Κάλεσμα ενότητας και επαγρύπνησης από τον Ολάντ στους Γάλλους

Παρίσι, Γαλλία
Κάλεσμα στους Γάλλους για ενότητα και επαγρύπνηση απηύθυνε ο Φρανσουά Ολάντ σε σύντομο διάγγελμά του μετά τον τριήμερο εφιάλτη και το πρωτοφανές κλίμα τρόμου στο οποίο βυθίστηκε η χώρα. Συνεχάρη την αστυνομία και όλους όσοι συμμετείχαν στις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως η Γαλλία πρέπει να παραμείνει σε επιφυλακή.

Και ανακοίνωσε ότι ο ίδιος και ηγέτες από όλο τον κόσμο θα δώσουν το «παρών» στη μεγάλη «δημοκρατική πορεία» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Παρίσι.

«Θέλω να συγχαρώ την αστυνομία και όλους όσοι συμμετείχαν στις επιχειρήσεις. Θέλω να τους πω ότι είμαι περήφανος γι’ αυτούς» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι εκείνοι έσωσαν τους ομήρους και «εξουδετέρωσαν» τους τρομοκράτες.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως έχουν ενισχυθεί τα μέτρα προστασίας των δημόσιων χωρών για να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να ζήσουμε ήρεμα και ειρηνικά, και σε καμία στιγμή να μην κινδυνεύσουμε και απειληθούμε».

«Όμως πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε» υπογράμμισε.

«Η Γαλλία αν και έχει πλήρη επίγνωση ότι αντιμετώπισε τις απειλές, ακόμα και αν γνωρίζει ότι μπορεί να τις διαχειριστεί με τις δυνάμεις ασφαλείας, με άνδρες και γυναίκες που διαθέτουν τόλμη και γενναιότητα, δεν έχει τελειώσει με τις απειλές των οποίων έχει γίνει στόχος. Θέλω να απευθύνω σε εσάς έκκληση για επαγρύπνηση, για ενότητα και για κινητοποίηση» δήλωσε.

«Η ενότητα είναι το καλύτερο όπλο μας» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος. Υπογράμμισε ότι η χώρα θα διατηρήσει «ανυποχώρητη» στάση απέναντι στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό, και χαρακτήρισε την επίθεση στο εβραϊκό παντοπωλείο στην Βενσέν τρομακτική «αντισημιτική επίθεση».

Ο Γάλλος πρόεδρος έκλεισε το σύντομο διάγγελμά του λέγοντας ότι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία και θα βρίσκονται στη χώρα την Κυριακή για την μεγάλη Πορεία Ενότητας στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι.

«Θα είναι εδώ την Κυριακή. Θα είμαι μαζί τους. Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν αυτή την Κυριακή για τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πλουραλισμού».

Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό πως κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ θα βρίσκονται την Κυριακή μεταξύ άλλων στο Παρίσι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Newsroom ΔΟΛ