“Κόλαση” στις πλάτες των ιδιοκτητών ακινήτων! Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ – Ν.Δ.: Θα φορολογήσουν 500.000 ιδιοκτήτες

Με την αγωνία εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων παίζουν τα δύο μεγάλα κόμματα, καθώς μετά το Grexit, το χρέος, την τρόικα, τώρα ήρθε η σειρά των ακινήτων να βρεθούν στο επίκεντρο της προεκλογικής κόντρας.

Τις φωτιές άναψαν από το πρωί στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με πρώτο τον κ. Στρατούλη, ο οποίος μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 έκανε γνωστό οτι στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αυξήσει το όριο φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας από αυτό που είχαν οι παλιότεροι νόμοι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Και αυτό το ποσό, σύμφωνα με τους παλιότερους νόμους ήταν 450.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει πως σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, το ποσό αυτό θα αυξηθεί και άρα θα πληρώνουν λιγότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων. Μάλιστα, ο κ. Στρατούλης διευκρίνισε πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουν το ακριβές ποσό.

Την ίδια ημέρα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς προχώρησε σε μία δήλωση που για κάποιους έμοιαζε σαν χρησμός της Πυθίας.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βήμα FM, ο Νίκος Παππάς, μιλώντας για τον ΕΝΦΙΑ του 2015, άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα εισπραχθεί. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως για το 2015 έχει κατατεθεί ένας προϋπολογισμός, ο οποίος είναι σαφής, αλλά θα αναθεωρηθεί. Ωστόσο, διευκρίνισε πως δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναδρομικά να δώσει πίσω τα λεφτά από τον ΕΝΦΙΑ, πιθανότατα, εννοώντας τα λεφτά που έχουν καταβληθεί για τον ΕΝΦΙΑ του 2014.

Όπως υπογράμμισε, ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και θα προστατευτεί η πρώτη κατοικία, σημειώνοντας πως έχουν αποτιμήσει το ύψος του φόρου από αυτή την αλλαγή στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, ο κ. Παππάς είπε πως αυτή η αλλαγή θα γίνει άμεσα, κάτι όμως που προκαλεί απορία για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει (στην περίπτωση νίκης στις εκλογές) να εισπράξει τον ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Ερώτημα αναπάντητο μένει τι θα γίνει και με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το 2014 που έχουν απομείνει, μιας και η προτελευταία πληρώνεται τέλη Ιανουαρίου και η τελευταία τέλη Φεβρουαρίου.

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Παππά προκάλεσαν την αντίδραση της εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, η οποία σημείωσε πως με όσα είπε ο κ. Παππάς προανήγγειλε φορολογική ειπδρομή.

Όπως επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία, ο διευθυντής του γραφείου του κ. Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ” αποκάλυψε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να τετραπλασιάσει το φόρο για τα ακίνητα της μεσαίας τάξης. Πως αλλιώς θα προκύψει η είσπραξη 2 δις από την κατά το ΣΥΡΙΖΑ “μεγάλη περιουσία”;

Μάλιστα, η κα Σπυράκη θέτει ερωτήματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ εάν σκοπεύουν να φορολογήσουν τους 500.000 Έλληνες που κατέχουν περιουσία με άθροισμα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, δεσμεύεται για θέσπιση δίκαιου φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, άμεση αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον 30% έως 35%. Όπως αναφέρει στο πρόγραμμά του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία ο φόρος εκτός από τις περιπτώσεις υπερπολυτελών κατοικιών και όχι τη μικρομεσαία ιδιοκτησία.

Πραξιτέλης Σαραντόπουλος

Πηγή:newsIt.gr