Στοχασμοί: Η συνταγή της ευτυχίας‏

NomikosΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ

Συγγραφέας.

Για την ΡΗΡ

-Δάσκαλε, έχεις καμιά συνταγή για την ευτυχία;
-Μείνε στην τωρινή στιγμή. Ανακάλυψέ τη. Βίωσέ τη. Αυτή, δεν έχει τις αρνητικές εμπειρίες της προηγούμενης στιγμής, ούτε το άγχος ή το φόβο της επόμενης.
Μείνε ανήσυχος, μείνε πεινασμένος. Ότι και να βρίσκεις, ότι και να μαθαίνεις. Αυτό, εμποδίζει το μυαλό από το να σχηματίσει προκαθορισμένες εικόνες, πεποιθήσεις και τεκμηριώσεις. Μείνε πεινασμένος και θα έχεις συνέχεια τη χαρά της ανακάλυψης.
Μάθε στο βόθρο μέσα, να ανακαλύπτεις το λουλούδι που ανθίζει. Έτσι θα διακρίνεις και θα ερμηνεύεις πάντα πίσω από το γεγονός που οι αισθήσεις σου συλλαμβάνουν.
Ένα βήμα τη φορά. Τα μακρινά σχέδια, γρήγορα απογοητεύουν επειδή δεν φέρνουν γρήγορα αποτελέσματα. Βάδισε με τα οφέλη του σήμερα, για να χαρείς σήμερα.
Χαμογέλασε πλατιά σε όλους γύρω σου. Τότε, θα δεις με πόσους λίγους θα μείνεις! Λίγοι το αντέχουν το χαμόγελό σου! Κράτα αυτούς τους ανθρώπους. Έχετε την ίδια πάστα.
Κάνε όνειρα σαν να είσαι αιώνιος πάνω σε αυτή τη γη, αλλά δράσε σαν να μην έχεις άλλη μέρα ζωής.
Εμπιστεύσου ξανά και ξανά. Στο δρόμο, μπορείς να ξεσκαρτάρεις από τις ακαθαρσίες που θα σε πλησιάζουν, αλλά με την εμπιστοσύνη σου, θα κερδίζεις τα πολύτιμα πετράδια που θα συναντήσεις.
Μείνε παιδί στην καρδιά και σοφός στις πράξεις. Επειδή κάποτε πληγώθηκες, δεν σημαίνει ότι η επόμενη γνωριμία σου δεν αξίζει τους θησαυρούς σου.
Ζήτα συγνώμη και να συγχωρείς. Αν δεν θες να κουβαλάς στις πλάτες σου το παρελθόν σου.
Να ευγνωμονείς για ότι σου συμβαίνει. Ότι και να είναι αυτό, είσαι εσύ. Αποδέξου αυτό που είσαι, για να μπορέσεις να πας σε αυτό που θες να γίνεις.
Να είσαι αγάπη. Να λες: είμαι αγάπη. Όλες τις στιγμές. Επειδή είσαι. Όσο και αν δεν το ξέρεις. Και όσο πιο πολύ το βιώνεις, τόσο λιγότερο θα φοβάσαι. Και τα δύο, δεν χωράνε. Επιλέγεις.