Παραμένει άφαντο το αεροσκάφος της AirAsia

Τζακάρτα

Την εκτίμηση ότι το εξαφανισμένο αεροσκάφος της AirAsia βρίσκεται πιθανότατα «στον βυθό του ωκεανού» διατύπωσε, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οΙνδονήσιος επικεφαλής της επιχειρήσης εντοπισμού του Airbus A320-200 τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την Κυριακή.

«Οι τελευταίες συντεταγμένες (του αεροπλάνου) ήταν πάνω από τη θάλασσα, οποτε το πιθανότερο είναι να βρίσκεται στον πάτο του ωκεανού» δήλωσε ο Μπαμπάνγκ Σολεστίγιο σε συνέντευξη τύπου στο αεροδρόμιο Σοκάρνο της Τζακάρτα.

Σύμφωνα με τον Ινδονήσιο αξιωματούχο στην επιχείρηση έρευνας χρησιμοποιείται ένα σύστημα σόναρ το οποίο μπορεί να «διαβάσε» ό,τι υπάρχει σε ένα βάθος έως και 2.000 μέτρων.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Μεταφορών της Ινδονησίας που μίλησε σε τοπική εφημερίδα της Ινδονησίας, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν απαντήσει αρνητικά στους πιλότους της πτήσης με τους 162 επιβάτες όταν εκείνοι τους ζήτησαν να μετακινηθούν στα 38.000 πόδια προκειμένου να πετάξουν πάνω από την κακοκαιρία που υπήρχε μπροστά τους.

Αρχικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ελεγκτές έδωσαν το «οκ» αλλά στη συνέχεια ανακάλεσαν την απόφασή τους αυτή επικαλούμενοι την αυξημένη «κίνηση» στην ευρύτερη περιοχή, περιλαμβάνοντας σε αυτή και μια πτήση που βρισκόταν ακριβώς από πάνω από το αεροσκάφος της AirAsia.

Στην επιχείρηση εντοπισμού, σύμφωνα με τον ναύαρχο Σιντζίτ Σετιαγιάνα, συμμετέχουν περισσότερα από δώδεκα σκάφη, πέντε αεροπλάν και τρια ελικόπτερα καλύπτοντας μια περιοχή ανατολικά-νοτιοανατολικά του νησιού Μπελιτούνγκ όπου υπάρχει καλή ορατότητα, όπως μετέδωσε το Associated Press.

Τα ραντάρ έχουν καταγράψει ότι την ώρα που χάθηκε το σήμα του αεροπλάνου, αυτό πετούσε με μια σχετικά χαμηλή ταχύτητα της τάξης των 500 μιλιών ανά ώρα, σύμφωνα με το BBC.

ΠΗΓΗ: South China Morning Post

ΝΩΡΙΤΕΡΑ
Αδιανόητο, στα όρια της επιστημονικής φαντασίας αλλά απολύτως πραγματικό: ένα ακόμη θρίλερ με μαλαισιανό αεροσκάφος που εξαφανίζεται, λίγο πριν εκπνεύσει μια τραγική χρονιά για την αεροπλοΐα.

Αεροσκάφος της μαλαισιανής εταιρίας χαμηλού κόστους AirAsia εξαφανίστηκε νωρίς το πρωί της Κυριακής ενώ πετούσε μεταξύ της Ινδονησίας και της Σιγκαπούρης με 162 επιβαίνοντες.Το αεροσκάφος φέρεται να είχε ζητήσει να αποκλίνει από την πορεία του λόγω του καιρού πριν χαθεί η επαφή μαζί του, περίπου 42 λεπτά μετά την απογείωση. Δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου.Στο αεροσκάφος, τύπου Airbus Α320-200, επέβαιναν 155 επιβάτες (εκ των οποίων 16 παιδιά και ένα βρέφος), και επταμελές πλήρωμα. Η συντριπτική πλειονότητα των επιβαίνοντων είναι Ινδονήσιοι.Η πτήση QZ8501 είχε αναχωρήσει από το διεθνές αεροδρόμιο Τζουάντα στη Σουραμπάγια, στο νησί Ιάβα της Ινδονησίας και αναμενόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σάνγκι της Σιγκαπούρης στις 08:30 τοπική ώρα.Η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε περίπου 42 λεπτά μετά την απογείωση, όπως ανέφερε η αεροπορική εταιρεία στην ανακοίνωσή της.Ανήσυχοι συγγενείς έχουν συγκεντρωθεί και στα δύο αεροδρόμια, περιμένοντας ενημέρωση για την τύχη του αεροσκάφους.

9 φωτογραφίες

Σύμφωνα με την εταιρεία, το αεροσκάφος είχε ζητήσει άδεια να αποκλίνει από τη συνηθισμένη πορεία του του λόγω καιρικών συνθηκών πριν χαθεί η επαφή μαζί του.

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών της Ινδονησίας, εκπρόσωπός του ανέφερε πως «η Τζακάρτα έχασε τον έλεγχο με το αεροπλάνο μεταξύ Σουραμπάγιας και Σιγκαπούρης στις 07.55 τοπική ώρα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διεύθυνσης πολιτικής αεροπορίας της Σιγκαπούρης, η επαφή με το αεροσκάφος χάθηκε στον εναέριο χώρο της Ινδονησίας, «200 ναυτικά μίλια (περί τα 350 χλμ). νοτιοανατολικά της μεθορίου μεταξύ των Περιοχών Πληροφόρησης Πτήσεων της Τζακάρτας και της Σιγκαπούρης».

Η AirAsia ανακοίνωσε ότι επιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του αεροσκάφους. «Επί του παρόντος δυστυχώς δεν έχουμε καμιά πληροφορία για την κατάσταση των επιβατών και των μελών του πληρώματος» αναφέρει.

Newsroom ΔΟΛ