεις.  Οπως λεμε ‘το νερό έχει μπει στο αυλάκι’ και θα ήταν μεγάλο ατόπημα εαν γινόταν κάτι που θα τάραζε τα νερά.  Αυτό σημαίνει, εκλογή τώρα του Σταύρου Δήμα στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας και βουλευτικές εκλογές κάποια στιγμή το φθινοπώρο του 2015.
Συνεχίζουμε με την παρούσα Κυβέρνηση, αφού πρώτα γίνει ένας ανασχηματισμός που θα περιλαμβάνει στη συνθεσή της και άτομα, εκτος των δυο κομμάτων που τωρα αποτελούν την Κυβερνηση.  Πρέπει επίσης να ληφθουν και μέτρα που θα μειώσουν την ‘πόλωση’ που τωρα υπάρχει στη πολιτική μας ζωή, ώστε να πάμε στις εκλογές με κάποιες ευρείες συμφωνίες στα ‘εθνικά θέματα’.
Το μελλον της χώρας, όσο ποτέ άλλοτε, είναι στα ‘χέρια μας’.  Με σύνεση, λογική, μετριοπάθεια και δημιουργικό πνεύμα θα τα καταφέρουμε.  Δεν θέλω να σκεφθώ κατι διαφορετικό”.

ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Ουζούνογλου: “Το δίλημμα κατά πόσο να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή των Ελλήνων ή να γίνουν εκλογές είναι ψευδές. Το ερώτημα πρέπει να είναι πότε  θα καταλάβουμε σε τι οφείλονται τα σημερινά δεινά του Ελληνισμού και ότι αυτά πρωτίστως οφείλονται στην δική μας  αδιαφορία για το μέλλον του Ελληνισμού. Η αδιαφορία αυτή προσωποποιείται με την απεμπόληση της Ρωμαίικης παράδοσης μας και εκφραστές αυτής της συμπεριφορας είναι το κομματικό σύστημα του νεποτισμού, της διαφθοράς  και της νοοτροπίας “ας είμαστε εμείς στην εξουσία στην πρωτεύουσα” και ότι θέλει ας γίνει στον υπόλοιπο Ελληνισμό.  Το πρόβλημα είναι κατ’ εξοχή ιδεολογικό και το ερώτημα που πρέπει να τεθεί ως δίλημμα είναι:  αν πιστεύουμε ότι στη δημιουργία με αφοσίωση σε αρχές ή στην επιβίωση με ξένα στηρίγματα”.

ΕΛΛΑΔΑ

Συμμετοχή των ελλήνων του εξωτερικού σε ελληνική κυβέρνηση θέλει ο αναγνώστης μας από την Πάτρα. “Να υπάρξει Κυβέρνηση με  Προσωπικότητες τόσο από την Ελλάδα όσο και Ελλήνων που διαπρέπουν στο Εξωτερικό να μην έχουν αναμειχθεί με την Πολιτική να είναι επιτυχημένοι σε αυτό που έχουν κάνει και να είναι γνωστοί για το ήθος τους , να επανεξετάσουν  σε τι ποσά να εχουν κοπεί οι Μισθοί, οι Συντάξεις για τους φόρους την υγεία τον ΕΜΦΙΑ την Ανεργία την ασφάλεια και άλλα. Αυτοί που κυβερνούν τα 4 τελευταία χρόνια και αλήθεια να λένε δεν πείθουν με τίποτα και κυρίως τους ανέργους, τους άστεγους ,κλπ

Αχιλλέας Παπαδιονυσίου”.

ΙΤΑΛΙΑ

Από την Ιταλία, “Ο πρόεδροs να εκλεγει απο την επομενη ΒΟΥΛΗ  που ειναι και η νεα θεληση του ελληνικου λαου.  Αυτή η Βουλή, με αυτή την πλειοψηφία, έχει βυθίσει με τα μνημόνια τον ελληνικό λαό στο χρέος, σε κοινωνική απαξίωση και υποβάθμιση!

Αυτή είναι η καταπίεση σαν Έλληνες της Διασποράς που στην καθημερινότητα υποβαλλόμαστε στις χώρες υποδοχής.

Κατερίνα Γιαννάκη,

Μέλος  Συντονιστικού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού,  ΣΑΕ  ΕΥΡΩΠΗΣ.

Συντονίστρια Επιτροπής  Πολιτικών Κ.Α.  Δικαιωμάτων

Κοινότητα  Ρώμης ΙΤΑΛΙΑ”.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΡΩΣΙΑ

<<κ. Διευθυντά,

Λίγες μέρες πριν την τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή (ή μη) του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να καταθέσω μερικές σκέψεις μου στην έγκριτη ομογενειακή ηλεκτρονική εφημερίδα σας “Panhellenic Post” σχετικά με το πρόσωπο του νέου Προέδρου και τα χαρακτηριστικά αυτό που πρέπει να συγκεντρώνει, ώστε να αποτελεί μια νέα ελπίδα για το ελληνικό έθνος τόσο στην πατρίδα μας αλλά και την ομογένεια όπου γης:

– Να έχει εμπειρία ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και διεθνών ή ευρωπαϊκών οργανισμών στο εξωτερικό.

– Να έχει την ικανότητα και δυνατότητα να ενισχύσει το κύρος και τη χαμένη αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό σε μια συγκυρία εσωτερικής αλλά και παγκόσμιας κρίσης.

– Να έχει προέρθει από μια όσο το δυνατόν αξιόλογη και αξιοπρεπή πολιτική πορεία και από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο με συνέπεια στις ιδεολογικές αρχές του αλλά και αξιόλογο στίγμα και προσφορά στη δημόσια και πολιτική ζωή του τόπου μας.

– Να ενισχύσει τις πολιτικές (δημοσιοοικονομικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές κ.ά.) σύνδεσης της ομογένειας και του απόδημου ελληνισμού σε όλο τον κόσμο με το μητροπολιτικό κέντρο σε μια σχέση αλληλεπίδρασης και ανατροφοδότησης.

– Να ενώσει και να εμπνεύσει με την προσωπικότητα και τη δράση του τις ελληνικές κοινότητες της ομογένειας σε ανατολή και δύση με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την αναγέννηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

– Να συμβάλλει στην αναγνώριση της γενοκτονίας του μικρασιατικού ελληνισμού από τη διεθνή κοινότητα και να προωθήσει τη σύσφιξη σχέσεων με βαλκανικές, και άλλες φίλιες χώρες που μας συνδέουν ισχυροί και πατροπαράδοτοι ιστορικοί δεσμοί.

– Να ενθαρρύνει στην εξωτερική πολιτική τη δημιουργία νέων στρατηγικών συμμαχιών σε μία παγκόσμια κοινότητα που μεταβάλλεται ραγδαία γεωπολιτικά με άξονα την εθνο-πολιτιστική μας ταυτότητα και πλουτοπαραγωγικά και ενεργειακά μας συμφέροντα.

Τέλος, ευνόητο είναι ότι στην εκλογική διαδικασία πρέπει να πρυτανεύσει το εθνικό συμφέρον που επιτάσσει την εθνική συνεννόηση και συναίνεση για το καλό του τόπου.

Με εκτίμηση,

Κώστας Ν. Θώδης

Εκπαιδευτικός-Συγγραφέας-Ιστορικός ερευνητής

Καθηγητής Κρατικού Πανεπιστημίου Σταυρούπολης Ρωσίας (2004-2014)>>

Θα επανέλθουμε, με περισσότερες απαντήσεις ομογενών.

πηγή:ΡΗΡ