ΓΝΩΜΗ: Γιατί ο λαός δεν πρέπει να κάνει το χατήρι του κ. Τσίπρα…

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Σ αυτόν τον τόπο δεν σ΄ αφήνουν ν΄ αγιάσεις! Είχα αποφασίσει να μην γράψω άλλο για τις εκλογές, τον Τσίπρα, τον Σαμαρά, τον Παπανδρέου, το διακύβευμα των εκλογών και πάει λέγοντας.

Είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ν΄ αφήσω ήσυχους όσους από το εκλογικό σώμα μου κάνουν την τιμή να με διαβάζουν, να αποφασίσουν τι θέλουν, με ποιους να πάνε  και ποιους ν΄ αφήσουν.

Δεν νιώθω και πολύ υπερήφανος που αθετώ το λόγο μου, αλλά τα όσα μου μετέφερε ως ειδήσεις ο συνεργάτης μου από τα Ιωάννινα με «φούντωσαν».

Τι μου έλεγε; Πέραν του ότι κατά την εκτίμηση πολλών ατόμων από τον περίγυρό του, «η τρέλα έρχεται ολοταχώς» στην εξουσία, διατύπωσε και το ερώτημα που του μετέφεραν πολλοί, «τι έκανε ο Σαμαράς για να τον ξαναψηφίσουμε;»

Άντε, τώρα, να εξηγήσεις σε κάποιον από την ασφάλεια του σωσμένου πως είναι όταν …δεν σε σώζουν! Όταν σ΄αφήνουν να πνιγείς!

Η Ελλάδα, όταν ανέλαβε ο Σαμαράς, πήγαινε ολοταχώς για φούντο. Είναι κανείς που χρειάζεται νούμερα για να δεχθεί την πασίγνωστη αυτή αλήθεια;

Τι έκανε ο Σαμαράς; Τι έκαναν οι Ευρωπαίοι; Κράτησαν την Ελλάδα ΜΕΣΑ στο ευρώ. Την έσωσαν από την χρεοκοπία! Αυτό έκαναν.

Κάποιος θα πει, με τι κόστος; Με πολύ βαρύ κόστος. Κάποτε και αβάσταχτο. Φθάσαμε όμως στο σήμερα, για να μπορούμε να σχολιάζουμε το χθες! Αν είχαμε τότε αφεθεί αβοήθητοι να πτωχεύσουμε, αν τότε έβγαινε ένας παληκαράς και  έσκιζε τα μνημόνια, αν έδιωχναν την Τρόϊκα, ή αν τους παραδίδαμε  μαθήματα διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα θα είχε βυθιστεί στα τάρταρα.

Η ιδέα της Κύπρου είναι, πιστεύουμε αρκετή. Δοκίμασαν κι αυτοί την “ελπίδα” της αριστερής διακυβέρνησης!..

Κάποιος θα πει, ναι, αλλά μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα. Να μην υποστούμε όλη την καταιγίδα των φόρων, των ανατιμήσεων και των λοιπών επιβαρύνσεων.

Αυτοί που το υποστηρίζουν αυτό, αγνοούν προφανώς ή θέλουν να δείχνουν  ότι το αγνοούν, πως ΚΑΝΕΝΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΗ Ή ΚΑΚΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ! ΚΑΝΕΝΑΣ! Μόνον να συμμορφωθεί με τις σκληρές επιταγές των δανειστών του μπορεί…

Τα ποτάμια, οι λίμνες, οι ερημιές και τα απόμερα νεκροταφεία  έχουν πολλά να διηγηθούν σχετικά με “παληκαράδες” οφειλέτες…

Παρά ταύτα, η Συν-Κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε. Και πέτυχε ορισμένα πράγματα. Όπως, τις 100 δόσεις στο δημόσιο, τις ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, τις διευθετήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, τη μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, απέκρουσε τις αιτιάσεις της τρόικα για περεταίρω μειώσεις στις συντάξεις και τους μισθούς και ένα σωρό άλλες απαιτήσεις, όλες με την κάθετη περί του αντιθέτου εμμονή της Τρόικα!

Αλλά είπαμε: Μόνον αν είχαμε χρεοκοπήσει, μόνον εάν είχαμε γυρίσει στη δραχμή, μόνον εάν είχαμε απομονωθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη, μόνον τότε θα καταλάβαινε ο κ. Τσίπρας τι σημαίνει και γιατί σήμερα είναι ελεύθερος να διεξάγει με άνεση τον προεκλογικό του αγώνα και να διαφημίζει πόσο …κατέστρεψε την Ελλάδα ο Σαμαράς!

Και να διευκρινίσω: ΠΟΤΕ δεν υπήρξα φίλος ή οπαδός του Σαμαρά. Ποτέ! Παρακολουθούσα πάντα το έργο του, όπως και όλων των πολιτικών, αλλά μέχρις εκεί, από δημοσιογραφικό καθήκον. Ούτε είναι λίγα τα επικριτικά κατά περιπτώσεις κείμενά μου που έχουν δημοσιευθεί παλαιότερα είτε στον Εθνικό Κήρυκα είτε στην Πρωϊνή, της Νέας Υόρκης αμφότερες. Αυτά προς άρση πάσης παρεξηγήσεως, και δημοσίως!

