Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 02 Φεβρουαρίου 2015

 

Η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Θέμα που προβάλλεται είναι, επίσης, η υπόθεση της Ryanair και η διασύνδεση με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, η κατάσταση στα νοσοκομεία, η κακοκαιρία που πλήττει την Ελλάδα και άλλα.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Μπαίνουν οι βάσεις στενής συνεργασίας” γράφει στο κύριο της θέμα ότι κατά την επίσκεψή του σήμερα στην Κύπρο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τουρκοκυπριακές μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ βασικά θέματα συζήτησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα είναι το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις και η οικονομία. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι στα όριά τους βρίσκονται σήμερα τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αλλού με ανακοίνωση ενός εκ των διευθύνοντων συμβούλων του δικηγορικού γραφείου “Νίκος Χρ. Αναστασιάδης” αποδίδεται ο όλος θόρυβος για την υπόθεση  Ryanair στην επιθυμία ορισμένων να πλήξουν τον ΠτΔ, αναλαμβάνει την ευθύνη για τους χειρισμούς και διευκρινίζει ότι οι θυγατέρες του Προέδρου δεν έχουν εμπλοκή.

“Καυτή πατάτα” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η “Σημερινή”, όπου αναφέρεται στην επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι οι δυσκολίες θα αναδειχθούν αν η Ελλάδα ζητήσει από την Κύπρο στήριξη στο Γιούρογκρουπ και γράφει ότι η εκ διαμέτρου αντίθετη θεώρηση των κυβερνήσεων Ελλάδας-Κύπρου έναντι των πολιτικών της Τρόικας δεν μπορεί και δεν αναμένεται να γεφυρωθεί. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην κακοκαιρία που σαρώνει την Ελλάδα, δημοσιεύοντας και σχετική φωτογραφία. Αλλού, γράφει για τη συνάντηση χθες του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών με το Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι και αναφέρει ότι η συζήτηση ήταν για πρόγραμμα – γέφυρα, με το Γιάννη Βαρουφάκη να δηλώνει ότι ζητείται να δοθεί δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα για μερικούς μήνες, ώστε να καταθέσει τις προτάσεις της.

Ο “Φιλελεύθερος” γράφει στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο “Επίσκεψη με συμβολισμούς” ότι το δικό του ξεχωριστό στίγμα και σε ό,τι αφορά την Κύπρο θέλει να δώσει ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά τη σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη από την ανάληψη των καθηκόντων του και σημειώνει ότι αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι ο κ. Τσίπρας ενέταξε στο πρόγραμμά του και συνάντηση με ε/κ και τ/κ οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Σε άλλο θέμα, το οποίο συνοδεύει με μεγάλη φωτογραφία, η εφημερίδα γράφει ότι σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε πολλές περιοχές στην Ελλάδα, προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σοβαρά προβλήματα. Αλλού, γράφει ότι ένορκη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνουν ότι δεν επωφελήθηκαν από την “Επιτροπή Αποζημιώσεων” θα υποβάλλουν όσοι πρόσφυγες αποτείνονται στην Υπηρεσία Μερίμνης και στην Υπ. Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών για βοήθεια.

“Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους” τιτλοφορεί το κύριο της θέμα η “Χαραυγή”, όπου αναφέρεται στην υπόθεση Ryanair, αναφέροντας ότι τα γεγονότα αφήνουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πολιτικά και ηθικά εκτεθειμένο στην υπόθεση και τη σχέση της με το πρώην δικηγορικό του γραφείο. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι η ΕΕΑ/ΒΠΑ θα επιδιώξει να μπουν στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία οι κατάφωρες παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Αλλού, γράφει για ερωτηματικά για ποσά που καταβάλλει η CytaVision και θέτει το ερώτημα τι πήραν ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση από τα έξι εκατομμύρια σε προκαταβολές για τηλεοπτικά δικαιώματα.

 

ΚΥΠΕ