Πνίγηκε η Ξάνθη! Πλημμύρισαν σπίτια και χωράφια – Μεγάλες καταστροφές – ΒΙΝΤΕΟ

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε η νεροποντή που έπληξε την Ξάνθη τα ξημερώματα της Κυριακής στον κάμπο, με εκατοντάδες καλλιέργειες να βυθίζονται στο νερό, παραθαλάσσια σπίτια και αυλές σπιτιών να πλημμυρίζουν ενώ στην περιοχή της Ποταμιάς, ο δρόμος κόπηκε στη μέση για να εκτονωθεί το συσσωρευμένο νερό.

Τον επαρχιακό δρόμο N. Κεσσάνης – Αβδήρων “έσπασαν” στη μέση συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας, σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τα συσσωρευμένα νερά που άφησε πίσω της η νεροποντή που έπληξε την περιοχή της Ποταμιάς.

Σκαπτικό μηχάνημα άνοιξε το δρόμο, κοντά στον οικισμό, ώστε τα νερά να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα. Η συγκοινωνία των οχημάτων διεκόπη
ενώ στο σημείο πήγαν άνδρες της Αστυνομίας ώστε να ενημερώνουν και να κατευθύνουν τους διερχόμενους οδηγούς.

Την ίδια στιγμή δυο μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες στην περιοχή της Ποταμιάς σκεπάστηκαν από το νερό, χωρίς ωστόσο να κινδυνεύσουν ζώα, όπως προκύπτει από τις έως τώρα πληροφορίες.

Η νεροποντή που σημειώθηκε στην περιοχή το βράδυ του Σαββάτου, ξημερώματα Κυριακής, ήταν αρκετή για να προκαλέσει δεκάδες προβλήματα στον Νομό, το σύνολο των οποίων εντοπίστηκε στα όρια του Δήμου Αβδήρων.

Εκατοντάδες στρέμματα γης χάθηκαν κάτω από το νερό της βροχής, θυμίζοντας λίμνες, ενώ λίγο έξω από τον οικισμό της Ποταμιάς, με κατεύθυνση την Ε.Ο. Ξάνθης – Λάγος, παρουσιάστηκαν επίσης σημαντικά προβλήματα και καταστροφές.

Από νωρίς το πρωί παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, κυρίως στα όρια του Δήμου Αβδήρων, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων νερού που λίμναζαν πάνω στο οδόστρωμα.

Για λίγη ώρα διεκόπη η κυκλοφορία στην Επαρχιακή Οδό Ξάνθης – Αβδήρων, στη διασταύρωση με τη Γενισέα, όπου άνδρες της Τροχαίας τοποθέτησαν προειδοποιητικούς κώνους ώστε να γίνεται αντιληπτό από τους διερχόμενους οδηγούς το πρόβλημα και ενημέρωναν τους πολίτες πως δεν μπορούν να κάνουν χρήση του δρόμου. Συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας προχώρησε στη διάνοιξη παρακείμενου ρέματος, ώστε να απομακρυνθούν τα νερά και να δοθεί ξανά προς χρήση ο δρόμος.

Προβλήματα παρατηρήθηκαν στην κίνηση των οχημάτων και στην παραλιακή ζώνη του Νομού, στην περιοχή της Μάνδρας αλλά και του Μυρωδάτου.

Πλημμύρισαν αυλές και υπόγεια

Από τη νεροποντή πλημμύρισαν δεκάδες αυλές σπιτιών, αλλά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με το μέγεθος της καταστροφής να μην μπορεί μέχρι στιγμής να εκτιμηθεί πλήρως. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία τα μεγαλύτερα προβλήματα παρουσιάστηκαν στη Γενισέα, το Σέλινο, το Κουτσό, τα Βαφέικα αλλά και το Μυρωδάτο. Στη διασταύρωση του Κουτσού, παρατηρήθηκαν επίσης προβλήματα, ενώ μια εγκατάσταση με φωτοβολταϊκά καλύφθηκε κατά το ήμισυ με νερό.

Αγροτικά μηχανήματα στον κάμπο της Ξάνθης κυριολεκτικά σκεπάστηκαν από το νερό, ενώ σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους ξεχείλιζαν νερά της βροχής από τα αγροκτήματα πάνω στο οδόστρωμα με αποτέλεσμα να δυσχεραίνουν σημαντικά τη διέλευση των οχημάτων. Ένας αγροτικός ανελκυστήρας στην περιοχή του Αυξεντίου εγκλωβίστηκε, ενώ στα ορεινά του Νομού παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις.

“Βενετία” η Σκάλα των Αβδήρων

Σε… Βενετία μετατράπηκε την Κυριακή η Σκάλα των Αβδήρων, στην παραλιακή ζώνη της Ξάνθης, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή.

Η στάθμη του νερού στο οδικό δίκτυο του παραλιακού οικισμού άγγιζε σχεδόν το ένα μέτρο σε ορισμένα τμήματα, ενώ οι ισόγειες παραθαλάσσιες κατοικίες πλημμύρισαν. Ι.Χ. όχημα επιχείρησε να διασχίσει τον δρόμο, με αποτέλεσμα και αυτό να πλημμυρίσει, ενώ ιδιοκτήτες των παραθαλάσσιων κατοικιών έσπευσαν να δουν τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία, χωρίς ωστόσο να μπορέσουν να πλησιάσουν τα σπίτια τους.

Στην ευρύτερη περιοχή του Μυρωδάτου κατεγράφησαν επίσης σημαντικά προβλήματα, με παραθαλάσσιες κατοικίες να βυθίζονται επίσης στο νερό, τις αυλές των σπιτιών να μετατρέπονται σε λίμνες και τις αγροτικές καλλιέργειες να πλημμυρίζουν.


Πηγή: ThrakiToday