Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Η χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας στο Βερολίνο και η διαπίστωση πως συμφωνούν ότι διαφωνούν, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα ενέχυρα για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τα τ/κ ΜΜΕ, καθώς και ο τρόπος που οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες λαμβάνουν τις αποφάσεις για χορήγηση φαρμάκων, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

Η “Αλήθεια” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Βαθύ χάσμα Αθήνας-Βερολίνου”, γράφει ότι πολύ δύσκολη εμφανίζεται αυτή τη στιγμή η συνεννόηση μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της ως προς το μέλλον ενός προγράμματος που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας. Αλλού, γράφει ότι ανάπτυξη στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν, 0,4% για το 2015 και 1,6% το 2016. Σε άλλο της θέμα φιλοξενεί τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη ενώπιον τ/κ ΜΜΕ στο Προεδρικό, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι αξίζουμε πολύ περισσότερα από μια διαιρεμένη χώρα.

Η “Σημερινή” κάτω από τον τίτλο “Ισόπαλο μπρα ντε φερ πριν από το ρινγκ του Γιούρογκρουπ”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι προοπτικές διαλόγου άνοιξε η χθεσινή συνάντηση Σόιμπλε-Βαρουφάκη, παρά τη σκληρή και αμετάθετη εμμονή της γερμανικής πλευράς στην υλοποίηση των ελληνικών δεσμεύσεων. Αλλού, γράφει ότι διαψεύδει ο δικηγόρος του Γεώργιου Μπάφα ότι ο πελάτης του έχει παραδεχθεί οτιδήποτε που να συνδέει οποιαδήποτε πρόσωπα όπως αυτό του Φειδία Σαρίκα με την υπόθεση ΣΑΠΑ. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι ο ποδοσφαιριστής Γκουστάβο Μαντούκα βρέθηκε με τους 25 άστεγους πρόσφυγες που φιλοξενούνταν στην Κοκκινοτριμιθιά.

Ο “Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Υπό εκβιασμό η Ελλάδα”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε μια κίνηση πολιτική, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα ενέχυρα για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε σε Τ/κ δημοσιογράφους ότι υπάρχει μόνο σχέδιο Α`, αυτό της επίλυσης του Κυπριακού. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι για πρώτη φορά η Αστυνομία εξασφάλισε  δικαστικό διάταγμα κατακράτησης σκύλου για εγκατάλειψη.

Η “Χαραυγή” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Δεν εγκρίνεται η ελπίδα για ζωή”, γράφει ότι με ένα ψυχρό `δεν εγκρίνεται` και χωρίς επιστημονικά να τεκμηριώνεται ο λόγος της απόρριψης αιτημάτων ιατρών για φαρμακευτικές θεραπείες σε ασθενείς, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες συνεχίζουν να μετρούν την ανθρώπινη ζωή στη βάση μαθηματικών υπολογισμών. Αλλού, γράφει για αναβρασμό στις κεντρικές φυλακές μετά τη χθεσινή απόδραση καταδίκου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι κατ` εντολή της Τρόικας ετοιμάζεται νομοσχέδιο για επανεκτιμήσεις ακινήτων κάθε πέντε χρόνια.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” στο κύριο της θέμα με τίτλο “Διάλογος κωφών στο Βερολίνο”, γράφει ότι η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών Γερμανίας και Ελλάδας ήταν χειρότερη απ` ότι αναμενόταν. Αλλού, γράφει ότι το Δικηγορικό Γραφείο Τάσος Παπαδόπουλος, που είναι συνδεδεμένο με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, κάλεσε τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος να τεκμηριώσει τους συκοφαντικούς, όπως τους χαρακτήρισε, ισχυρισμούς για τις υποθέσεις στην Πάφο. Αλλού, γράφει ότι τα τέλη κυκλοφορίας παρατείνονται σε μόνιμη βάση μέχρι τον Μάρτιο.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Γνώμη”, κάτω από τον τίτλο “Στο μάτι του κυκλώνα Αναστασιάδης-Νικόλας”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι άναυδη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τα όσα βγαίνουν στον αέρα σε σχέση με τα δικηγορικά τους γραφεία. Αλλού, γράφει για σκανδαλώδεις ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι “η χούντα των τραπεζιτών της Ευρώπης ξανακτυπά”, καθώς στέλνουν τελεσίγραφα και απαγορεύουν την αμφισβήτηση των πολιτικών τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα “Το κυπριακό Ποντίκι”, υπό τον τίτλο “Χέρι και στα μετρητά βάζουν οι Τράπεζες”, γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι καταθέσεις μισθών θα πηγαίνουν στα δάνεια σε όποια τράπεζα και να χρωστάει ο δανειολήπτης. Σε άλλο της θέμα γράφει για το πώς οι Κύπριοι αποτιμούν την εκλογή και την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Κύπρο. Αλλού, γράφει για το πόσο κοστίζει το ντύσιμο του νέου Έλληνα Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.

Η αγγλόγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα “Cyprus weekly“ στο κύριο της θέμα με τίτλο “Παίζοντας ρούβλικη ρουλέτα”, φιλοξενεί συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι η πτώση του ρωσικού νομίσματος θα έχει επίδραση στην υπό ανάκαμψη οικονομία της Κύπρου, όμως η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντισταθμίσει αυτή την τάση. Αλλού, γράφει ότι οι διπλωμάτες θα θέσουν το διάλογο για το Κυπριακό πάνω στις προτάσεις των ΗΕ σε ταχεία τροχιά μετά τον Απρίλιο. Σε άλλο της θέμα, γράφει ότι η ΔΕΦΑ επεκτείνει για άλλους τρεις μήνες το θέμα της ενδιάμεσης λύσης έλευσης φυσικού αερίου στην Κύπρο.