Ευρωπαίοι ηγέτες στη μεγάλη πορεία για τη Δημοκρατία την Κυριακή στο Παρίσι

Παρίσι, Γαλλία

Στο Παρίσι Σαμαράς και Μέρκελ την Κυριακή, σε πορεία για το

Charlie Hebdo

Η φωνή δεκάδων χιλιάδων πολιτών δημοκρατικών αξιών και της ελευθερίας του Τύπου θα πλημμυρίσει την Κυριακή το Παρίσι στη μεγάλη Πορεία Ενότητας, στην οποία θα δώσουν το «παρών» πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες.«Αποκλείστηκε» από τη συγκέντρωση το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η οποία καταγγέλλει «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό» εκ μέρους των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και της δεξιάς του Νικολά Σαρκοζί.

Στη μεγάλη πορεία της Κυριακής για τη Δημοκρατία έχουν κληθεί να μετάσχουν σχεδόν όλοι οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και θρησκειών.

Πολλοί ξένες ηγέτες θα βρίσκονται στην Πλατεία Δημοκρατίας κατόπιν πρόσκλησης του Φρανσουά Ολάντ, μεταξύ των οποίων οι Ντέιβιντ Κάμερον, Άνγκελα Μέρκελ, Ματέο Ρέντσι, Μαριάνο Ραχόι και Σαρλ Μισέλ, καθώς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Πολλοί ηγέτες «θα είναι εδώ την Κυριακή. Θα είμαι μαζί τους. Καλώ όλους τους Γάλλους να ενωθούν αυτή την Κυριακή για τις αρχές της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πλουραλισμού» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στο σύντομο διάγγελμα που παραχώρησε μετά τον τριήμερο εφιάλτη και το πρωτοφανές κλίμα τρόμου στο οποίο βυθίστηκε η Γαλλία.

Ως προς το ζήτημα της παρουσίας του Εθνικού Μέτωπου, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε στον Monde ότι «η ιδέα της εθνικής ενότητας έχει υπονομευθεί πλήρως και αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες», χαρακτηρίζοντας την απόφαση να αποκλειστεί η ιδία από την ομάδα των ηγετών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων που θα ηγηθούν στην πορεία έναν «αξιοθρήνητο πολιτικό ελιγμό».

Ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελί δήλωσε αργότερα ότι «οποιοσδήποτε το επιθυμεί και νιώθει ότι τον αφορά» μπορεί να συμμετάσχει στην πορεία. Ο Φρανσουά Ολάντ εξάλλου συναντήθηκε με τη Μαρίν Λεπέν, όπως επίσης και με άλλους ηγέτες κομμάτων στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας.

Αναλυτές ωστόσο σημειώνουν ότι η ζημιά έχει ήδη γίνει και η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου αναμένεται να αποκομίσει οφέλη από τον αποκλεισμό της και την προθυμία που έδειξε να χρησιμοποιήσει σκληρότερη γλώσσα για να περιγράψει την επίθεση, εν όψει των δύο εκλογικών αναμετρήσεων που θα διεξαχθούν φέτος σε δήμους και περιφέρειες στις οποίες προβλέπεται ότι οι Σοσιαλιστές θα υποστούν περαιτέρω μεγάλες απώλειες.

Η Λεπέν ανέφερε ότι αν και ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι θέλει να εγγυηθεί την ασφάλειά της κατά τη διάρκεια της πορείας, εφόσον εκείνη αποφασίσει να συμμετάσχει, δεν ήρε με σαφήνεια τον αποκλεισμό της από τους επικεφαλής της πορείας.

«Δεν θα εισβάλω παραβιάζοντας τον κλοιό ασφαλείας προκειμένου να επιχειρήσω να συμμετάσχω στην πορεία όπου, απολύτως ξεκάθαρα, οι διοργανωτές δεν θέλουν να μας δουν» ανέφερε.

Newsroom ΔΟΛ