Το Βερολίνο δεν συζητά κατάργηση της Τρόικα στην Ελλάδα

Άμεση ήταν η απόρριψη από το Βερολίνο του αιτήματος του κ. Τσίπρα  για την κατάργηση της Τρόικας (“ώριμη και αναγκαία εξέλιξη” τη χαρακτήρισε από τον Κύπρο) και την αντικατάστασή της με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η άρνηση ήλθε τόσο από την εκπρόσωπο της Καγκελαρίας όσο και από την εκπρόσωπο του κ. Σόιμπλε.

Το Βερολίνο δεν θα αποδεχθεί οιεσδήποτε μονομερείς μεταβολές στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον υπουργό Οικονομικών της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

«Θέλουμε η Ελλάδα να συνεχίσει αυτό τον επιτυχημένο δρόμο για το συμφέρον της Ελλάδας και των Ελλήνων, αλλά δεν θα αποδεχθούμε μονομερείς αλλαγές στο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στο Reuters Eurozone Summit.

Ειδικότερα, αποστάσεις από τις συζητήσεις και τα σενάρια για κατάργηση του εποπτικού ρόλου της τρόικας στο ελληνικό πρόγραμμα έλαβε η εκπρόσωπος του Β. Σόιμπλε. Η ίδια δεν απέκλεισε συνάντηση ανάμεσα στον γερμανό υπουργό Οικονομικών και τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν έχει προσδιορισθεί μέχρι στιγμής συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή.

Παράλληλα και η εκπρόσωπος της καγκελαρίας, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν βλέπει τον λόγο να καταργηθεί ο ρόλος της τρόικας στην Ελλάδα μέσω της οποίας ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ επιβλέπουν από κοινού την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας στο πλαίσιο του διεθνούς πακέτου διάσωσης της χώρας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι οι έλεγχοι της τρόικας είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας και κατέληξε λέγοντας ότι η Γερμανία περιμένει από τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει τα σχέδιά της.

Για το ενδεχόμενο συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα, διευκρίνησε ότι δεν εχει κλειστεί κάποιο ραντεβού αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

«Δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό τον δοκιμασμένο μηχανισμό», δήλωσε η Γερμανίδα αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, αναφερόμενη στην τρόικα, η δε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ επισήμανε ότι «η συνεργασία μιας χώρας της Ευρωζώνης, η οποία χρειάζεται βοήθεια, με την τρόικα, είναι ρυθμισμένη νομικά και δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς».

Η κ. Βιρτς πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει υπόψη της σκέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί παρέκκλισης από τον μηχανισμό της τρόικας, η δε κ. Κοτέ δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν είναι, όπως και σε άλλες χώρες του ευρώ, προσανατολισμένο μόνο σε μέτρα λιτότητας, αλλά και στην προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Σημαντικό συστατικό για αυτό, σύμφωνα με την ίδια, είναι τα βιώσιμα δημοσιονομικά. Οι νομικές συμφωνίες με την Ελλάδα δεν άλλαξαν λόγω των εκλογών, τόνισε.

Αναφερόμενη δε σε ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η κ. Βιρτς δήλωσε ότι είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι, σε ό,τι αφορά την ουσία, δεν θα μιλήσουμε και σκληρά, διευκρίνισε.

ΠΗΓΗ: Capital.gr