Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 27 Δεκεμβρίου 2014

Το ενδεχόμενο κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου, οι εξελίξεις στην υπόθεση ΣΑΠΑ, η απόφαση του Επιτρόπου της Αρχής κατά των Μονοπωλίων του Ισραήλ σε σχέση με τη συμμετοχή των εταιρειών Noble και Delek στο “Λεβιάθαν”, η μεταφορά από την Τουρκία εποίκων μετά τη μεταφορά νερού στα κατεχόμενα και οι στρεβλώσεις στην εμπορία σιτηρών από την ιδιωτικοποίηση της Επιτροπής Σιτηρών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια”, στο κύριό της θέμα με τίτλο “Πόσο θα κοστίσει το λουκέτο;”, γράφει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι Κυπριακές Αερογραμμές ύστερα από 67 χρόνια ζωής θα κλείσουν το πρώτο δεκαήμερο του νέου χρόνου. Αλλού γράφει στο κατηγορητήριο για την υπόθεση ΣΑΠΑ θα βρίσκονται εκτός απροόπτου έξι πρόσωπα με τους εργολάβους να τη βγάζουν “καθαρή” ως μάρτυρες κατηγορίας. Σε πρώτη φάση θα παραπεμφθούν σε δίκη την ερχόμενη Δευτέρα μόνο Βέργας και Μαλληκίδης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τουρκικά μέσα αναφέρουν πως δεν θα ανανεωθεί η τουρκική NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ και το Μπαρμπαρός θα μετακινηθεί προς Καστελλόριζο.

“Η Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Πιθανό καρτέλ ανακατεύει τις κάρτες”, γράφει ότι ο Επίτροπος της Αρχής κατά των Μονοπωλίων του Ισραήλ δεν έκανε αποδεκτό συναινετικό διάταγμα αναφορικά με τη συμμετοχή των εταιρειών Noble και Delek στο “Λεβιάθαν” το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη χώρα. Αλλού γράφει ότι έτος σημαντικών προκλήσεων αναμένεται να είναι το 2015 σε πολλούς τομείς καθώς πρέπει να προωθηθούν σημαντικά και πολύπλοκα θέματα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μπορεί να μετακινηθεί στο Καστελόριζο το “Μπαρμπαρός”.

“Ο Φιλελεύθερος”, με τίτλο “Φέρνουν νερό και έποικους”, γράφει ότι η νέο κύμα εποίκων αναμένεται στην Κύπρο μετά τη μεταφορά του νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα. Αυτό σύμφωνα με τον “Φ”, θα είναι αποτέλεσμα των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν με την απρόσκοπτη διοχέτευση του νερού στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι  καμιά αλλαγή στο κρατικό μισθολόγιο για το 2015, με 15 αξιωματούχους να αμείβονται με περισσότερα χρήματα από ό,τι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάση τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι χωρίς τέλος οι διασπαθίσεις στο ΣΑΠΑ.

Η “Χαραυγή”, στο κύριό της θέμα με τίτλο “Μονοπώλια θα δημιουργήσει ιδιωτικοποίηση της ΕΣΚ”, γράφει ότι στη δημιουργία μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων θα οδηγήσει τυχόν ιδιωτικοποίηση της Επιτροπής Σιτηρών που θα επιφέρουν στρεβλώσεις στην εμπορία σιτηρών και αναπόφευκτα εκμετάλλευση των καταναλωτών και παραγωγών. Αλλού προβάλει το β΄ μέρος της συνέντευξης στην “Χ” του ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού ο οποίος ανέφερε ότι είναι αρκετά τα περιθώρια αντίστασης εντός και εκτός Βουλής στις αντιλαϊκές πολιτικές της Κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ανάμειξη στις δημαρχιακές επιδιώκει ο Αρχιεπίσκοπος.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑΝ)