Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 15 Ιανουαρίου 2015


Οι εξελίξεις στην ΕΔΕΚ μετά την παραίτηση του Προέδρου της Γιαννάκη Ομήρου, ο οποίος φέρεται να μην προτίθεται να ανακαλέσει την απόφασή του για παραίτηση, η κυκλοφορία χθες της πρώτης, μετά τη δολοφονική επίθεση στα γραφεία της,  έκδοσης της “Charlie Hebdo” που έγινε ανάρπαστη, οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη καθώς και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε για το Κυπριακό μετά τη συνάντησή τους στη Λευκωσία, η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για νέες αερογραμμές με την εξεύρεση νέου επενδυτή με έδρα την Κύπρο, οι αναδιαρθρώσεις των δανείων και  η εξαγγελία του Συνεργατισμού για μείωση 2% στα επιτόκια αγροτικών δανείων και για επικείμενη μείωση και στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων, είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” με κύριο τίτλο “Αγνοεί τις εκκλήσεις ο Γιαννάκης Ομήρου” αναφέρει πως ο Γιαννάκης Ομήρου δεν πήγε ούτε στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου και σύμφωνα με το περιβάλλον του θα απορρίψει τις εκκλήσεις να παραμείνει στην ηγεσία της ΕΔΕΚ . Αλλού σημειώνει πως απειλή για την Ευρώπη αποτελούν 5 χιλιάδες τζιχαντιστές σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία. Επίσης αναφέρεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για νέες αερογραμμές με την εξεύρεση νέου επενδυτή με έδρα την Κύπρο.

“Η Σημερινή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ομήρου `Οδύσσεια` η επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ” αναφέρει πως ανένδοτος στην απόφασή του να παραιτηθεί παραμένει ο Γιαννάκης Ομήρου και πως πρόταση ανάκλησης της παραίτησής του υπέβαλε το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ. Αλλού σημειώνει πως η Επίτροπος Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισηγείται την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών. Επίσης αναφέρει πως αντέκρουσε τα πάντα στην κατάθεσή του στην Αστυνομία μετά τις καταγγελίες του διαιτητή Μάριου Παναγή, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας.

“Ο Φιλελεύθερος” με κύριο τίτλο “`Νέος γύρος` στο Νταβός” αναφέρει πως συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο. Επίσης γράφει πως στην ΕΔΕΚ “άρχισαν να ακονίζουν τα συντροφικά τους μαχαίρια ενόψει εσωκομματικών εκλογών”. Αλλού αναφέρει πως στα κρύα του λουτρού άφησε η Γενική Λογίστρια Ρέα Γεωργίου το Δήμο Λευκωσίας. `Οπως σημειώνει την αγνόησαν και αυτή έκοψε χρηματοδότηση για διαμόρφωση της λεωφόρου Ομήρου.  Εξάλλου γράφει πως ασφυκτική πίεση στις τράπεζες βάζει η ΚΤ σε ό,τι αφορά στην αναδιάρθρωση δανείων και πως σκαλίζουν φακέλους επιχειρηματικών δανείων.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Ανάσα για τον αγροτικό κόσμο” αναφέρει πως ανάσες στον αγροτικό κόσμο δίνει ο Συνεργατισμός με την εξαγγελία, χθες, μείωσης 2% στα επιτόκια αγροτικών δανείων, ενώ έπονται, σύντομα, μειώσεις και στα στεγαστικά δάνεια. Αλλού αναφέρεται πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θέλει να ελέγχει και τις προαγωγές στην Αστυνομία. Επίσης αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έσπευσε να διορθώσει τον κ. `Ειντε, αναφέροντας πως δεν είπε όλα στο τραπέζι.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με κύριο τίτλο “Καμία προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών” αναφέρει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε έχει παραδεχθεί πως παρά τις προσπάθειές του, είναι ισχνές οι πιθανότητες επανέναρξης των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στο εγγύς μέλλον. Αλλού σημειώνει πως λόγω της ρωσικής κρίσης, η Κύπρος μπορεί να παραμείνει σε ύφεση. Επίσης αναφέρει πως η χθεσινή έκδοση της “Charlie Hebdo” έγινε ανάρπαστη μέσα σε κάποια λεπτά.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΧΡ)