Τσίπρας: Έξι δεσμεύσεις και όσα «πρέπει και μπορούν να γίνουν»

Αθήνα
«Την Κυριακή η Ελλάδα θα πάρει μια βαθειά ανάσα. Και τη Δευτέρα, με την ισχυρή εντολή του λαού, θα γυρίσει σελίδα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι ο λαός με την ψήφο του θα βάλει τέλος «σε μία ολέθρια πολιτική πέντε χρόνων», με το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο ίδιος από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης «δεν εξαρτάται από οποιουδήποτε είδους εξωτερική χρηματοδότηση. Για αυτό και θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τη διαπραγμάτευση». «Μπορούμε να το ξεκινήσαμε μόνοι μας, χωρίς την άδεια κανενός» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξε έξι δεσμεύσεις του κόμματός του:

  • Αγώνας να αλλάξει πορεία η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη.
  • Εγγύηση της αξιοπρέπειας για όλους. Εγγύηση για τις καταθέσεις. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Εγγύηση για τις αγροτικές επιδοτήσεις.
  • Τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.
  • Δίκαιη φορολογία. Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
  • Τέλος στην διαπλοκή.
  • Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

«Κανείς δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Οι μόνοι που έχουν να φοβούνται είναι οι λαθρέμποροι και οι φοροφυγάδες. Αυτοί που γεμίζουν τις λίστες τύπου Λαγκάρντ και οι οποίοι μέχρι σήμερα παρέμειναν ανενόχλητοι» είπε.

«Ξέρουμε ότι κρινόμαστε με πάρα πολύ αυστηρά κριτήρια. Γι αυτό είμαστε πολύ προσεκτικοί και σε αυτά που λέμε και σε αυτά που είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχουμε μαγικό ραβδί για να επαναφέρουμε σε λίγες μέρες όσα οι προηγούμενοι κατέστρεφαν τόσα χρόνια. Δεν υποσχόμαστε αυτόματες και μαγικές λύσεις. Έχουμε όμως το μεγάλο μας όπλο: τη δύναμη και τη θέληση ενός ολόκληρου λαού να πάρει στα χέρια του τη ζωή του» σημείωσε και ανέπτυξε όσα «πρέπει και μπορούν να γίνουν»:

  • Την επαναφορά της 13ης σύνταξης για τις συντάξεις κάτω από 700 ευρώ.
  • Την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
  • Την αποκατάσταση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους.

Επίθεση στον Αντώνη Σαμαρά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε παράλληλα σφοδρή επίθεση στη ΝΔ και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά προσωπικά, λέγοντας ότι η καταστροφική πολιτική των τελευταίων χρόνων «δεν είχε κανένα αποτέλεσμα» και «το mail Σαμαρά με τις δεσμεύσεις του προς τη τρόικα είναι το μοναδικό τους πρόγραμμα».

«Eπειδή δεν μπορούν να κρύψουν τις δεσμεύσεις τους, και επειδή δεν μπορούν πλέον να εξαπατήσουν κανέναν με το ανέκδοτο ότι οι μισθοί πείνας και η υψηλή ανεργία είναι δρόμος για την ανάπτυξη, κατέφυγαν στο τελευταίο χαρτί που τους είχε απομείνει να παίξουν: Το χαρτί του φόβου» είπε ο Αλ.Τσίπρας.

«Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο πρωθυπουργός της χώρας επεχείρησε να σύρει πρώτος τον χορό της υστερίας. Αλλά απέμεινε τραγικά μόνος» πρόσθεσε.

«Φτάνει τόσος διχασμός και τόσος πόνος για τον ελληνικό λαό. Κάθε μέρα, όμως, που περνάει επιβεβαιώνεται ότι απέναντί του ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κόμμα που δεν έχει σχέση με τη κεντροδεξιά παράταξη, με τη Νέα Δημοκρατία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Απέναντί του έχει μια έξαλλη ακροδεξιά των εκλεκτών του κυρίου Σαμαρά, που μέχρι πρότινος ανήκαν σε κόμματα της ακροδεξιάς. Πώς ζητά, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς την ψήφο της μεσαίας τάξης; Με τον κ. Βορίδη που υιοθετεί τα συνθήματα της χούντας και απειλεί ότι “θα κάνει ό,τι κι αν χρειαστεί” για να μη γίνει σεβαστή η ψήφος του λαού στο ΣΥΡΙΖΑ;» είπε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στην Ευρώπη «αν εξαιρέσει κανείς το περιβάλλον δίπλα στην κ. Μέρκελ και στον κ. Σόιμπλε, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι, δείχνουν σήμερα συμφιλιωμένοι με την προοπτική μιας αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα».

Τόνισε επίσης ότι «αυτό το ρήγμα λοιπόν που δημιουργείται, αυτή η διάσταση απόψεων είναι κάτι το οποίο η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει» κιαι ότι η Ελλάδα δεν θα διαπραγματευτεί μόνη της.

«Δεν αιθεροβατούμε. Αλλά δεν φοβόμαστε κιόλας. Πατάμε γερά στα πόδια μας» είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε το αίτημά του για αυτοδυναμία. «Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, τόσο πιο σταθερή θα είναι η πορεία της χώρας το επόμενο διάστημα» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι «στο πλαίσιο του προγράμματος για διέξοδο από την πολιτική της λιτότητας, θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για ευρύτερη συναίνεση και συνεννόηση. Και θα είμαστε πρόθυμοι και ανοιχτοί σε κάθε μορφής συνεργασία».

Newsroom ΔΟΛ