Με στόχο τις ψήφους της ομογένειας

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Για μία ακόμη φορά, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ -και μάλιστα τώρα ένα ιστορικό του στέλεχος, ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος- διατυπώνει προσωπική του άποψη, παρά την “οδηγία” του κόμματος να αποφεύγεται η πολυφωνία στο δρόμο προς τις κάλπες ώστε να μην μπερδεύεται το εκλογικό σώμα. Παρά ταύτα ο κ. Γλέζος με μία “σκληρή” ανακοίνωση επιτίθεται στην συγκυβέρνηση για ένα θέμα που ελάχιστα (φαίνεται) γνωρίζει όπως είναι αυτό της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων ψηφοφόρων. Ζητά, μάλιστα, “να δοθεί άμεσα η δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν από τη χώρα διαμονής τους στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου”.

Ας το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή:Και εάν ακόμη η συγκυβέρνηση ήθελε να δώσει σήμερα ψήφο στους Απόδημους από εκεί όπου ζουν, πάλι ΔΕΝ ήταν αυτό δυνατόν να συμβεί, αφού, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Συντάγματος  “…Νόμος που ψηφίζεται από την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών μπορεί να ορίζει τα σχετικά με την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τους εκλογείς που βρίσκονται έξω από την Επικράτεια…”

Και φυσικά όταν η συγκυβέρνηση μόλις πριν από λίγες μέρες δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει 180 ψήφους για να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας και οδηγείται η χώρα σε επιζήμιες πρόωρες εκλογές, αποτελεί υποτίμηση της νοημοσύνης των ομογενών το να ισχυρίζεται  ότι τάχα μπορεί η κυβέρνηση να συγκεντρώσει 200 ψήφους για το συγκεκριμένο ζήτημα! Άλλωστε, η Βουλή έχει ΔΙΑΚΟΨΕΙ τις εργασίες της από την 1η Ιανουαρίου 2015…

Ή μήπως ο κ. Γλέζος, για ευνόητους κομματικούς λόγους, θέλει να ΔΙΑΣΠΑΣΕΙ την ομογένεια σε προνομιούχους  ευρωπαίους ομογενείς (με δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές -επειδή ψηφίζουν στις Ευρωεκλογές) και σε δεύτερης κλάσης ομογενείς όλων των άλλων περιοχών της γης, που δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές;

Επομένως προς τι η άκαιρη ανακίνηση του θέματος; Και μάλιστα από θέση και λόγο κατηγόρου; Εάν και όταν γίνει Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ,  ο κ. Γλέζος θα έχει όλη την ευχέρεια να ζητήσει από το κόμμα του να ψηφίσει το νόμο. Τότε ναι, θα είμαστε στο πλευρό του.

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Γλέζου, η οποία μόνον σε προσπάθεια  δημιουργίας εντυπώσεων ενόψει εκλογών θα μπορούσε να αποδοθεί, έχει ως εξής:
“Για ακόμη μία φορά οι ελληνικές κυβερνήσεις εμπαίζουν τους Έλληνες του εξωτερικού αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσουν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου από τη χώρα διαμονής τους. Η δικομματική κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τους σχετικούς νόμους και τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα. Δεν μπορεί μόνο στους έλληνες πολίτες, σ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, να στερείται το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου.
Τι έχουν να πουν οι απερχόμενοι κυβερνώντες στις εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριωτών μας που ζουν στις χώρες της Ένωσης και δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα εισιτήρια για να έρθουν στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών; Έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι οι περισσότεροι από αυτούς, νέοι και παλιότεροι μετανάστες, αγωνίζονται σκληρά στην αλλοδαπή για να εξασφαλίσουν τα ως προς το ζειν και δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν δύο φορές, μιας και κατέβηκαν στην Ελλάδα για τις γιορτές; Τα ξέρουν όλα. Αλλά δεν τους νοιάζει όπως δεν τους ένοιαξε τόσα χρόνια για την εξαθλίωση όλου του ελληνικού λαού.
Καλώ τις Ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού να ξεσηκωθούν ενάντια σ αυτή την αδικία. Καλώ τέλος την απερχόμενη κυβέρνηση να πιέσει τις αεροπορικές εταιρείες για μείωση του κόστους των εισιτηρίων την περίοδο των εκλογών οι οποίες σημειωτέον θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι την επιθυμία των πολιτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα”.

Ως προς το δεύτερο θέμα που με την επιστολή του θέτει ο κ. Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, “δωρεάν” εισιτήρια χορηγούσε μόνον η πάλαι ποτέ “Ολυμπιακή Αεροπορία” και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που την οδήγησαν στην χρεοκοπία… Αλλά η Ολυμπιακή ήταν κρατική εταιρία. Τώρα ποιές αεροπορικές εταιρίες θα “πιέσει” κατά τον κ. Γλέζο η κυβέρνηση, ώστε να ρίξει τις τιμές; Τις ιδιωτικές ελληνικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες;

Προτιμούμε να αφήσουμε ασχολίαστα τα περί ¨ξεσηκωμού” των ελληνικών κοινοτήτων.

Και μία τελευταία παρατήρηση, σεβόμενοι πάντα την πατριωτική προσφορά του κ. Γλέζου τα χρόνια της γερμανικής κατοχής: Αφού τόσο πολύ κόπτεται για την ψήφο των Αποδήμων (προφανώς γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάει σήμερα με την εξουσία…) γιατί ο ίδιος και το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισαν τον σχετικό νόμο όταν τον είχε καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή το 2009; Τότε το καταψήφισαν και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ.

Η Ομογένεια δεν τρώει κουτόχορτο! Και μνήμη έχει και κρίση διαθέτει πολύ πάνω από τον μέσο όρο.

Ας την αφήσουν, λοιπόν, ήσυχη στον καθημερινό της μόχθο.