H Ιορδανία βομβαρδίζει θέσεις της ISIS, «και είναι μόνο η αρχή»

Αμμάν
Με την Ιορδανία να μην έχει ακόμη συνέλθει πλήρως από το σοκ της φρικιαστικής εκτέλεσης του πιλότου που είχαν πιάσει όμηρο οι τζιχαντιστές, οι αεροπορικές δυνάμεις της χώρας προχώρησαν σε επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS στη Συρία -εικόνες από τις οποίες μεταδόθηκαν στην τηλεόραση, ενώ ο βασιλιάς της χώρας επισκέφθηκε την οικογένεια του πιλότου.

Ο πιλότος Μαάζ αλ Κασαεσμπέχ είχε πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών το Δεκέμβριο, όταν επέζησε της πρόσκρουσης του αεροσκάφους του που συμμετείχε στις διεθνείς επιχειρήσεις κατά της ISIS. Μετά από πολυήμερο θρίλερ για ανταλλαγή του με φυλακισμένη που είχε σχέση με ισλαμιστική τρομοκρατία, οι τζιχαντιστές δημοσίευσαν βίντεο στο οποίο τον έδειχναν να πυρπολείται ζωντανός μέσα σε κλουβί.

Σύμφωνα με τις ιορδανικές ένοπλες δυνάμεις, «δεκάδες ιορδανικά μαχητικά» πραγματοποίησαν την Πέμπτη επιτυχείς επιδρομές με στόχο αποθήκες οπλισμού και στρατόπεδα εκπαίδευσης της ISIS στη Συρία.

Ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζουντέχ είπε χαρακτηριστικά: «Είναι μόνο η αρχή των αντιποίνων για αυτόν τον φρικτό και βάρβαρο φόνο, αλλά δεν είναι το ξεκίνημα της μάχης μας εναντίον της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Οι επίσημες ανακοινώσεις δεν διευκρίνισαν πού έγιναν οι επιδρομές, αλλά πηγές που επικαλείται το Reuters μιλούν για σημεία στη Ράκα και στην επαρχία του Ντέιρ αλ Ζορ στα ανατολικά.

Την ώρα που η αγανάκτηση στη χώρα είναι εμφανής ακόμη και στους δρόμους, η ιορδανική τηλεόραση έπαιζε το βράδυ της Πέμπτης όχι μόνο με πλάνα από τις απογειώσεις μαχητικών που έκαναν τις επιδρομές κατά της ISIS αλλά ακόμη και εικόνες από τους ίδιους τους βομβαρδισμούς.

Όταν δεν έπαιζαν αυτές οι εικόνες στην τηλεόραση, τα ΜΜΕ κάλυπταν την επίσκεψη του βασιλιά Αμπντάλα στην οικογένεια του πιλότου. Ο Αμπντάλα εμφανίστηκε να παρηγορεί ήρεμα τον πατέρα και τους συγγενείς του 26χρονου, και αργότερα αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είπε στον πατέρα ότι οι αεροπορικές επιδρομές είχαν βάλει στο στόχαστρό τους και τη Ράκα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press