Πόσο τίμημα χρειάστηκε να πληρώσουμε για να “σωθούμε”;  Μεγάλο. Δυσβάσταχτο. Έχουν δίκιο όσοι σήμερα διαμαρτύρονται (μαζί τους και εγώ, που υπέστην οικονομική καταστροφή από την κρίση) γιατί τους έκοψαν τις συντάξεις, τους μείωσαν τους μισθούς, τους αύξησαν τη φορολογία. Ασφαλώς έχουν δίκιο.  Πρέπει, όμως, να  πει κάποιος σε ορισμένους από αυτούς, ότι τα μέτρα της τρόικα ήταν, ίσως, περισσότερο του δέοντος σκληρά γιατί εμείς τους είχαμε δώσει το δικαίωμα. Πρώτα με την “δημιουργική λογιστική”. Έπειτα, ας σκεφθούμε πως ζούσε ο καθένας μας. Πόσο δανειζόμασταν. Πόσα ξοδεύαμε. Πόσα κρύβαμε από την Εφορία. Πόσα κλέβαμε από τους συμπολίτες μας υπό μορφή ΦΠΑ που εισπράτταμε, αλλά δεν αποδίδαμε στο δημόσιο κλπ.κλπ. Τότε θα καταλάβουμε όλοι γιατί ο κ. Τσίπρας ψαρεύει ψήφους σε θολά νερά…

Θα πείτε, μα ο Τσίπρας λέει, θα μας δώσει πίσω όσα μας πήρε ο Σαμαράς.  Θα διαπραγματευθεί, υποστηρίζει, καλύτερα. Σκληρότερα. Θα διεκδικήσει το περισσότερο. Θα σώσει την Ευρώπη, παρεμπιπτόντως και την Ελλάδα, ή τούμπαλιν!

Δυστυχώς, το τι θα κάνει, το αποκάλυψε ο ίδιος σήμερα στην διακαναλική συνέντευξη Τύπου. Είπε, απαντώντας στο «τελεσίγραφο» Ντράγκι: «…μέχρι τον Ιούλιο, χρονικό ορόσημο που θέτει -όπως τόνισε- και η απόφαση του Μ. Ντράγκι για την αγορά ομολόγων, θα έχει επιτευχθεί αμοιβαία επωφελής λύση με τους ευρωπαίους εταίρους, μέσω ισότιμης και σκληρής διαπραγμάτευσης»…

Δεν θα αναρωτηθώ τι θα συμβεί εάν δεν έχει βρεθεί μια τέτοια λύση, πολύ περισσότερο που η “ισοτιμία” θα “μπάζει” καθώς ο ένας εκ των δύο, θα χρωστάει.  Δεν μπορώ, όμως, να μην ρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επίδοξο πρωθυπουργό, αλήθεια, με ένα απλό «κλείσμο του ματιού» του κ. Ντράγκι σπεύσατε κ. Τσίπρα;;  Και εκείνα τα μνημόνια που θα σχίζατε, την Τρόικα που θα εξωπετούσατε, τις αγορές που θα τις βάζατε να «χορεύουν πεντοζάλι» όλα αυτά τι τα κάνατε; Τα διαγράψατε μονοκονδυλιά; Και ακόμη δεν γίνατε ( … ) πρωθυπουργός!

Τώρα, λέτε, αντί αυτών,  θα βρείτε «αμοιβαία επωφελή λύση»!  “Επωφελή λύση” και για τους δανειστές; Αλλιώς πώς θα είναι “αμοιβαία” όπως διακηρρύξατε; Δηλαδή θα τους δώσουμε τα χρήματα, αυτά που λέγατε ότι δεν τα αναγνωρίζετε και δεν τα επιστρέφετε γιατί είναι τοκογλυφία; Θα τους δώστε πίσω αυτά που μας δάνεισαν; και τους τόκους;

Αμ το άλλο που διακηρύττατε, (και αυτό στο Συνέδριο του κόμματος ) ότι «η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη της ΕΕ. Είναι το μέσο που μας οδήγησε στην καταστροφή μέχρι σήμερα»;  Αυτό πως θα το καταπιείτε, κ. Τσίπρα, αφού ο κ. Ντράγκι ρητά δήλωσε ότι |”αν δεν καταλήξει θετικά η αξιολόγηση”, δηλαδή δεν σεβαστείτε τις υπογραφές, τις συμφωνίες και τα μνημόνια, δεν έχει ούτε ένα ευρώ;

Να γιατί εκτιμώ ότι ο ελληνικός λαός τελικά, ίσως, δεν θα σας κάνει το χατήρι να μας κυβερνήσετε και, πάντως, όχι αυτοδύναμα…