Economist: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία, η Ελλάδα οδηγείται σε Grexit

«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει πορεία, η Ελλάδα οδηγείται έξω από το ευρώ» προειδοποιεί σε άρθρο του το περιοδικό Economist, τονίζοντας ωστόσο, ότι υπάρχει περιθώριο συμφωνίας «με γενναιόδωρους όρους», υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Τσίπρας θα αλλάξει στάση.

«Υπάρχει ένας απλό μήνυμα που πρέπει να δώσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στον κ. Τσίπρα. Θα διαπραγματευτούν, αλλά μόνο αν παραταθεί το πρόγραμμα. Θα το βοηθήσουν στο χρέος και τον προϋπολογισμό, αλλά μόνο αν είναι έτοιμος να κάνει πιο ανταγωνιστική την οικονομία του. Αν ένας αθλητής επιμένει να τρέχει ανάποδα, και ο πιο υπομονετικός προπονητής δεν μπορεί να τον βοηθήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το περιοδικό «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές στην Ελλάδα τον περασμένο μήνα, η ελπίδα ήταν ότι ο νέος Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα αναπροσάρμοζε τα αιτήματά του με στόχο να συμβιβαστεί με τους δανειστές της χώρας. Κι εκείνος, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων, θέλουν να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα. Αλλά ακόμα και την ώρα που ετοιμαζόταν να συναντήσει τους ευρωπαίους ηγέτες για πρώτη φορά αυτή τη βδομάδα, ο κ. Τσίπρας έκανε την ελληνική έξοδο από το ευρώ να φαντάζει ακόμα πιο πιθανή».

«Ο κ. Τσίπρας έχει καταθέσει μερικά σωστά επιχειρήματα εναντίον της λιτότητας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα. Έχει σωστές ιδέες για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και το ‘ξεβόλεμα’ της επιχειρηματικής ελίτ της χώρας. Οι υπουργοί του δηλώνουν τώρα για διατήρηση του 70% των μεταρρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, οι πρώτες κινήσεις του κ. Τσίπρα περιλάμβαναν υποσχέσεις για αύξηση του κατώτατου μισθού σε προ κρίσης επίπεδα, ανατροπή των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις, επαναπροσλήψεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και τερματισμό ιδιωτικοποιήσεων. Όλα αυτά όχι απλώς παραβιάζουν τους όρους του ελληνικού προγράμματος αλλά καταστρέφουν τις οικονομικές προοπτικές της χώρας» τονίζεται στο άρθρο.

Όπως τονίζει ο Economist, «η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες και όχι λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Παρά την πρόοδο στην ανάκτηση της χαμένης ανταγωνιστικότητας, οι εξαγωγές παραμένουν αδύναμες. Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω και απο την Βουλγαρία στο επιχειρηματικό κλίμα, την πιο φτωχή χώρα της Ευρώπης».

«Ο κ. Τσίπρας αρνείται ανοήτως την παράταση του προγράμματος που λήγει στο τέλος του μήνα, μιλώντας αντιθέτως για ένα δάνειο-γέφυρα, το οποίο θα εξασφαλίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις χωρίς την εποπτεία της μισητής τρόικας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ (…) Αλλά ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει περισσότερα δάνεια χωρίς όρους, όπως φάνηκε στο έκτακτο Eurogroup που έγινε σε κακό κλίμα. Αντίθετα, πρέπει να παρατείνει το πρόγραμμα γρήγορα, και μετά να μπει σε συνομιλίες» αναφέρει ακόμη το περιοδικό.

Πηγή:skai.gr