Έκτακτο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου με βασικό θέμα την Ελληνική Οικονομία

Αθήνα
Επιβεβαιώθηκε σήμερα Παρασκευή από τις Βρυξέλλες η διεξαγωγή του έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ  επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, το Eurogroup θα ξεκινήσει στις 6.30 ώρα Ελλάδος.Πηγές της ευρωζώνης επιβεβαίωσαν ότι η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.
Η απόφαση ελήφθη στο χθεσινό Euroworking Group στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης.Στο Euroworking Group οι εμπειρογνώμονες των 18 κρατών μελών της ζώνης του ευρώ ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να αιτηθεί επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.Στη βάση αυτή ζήτησαν στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου – και όχι στο έκτακτο της επομένης εβδομάδας- η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών. Στα ελάχιστα θετικά του χθεσινού Euroworking Group συγκαταλέγεται η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA θα συνεχισθεί απρόσκοπτα.Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι χθες στο EWG δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Όπως δήλωσε ο ίδιος, είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι αυτό.Πάντως, εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα πως η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει την στρατηγική της στο Eurogroup για το πώς η Αθήνα θέλει να διαχειριστεί τα προβλήματα χρέους της. «Είναι απολύτως ανοιχτό το τι θα συμβεί μετά από το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος.Το κρίσιμο τακτικό Εurogroup, όπου, σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει λεπτομερώς τις θέσεις, θα ακολουθήσει στις 16 Φεβρουαρίου.

Η σύγκληση της έκτακτης συνεδρίασης έρχεται μια ημέρα αφότου ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αντίθετος στο ενδεχόμενο ενός προγράμματος-γέφυρας για την Ελλάδα, που αποτελεί μια από τις βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Μια ημέρα νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε πως από τις 11 Φεβρουαρίου θα πάψει να δέχεται τις εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, που αποτελούν και κύριους χρηματοδότες του κράτους, μέσω των δημοπρασιών εντόκων γραμματίων.

Κυβερνητικά στελέχη συνδέουν τον καθορισμό έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου, με τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και το πρώτο τετ α τετ Τσίπρα – Μέρκελ. Όπως εκτιμούν, ενδεχομένως, επιδίωξη της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να λάβει ένα σαφές μήνυμα από το Eurogroup, ώστε ο Έλληνας πρωθυπουργός να μην έχει τη δυνατότητα να εγείρει συγκεκριμένα ζητήματα και αξιώσεις στη Σύνοδο Κορυφής.

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ

Μήνυμα στην Αθηνά ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της πριν το έκτακτο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, έστειλε την Παρασκευή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μέσω του εκπροσώπου του, Μάρτιν Γιάγκερ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κ. Γιάγκερ δήλωσε ότι το Βερολίνο είναι «απολύτως ανοιχτό» για το τι θα συμβεί αφού λήξει το ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο, εφόσον η Αθήνα δεν ζητήσει τεχνική παράταση, εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

Τόνισε δε πως οποιαδήποτε αλλαγή κατεύθυνσης στο ελληνικό πρόγραμμα θα ήταν ένα κακό σημάδι.

Ο κ. Γιάγκερ προανήγγειλε δε ότι το ελληνικό θέμα θα συζητηθεί – εκτός επίσημης ατζέντας – κατά τη συνεδρίαση του G20 στην Κωνσταντινούπολη την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη σύσκεψη μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης.

Στη σύσκεψη αναμένεται να γίνει ενημέρωση για τον κύκλο επαφών που είχε ο υπουργός Οικονομικών με ευρωπαίους αξιωματούχους σε Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη και Βερολίνο, αλλά και για τη συνάντηση που είχε σήμερα, Παρασκευή, με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νταλίπ Σάιν και την επικεφαλής του γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λια Μπούζις.

Επίσης, αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης εν όψει του έκτακτου Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου, στο οποίο η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών.

Πιέσεις στην Ελλάδα να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στο Eurogroup άσκησε σήμερα και το Βερολίνο, με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει όρο για να αρχίσει να ξαναδέχεται ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.