Κινητή και ακίνητη περιουσία στην Κοινότητα Μελβούρνης Σε περίπτωση διάλυσης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών

Κατά τη συνεδρίαση της ιστορικής Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών την Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015, τα μέλη του ομόφωνα αποφάσισαν να προσφέρουν σε περίπτωση διάλυσης του επιστημονικού τους φορέα, την ακίνητη και κινητή περιουσία τους στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτωρίας. Συγκεκριμένα, τα μέλη αποφάσισαν εν σώματι να προσφέρουν στην Κοινότητα των Ελλήνων της Μελβούρνης, ύστερα από θερμή εισήγηση του προέδρου του Ινστιτούτου, καθηγητή κ. Α. Μ. Τάμη, το διώροφο κτίριό τους επί της Brunswick Road, Brunswick, τη βιβλιοθήκη και τα Αρχεία του ΑΙΜΣ καθώς και τις όποιες οικονομίες του. Η σχετική ομόφωνη απόφαση των μελών, τροποποιεί παλαιότερη απόφαση του σχετικού άρθρου του Καταστατικού λειτουργίας του. Η απόφαση θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολιτείας.

Τα μέλη του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών αναγνωρίζουν το ρόλο και τη δυναμική της Κοινότητας στη σύγχρονη αυστραλιανή κοινωνία, τον αγώνα της στον χώρο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκησή της για να δημιουργήσει υποδομές που στηρίζουν και ενισχύουν το γόητρο και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων της Βικτωρίας και των παιδιών τους, την αμέριστη συμπαράστασή της Κοινότητας στην αγωνία των χιλιάδων συμπατριωτών μας που επιστρέφουν από την εν οικονομική και κοινωνική κρίση τελούσα κοινή μας πατρίδα, την Ελλάδα και την Κύπρο, τον ενθουσιασμό και την ενεργητικότητα της διοίκησής της να απογειώσει το κύρος των Ελλήνων στην μείζονα αυστραλιανή κοινωνία. Τα μέλη στη Γενική Συνέλευση εξέφρασαν τον ιστορικό ρόλο της Κοινότητας ως του αρχαιοτέρου οργανισμού της Ομογένειας στη Βικτώρια, του φορέα που έφερε την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αυστραλία και δημιούργησε τα πρώτα ελληνικά σχολεία, τους εράνους υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου, υπέρ των ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων.

«Η απόφαση να διαθέσουμε την περιουσία του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών στην ιστορική Κοινότητα των Ελλήνων της Αυστραλίας είναι απότοκος της πεποίθησης των μελών μας, ότι ο κοσμικός αυτός συλλογικός και δημοκρατικός φορέας έχει διάρκεια, έχει όραμα και διαθέτει νέους και σοβαρούς ηγέτες, οι οποίοι θέτουν τα θεμέλια ενός αυριανού κόσμου για την Ομογένεια. Η Κοινότητα των Ελλήνων της Μελβούρνης είναι ένα φόρουμ συμμετοχικής δημοκρατίας, που έχει τις ρίζες του βαθιά στον 19ο αιώνα. Η απόφασή μας, ως διαθέτες, να αποτελέσει η Κοινότητα τον κληρονόμο της περιουσίας του ΑΙΜΣ αποτελεί ταυτόχρονα μια πράξη συμβολισμού προς τη σωστή κατεύθυνση. Καλούμε και προσκαλούμε και τους άλλους φορείς του Ελληνισμού της Βικτώριας, που διαθέτουν στέγη και περιουσία να προικοδοτήσουν την Κοινότητα και να την ενισχύσουν με την εμπιστοσύνη εγκαταλείποντας τις περιουσίες τους στον ιστορικό αυτό κοσμικό φορέα, που έχει ως αντικείμενο υπηρεσίας του τον Έλληνα,, ώστε οι ηγέτες της Κοινότητας να κατανοήσουν όχι μόνον το προνόμιο του κληρονόμου, αλλά και την ευθύνη που φέρουν ως αποδέκτες της εμπιστοσύνης αυτής προς τον Ελληνισμό» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών.

Η απόφαση αυτή του ΑΙΜΣ είναι πλέον ιστορικής σημασίας διότι σηματοδοτείται από ένα συλλογικό φορέα της Ομογένειας η πορεία που πρέπει να οριοθετηθεί στο μέλλον από τους εκατοντάδες οργανισμούς της Ομογένειας που διαθέτουν στέγη και αποθεματικά κεφάλαια σε τράπεζες. «Το όραμα ίδρυσης και λειτουργίας Πολιτιστικού Κέντρου, που θα διαθέτει αίθουσες διαλέξεων, αναγνωστήριο, επαρκείς αρχειακούς χώρους, θεατρικό εργαστήριο και κέντρο προβολής της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και πολιτισμού θα πρέπει να είναι ένας μελλοντικός στόχος της Ομογένειας και της Κοινότητας των Ελλήνων. Έχουμε εμπιστοσύνη στους ηγέτες της Κοινότητας ότι έχοντας την στήριξη των Ελλήνων, θα μπορούσαν να εστιάσουν την προσπάθειά τους και στην υλοποίηση του οράματος αυτού» καταλήγει η ανακοίνωση του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών.

neoskosmos.com