Τι λένε οι Έλληνες του Παρισιού για το τρομοκρατικό χτύπημα

Η κυρία Αθηνά Μασσούρα που εργάζεται στη γραμματεία της ελληνικής εστίας του Ιδρύματος της Ορδοδοξης Εκκλησίας στο Παρίσι, είπε στο Newsit  “είμαστε όλοι σοκαρισμένοι, το χτύπημα αυτό είναι πολύ σοβαρό και έχει πολλές προεκτάσεις τόσο για την ελευθερία της εκφρασης και του λόγου όσο και για την ίδια τη δημοκρατία.

Οι Γάλλοι είναι μουδιασμένοι, ολος ο κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις απο την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τα ραδιόφωνα. Ακούμε τι συνέβη με κομμένη την ανάσα.

Το συγκεκριμένο περιοδικό είχε βρεθεί στο στόχαστρο της οργής των μουσουλμάνων λόγω των σατυρικών σκίτσων που είχε δημοσιεύσει. Ηδη στο Παρίσι τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα. Περπατούσε κανεις στους σταθμούς του Μετρο και έβλεπε αστυνομικούς με το δάχτυλο στη σκανδάλη”.

Ο Διευθυντής της ελληνικής εστίας του Ιδρύματος της Ορθόδοξης εκκλησίας, πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ξενιτέλλης είπε στο Newsit “ο κόσμος ειναι μουδιασμένος, φοβισμένος, αγχωμένος. Δεν ξέρουν τώρα τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Καταλαβαίνετε τι κλίμα επικρατεί σε μια πόλη 14 εκατομμυρίων κατοίκων. Και όσοι είμαστε στην κοινότητα των Ελλήνων είμαστε αρκετά αγχωμένοι γιατί ζουμε μαζί με τους Γάλλους, είμαστε μια οικογένεια μπορώ να πω.

Στις δύο ελληνικές εστίες που έχουμε, έχουμε επιστήσει την προσοχή στα παιδιά, να προσέχουν οταν κυκλοφορούν στους σταθμούς του Μετρό και σε άλλους χώρους.

Υπάρχουν παντού αστυνομικά μέτρα, όλο το Παρίσι είναι σε κλοιό.

Το αστυνομοκρατούμενο κλίμα υπάρχει εδώ και δύο μήνες στο Παρίσι. Το περίμεναν οτι ίσως γίνει κάποιο χτύπημα, υπήρχε ο φόβος και η ανησυχία. Αυτό που έγινε σήμερα, ο απλός κόσμος το περίμενε και προσπαθούσε να μην κυκλοφορεί με το Μετρό.

Εχουν φοβηθεί οι Γάλλοι και έχουν και πολλά ερωτήματα τώρα” είπε τέλος ο πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Ξενιτέλλης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

newsIt.gr