Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είπαν βροντερό ΟΧΙ στην τρομοκρατία

Παρίσι
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο πολίτες, δεκάδες ηγέτες από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο -μεταξύ τους ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος- δίνουν το «παρών» στη μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Παρίσι που μετατρέπεται σε παγκόσμια πρωτεύουσα υψώνοντας δυνατή φωνή κατά της τρομοκρατίας μετά το μακελειό στο Charlie Hebdo. .Η Πορεία Ενότητας ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) την Κυριακή από την Πλατεία της Δημοκρατίας και θα καταλήξει στην Place de la Nation. Το Σάββατο, στις κινητοποιήσεις σε όλη την Γαλλία ύψωσαν φωνή κατά της τρομοκρατίας 700.000 άτομα.Συγγενείς των θυμάτων στην κεφαλή της Πορείας Ενότητας, πρωτοφανές γεγονός στην Ιστορία.Περισσότεροι από 45 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δίνουν το «παρών» στην πορεία δίπλα στον Φρανσουά Ολάντ. Ανάμεσά τους οι Άνγκελα Μέρκελ, Ντέιβιντ Κάμερον, Ματέο Ρέντσι, Αντώνης Σαμαράς, Μαριάνο Ραχόι, Σαρλ Μισέλ, Χέλεν-Τόρινγκ Σμιτ, καθώς και πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.Ο Φρανσουά Ολάντ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή περιστοιχιζόμενος από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων -με την Άνγκελα Μέρκελ στα αριστερά και τον πρόεδρο του Μαλί στα δεξιά του. Στην ίδια σειρά περπατούν μαζί σε απόσταση λίγων μέτρων οι Μπενιαμίν Νετανιάχου και Μαχμούντ Αμπάς.Στην πορεία βρίσκονται επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.Μετέχει επίσης αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο.

Το «παρών» δίνουν ηγέτες αφρικανικών χωρών όπως του Μαλί, του Νίγηρα και της Γκαμπόν, όπως και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μεχντί Τζομά. Παρόντες ακόμη ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντάλα και η βασίλισσα Ράνια, ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Στην Πλατεία Δημοκρατίας κυριαρχούν πλακάτ όχι μόνο για το Charlie Hebdo αλλά και πλακάτ μουσουλμάνων με το μήνυμα «όχι στο όνομά μου», όπως και πλακάτ που καταδικάζουν την εξίσωση του Ισλάμ με την τρομοκρατία. Στις διαδηλώσεις του Σαββάτου, δίπλα στα πλακάτ για το Charlie Hebdo βρίσκονταν και συνθήματα εναντίον του κινδύνου ενίσχυσης της ισλαμοφοβίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ είχε υποδεχθεί νωρίτερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων όλους τους ηγέτες, καθώς και τον προκάτοχό του στην προεδρία και νυν ηγέτη της δεξιάς Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί. (Στην ένθετη φωτογραφία με την Άνγκελα Μέρκελ).

«Για πολλά ακόμη χρόνια θα είμαστε αντιμέτωποι με την απειλή των τζιχαντιστών» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον από το Παρίσι επισημαίνοντας ότι η Βρετανία αντιμετωπίζει την ίδια «απειλή του φανατικού εξτρεμισμού» που έπληξε το Παρίσι.

«Η Ευρώπη θα κερδίσει την πρόκληση εναντίον της τρομοκρατίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους.

Σε πορεία στη νότια Γαλλία, στην Μποκέρ, βρίσκεται εν τω μεταξύ την ίδια στιγμή η αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, «εξόριστη» από τη διαδήλωση στο Παρίσι ώστε να μην πάρει ξενοφοβικό χαρακτήρα.plithos

Σε συναγερμό παραμένει το Παρίσι – ελεύθεροι πέντε προσαχθέντες

Η τεράστια διαδήλωση, όπως και η παρουσία τόσων ηγετών σε ένα μέρος, αποτελεί τεράστια πρόκληση για τις υπηρεσίες ασφάλειας ιδιαίτερα στην παρούσα στιγμή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι «όλα τα μέτρα έχουν ληφθεί» για την εγγύηση της ασφάλειας της διαδήλωσης. Επί ποδός θα βρίσκονται στο Παρίσι 5.500 ένστολοι.

Παράλληλα, η εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε πως πέντε άτομα που είχαν προσαχθεί στην έρευνα για την υπόθεση του Charlie Hebdo αφέθηκαν ελεύθερα το βράδυ του Σαββάτου.

Πρόκειται για οικείους των δραστών των επιθέσεων.

Επίσης, εξαιτίας του ότι ο συνεργάτης των αδελφών Κουασί είχε «επιλέξει» την Παρασκευή εβραϊκό σούπερμαρκετ για την ομηρία, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι ο στρατός θα προστατέψει «εφόσον καταστεί αναγκαίο» τα εβραϊκά σχολεία και τις συναγωγές της χώρας.

Newsroom ΔΟΛ

ΣΑΜΑΡΑΣ

«Η Γαλλία υπήρξε ένας φάρος ελευθερίας για ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα είμαστε όλοι στο πλευρό της. Είμαστε ενωμένοι σε αυτή τη μάχη για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συμμετείχε στη μεγάλη διαδήλωση του Παρισιού υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας και κατά της τρομοκρατίας μετά τις επιθέσεις τζιχαντιστών στη Γαλλία.

Με δήλωσή του σε δημοσιογράφο της γαλλικής τηλεόρασης France2 ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισήμανε ότι έζησε μια «καταπληκτική» εμπειρία.

Το παρών στην κινητοποίηση έδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους ευρωβουλευτές Μανώλη Γλέζο, Κωνσταντίνα Κούνεβα και Γιώργο Κατρούγκαλο.