Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 28 Δεκεμβρίου 2014

 

Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αναδιοργάνωση της Προεδρίας, ο στόχος της Κυβέρνησης για την οικονομία και το κράτος το 2015, οι επιπτώσεις από την πτώση της τιμής του πετρελαίου και η διαδικασία για ιδιωτικοποίηση της Cyta, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.  Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι, μεταξύ άλλων, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για στασιμότητα του Κυπριακού, οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι υλοποιήθηκαν οι δύσκολες αποφάσεις και οι αναφορές του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄ για ευθύνες της Κυβέρνησης που χάθηκαν από κυπριακά χέρια οι δύο τράπεζες.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Οι αλλαγές στο Προεδρικό» και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μελετά εισηγήσεις και προτάσεις για την αναδιοργάνωση της Προεδρίας και θα προβεί σε ανακοινώσεις μετά τις γιορτές. Αλλού προβάλει συνέντευξη στην “Α” του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, βουλευτή του ΔΗΣΥ Γιώργου Γεωργίου, ο οποίος αναφέρει ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια ήταν μέρος του σκανδάλου της Cyta στη Δρομολοξιά. Επίσης, γράφει ότι μέλος του ΔΣ της ΚΟΠ σχετίζεται με τέσσερις εταιρείες από τις οποίες η Cyta αγοράζει τηλεοπτικά δικαιώματα αθλητικών γεγονότων και οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στις Σεϋχέλλες και στις βρετανικές Παρθένους Νήσους.

«`Ζαλάδες` από την πτώση του πετρελαίου» είναι ο τίτλος του κύριου θέματος της «Σημερινής» που γράφει ότι καταλυτικές επιπτώσεις στην κυπριακή αλλά και στην παγκόσμια οικονομία προκαλεί η βουτιά στην τιμή του “μαύρου χρυσού”, που προβλέπεται από τα 65 δολάρια που βρίσκεται σήμερα να κατρακυλήσει στα 40 δολάρια. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην ετήσια έκθεση του στηλιτεύει την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις. Σε άλλο της θέμα η «Σ» γράφει ότι ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών και Ελεγκτική Υπηρεσία επιχειρούν να διερευνήσουν τις καταγγελίες για ατασθαλίες στο Κοινοτικό Συμβούλιο Παλαιομετόχου, η Αστυνομία συνεχίζει την αναζήτηση δραστών που έκλεψαν τις αποδείξεις εισπράξεων.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Ανάκαμψη και μεταρρυθμίσεις» προβάλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος δηλώνει πως στόχος και προτεραιότητα της Κυβέρνησης για το 2015 είναι να καταστεί χρονιά ανάκαμψης της οικονομίας και μεταρρυθμίσεων του κράτους. Γράφει επίσης, ότι ανησυχίες εκφράζει ο ηγέτης του ΑΚΕΛ για τη στασιμότητα στο Κυπριακό και προειδοποιεί ότι η παράταση της αναστολής των διαπραγματεύσεων επιτρέπει στην Τουρκία να προωθεί στη διεθνή κοινότητα τη θέση της ότι το Κυπριακό δεν επιλύεται και ότι πρέπει να πάμε διχοτόμηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε τραγική κατάσταση οι ναοί στην Αμμόχωστο.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο της θέμα, υπό τον τίτλο «Πασάρουν τη Cyta στην Deutsche Telekom» ότι στημένο παιχνίδι αποδεικνύεται η διαδικασία για ιδιωτικοποίηση της Cyta, αφού όπως μαρτυρούν στοιχεία τα οποία επικαλείται η “Χ”, η Κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει και προωθεί την πώληση του οργανισμού στη γερμανική Deutsche Telekom. Αλλού γράφει ότι ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας αναφέρει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα ότι η συμπεριφορά της αλυσίδας εφοδιασμού αγροτικών προϊόντων έναντι των παραγωγών και των καταναλωτών δεν είναι δίκαιη. Ακόμη, γράφει ότι νέα παρέκκλιση 8.500 τ.μ. για να ενισχυθεί η “βιωσιμότητα” και “ελκυστικότητα” του ιδιωτικού εμπορικού κέντρου “The Mall of Cyprus”, ζητεί ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Σε βέρτιγκο τα κόμματα», γράφει ότι οι εξελίξεις από τα ανοικτά μέτωπα των σκανδάλων που το ένα μετά το άλλο βγαίνουν στην επιφάνεια και συγκλονίζουν την κοινή γνώμη προκαλούν παρατεταμένο πανικό στα κομματικά επιτελεία που δυσκολεύονται όχι απλά να διαχειριστούν την κατάσταση αλλά να κυκλοφορήσουν δημόσια. Σε άλλο θέμα, προβάλει συνέντευξη στην εφημερίδα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη “που χάθηκαν από κυπριακά χέρια οι δύο τράπεζες” στην Κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Αλλού προβάλει συνέντευξη στην “Κ”  του Υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αναφέρει ότι έχουν υλοποιηθεί οι δύσκολες αποφάσεις για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Η εβδομαδιαία «Μάχη», υπό τον τίτλο «Ανώμαλη προσγείωση με προοπτικές» γράφει στο κύριο θέμα της ότι κρύο ντους που μπορεί και πρέπει όμως να λειτουργήσει ως αναζωογονητικό ήταν οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Εμπορίου για το απογοητευτικό αποτέλεσμα της γεώτρησης της ENI/KOGAS στο κοίτασμα Ονασαγόρας στο οικόπεδο 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού, γράφει ότι ενώπιον του διλήμματος εκλογή προέδρου ή πρόωρες εκλογές βρίσκεται το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου διεξάγεται η τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επέστρεψε στα προεδρικά του καθήκοντα μετά την περιπέτεια της υγείας του, έτοιμος και αποφασισμένος για μια νέα αρχή στη διακυβέρνηση του.

Η αγγλόγλωσση “Sunday Mail” με τίτλο «Αναμένεται λίγη ηρεμία μέσα στο 2015» γράφει ότι από την χρηματοοικονομική κρίση στη Ρωσία στον πόλεμο στον κυβερνοχώρο με την Βόρεια Κορέα, το 2014 έχει δημιουργήσει νέα σημεία ανάφλεξης κατά τις τελευταίες του ημέρες, θέτοντας το 2015 ενώπιον αναταραχών. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας δήλωσε ότι οι αρχές θα καταχωρήσουν τη Δευτέρα αγωγές σε σχέση με την υπόθεση του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Πάφου. Επίσης γράφει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανήλθαν στο 49%.

(ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΜΑΝ)