Μελβούρνη και Σίδνεϊ “στο πόδι” για την Ελλάδα

33ο Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ

Του ΣΩΤΗΡΗ ΧΑΤΖΗΜΑΝΩΛΗ
Πηγή:neoskosmos.com

Τον χαρακτήρα εκδήλωσης συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό αναμένεται να λάβουν τα Ελληνικά Φεστιβάλ της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ, που θα διεξαχθούν σήμερα και αύριο, και αναμένεται να συγκεντρώσουν δεκάδες χιλιάδες κόσμο.

Οι ομογενείς, με πρωτοβουλία των οργανωτών, αναμένεται να εκφράσουν με κάθε δυνατό τρόπο την στήριξή τους προς την Ελλάδα καθώς, μάλιστα, αυτές τις μέρες κορυφώνονται και οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους για μια νέα συμφωνία.

Στη Μελβούρνη διεξάγεται το Lonsdale Street Festival, αυτό το Σαββατοκύριακο, με τους οργανωτές του να αναμένουν πάνω από 60.000 κόσμο.

Όπως δήλωσε στο «Νέο Κόσμο» ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Βασίλης Παπαστεργιάδης, παράλληλα με την ψυχαγωγία το διήμερο Φεστιβάλ θα έχει φέτος δυο στόχους:

*Να εκφράσουν οι ομογενείς την αλληλεγγύη τους προς τους Έλληνες πολίτες αλλά και την υποστήριξή τους προς την ελληνική κυβέρνηση που διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες.

*Παράλληλα να προωθηθεί η εκστρατεία για την ελληνική γλώσσα με σύνθημα «Όλοι μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο».

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει στις 6.30 απόψε (Σάββατο) παρουσία των ομοσπονδιακών και πολιτειακών Αρχών, αλλά και των ελληνικών διπλωματικών και θρησκευτικών Αρχών.

Μεταξύ άλλων, θα παραστούν ο υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών, Σκοτ Μόρισον (θα εκπροσωπεί τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τόνι Άμποτ), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπιλ Σόρτεν, ο πολιτειακός πρωθυπουργός, Ντάνιελ Άντριους, ο αρχηγός της πολιτειακής αντιπολίτευσης, Μάθιου Γκάι, ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, ο πρέσβης της Ελλάδας, Χαράλαμπος Δαφαράνος, η γενική πρόξενος Χριστίνα Σημαντηράκη, ο επίσκοπος Δέρβης, κ. Ιεζεκιήλ, και πολυάριθμοι υπουργοί, βουλευτές, γερουσιαστές, δήμαρχοι και εκπρόσωποι της ομογένειας.

Μετά την έναρξη του Φεστιβάλ θα ακολουθήσει δωρεάν υπαίθρια συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την Ζωή Παπαδοπούλου.

Βεβαίως, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από σήμερα το μεσημέρι.

ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σίδνεϊ, Χάρης Δανάλης, που διοργανώνει το Ελληνικό Φεστιβάλ αυτό το Σαββατοκύριακο στο Darling Harbour δηλώνει στο «Νέο Κόσμο».

«Οι εκδηλώσεις μας έχουν διπλό στόχο: Την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού αλλά και την εκδήλωσή της αμέριστης συμπαράστασής μας προς τον ελληνικό λαό. Παράλληλα, στις δεκάδες χιλιάδες των επισκεπτών θα εξηγήσουμε και την θέση της Ελλάδας».

Στο Σίδνεϊ η συναυλία των Δημήτρη Μπάση και Ζωής Παπαδοπούλου θα γίνει αύριο (Κυριακή), την ίδια ημέρα που θα γίνουν και οι τοποθετήσεις των Αυστραλών επισήμων.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το Australia-Greece Solidarity Campaign (Εκστρατεία Αλληλεγγύης για την Ελλάδα στην Αυστραλία) στο Σίδνεϊ καλεί την ομογένεια σε κινητοποίηση συμπαράστασης προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση την Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο Σίδνεϊ 5:30 μ.μ. (Sydney Town Hall, George Street).

Με αφορμή την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση μέσα στα πλαίσια της Ευρωζώνης, πολίτες σε όλο τον κόσμο, συμπαρίστανται προκειμένου να ενδυναμώσουν την διαπραγματευτική ισχύ της Ελλάδας.

Οι λαοί της Ευρώπης προσβλέπουν σε μία στροφή της κυρίαρχης πολιτικής της ΕΕ με στόχο την κοινωνική βιωσιμότητα.

Το προτεινόμενο από την τρόικα πρόγραμμα στήριξης αποδείχθηκε αναποτελεσματικό καθώς αύξησε το ελληνικό δημόσιο χρέος από 120% σε 175%, μείωσε το ΑΕΠ κατά 25%, οδήγησε την μεσαία τάξη σε μετανάστευση, εξαθλίωση, αυτοκτονία και διέλυσε βασικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους στον τομέα της υγείας και της παιδείας.

«Οι Έλληνες έπειτα από μια τετραετία εξευτελιστικής και αντιπαραγωγικής πολιτικής, διακρίνονται πλέον από πρωτοφανή ομοψυχία στην βάση μιας προσπάθειας να αντισταθούν στην (αυτο)καταστροφική πολιτική της ΕΕ διεκδικώντας την χαμένη τους αξιοπρέπεια» δηλώνει ο Ανταμ Ρόρρης. συντονιστής του Australia-Greece Solidarity Campaign

“Εμείς δηλώνουμε έμπρακτα την συμπαράστασή μας από την Αυστραλία προκειμένου να ενδυναμώσουμε το νέο κίνημα των Ελλήνων και άλλων λαών για ένα κοινό μέλλον. Πιστεύουμε σε έναν κόσμο που θα στηρίζεται όχι στις αξίες των αγορών, αλλά στον ανθρωπισμό, τον αμοιβαίο σεβασμό και την αξιοπρέπεια”, λέει ο Ανταμ Ρόρρης.

Παράλληλα με την κινητοποίηση συμπαράστασης, το Australia-Greece Solidarity Campaign (Εκστρατεία Αλληλεγγύης για την Ελλάδα στην Αυστραλία) έχει ετοιμάσει μια δήλωση προς προσυπογραφή με τίτλο «Ανάσα στην Ελλάδα» («Let Greece Breathe»).

«Καλούμε όλους τους πολίτες, άλλα και ιδιαίτερα τους ομογενείς, (που μπορεί να αισθάνονται πιο έντονα τον εκβιασμό προς την αξιοπρέπεια της χώρας και του Ελληνικού λαού) να υπογράψουν την δήλωση και να παραβρεθούν στην κινητοποίηση συμπαράστασης », λέει ο Ανταμ Ρόρρης.

Η δήλωση προς προσυπογραφή – Ανάσα στην Ελλάδα (Let Greece Breathe), είναι στην ιστοσελίδα http://australiagreecesolidarity.wordpress.com/all-posts/) και θα είναι στο περίπτερο του Australia-Greece Solidarity Campaign στο Greek Festival of Sydney, Darling Harbour (14-15 Φεβρουάριο).

 

Από την παρουσίαση του προγράμματος του 33ου Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ

Του ΘΕΜΗ ΚΑΛΛΟΥ
neoskosmos.com

Το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ λειτουργεί ενισχυτικά για την φήμη που απολαμβάνει η αυστραλιανή μεγαλούπολη ως μία από τους κύριους προορισμούς διεθνώς για κορυφαίες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με εκθέσεις, συναυλίες, γιορτές και άλλες εκδηλώσεις που εμπλουτίζουν το καλλιτεχνικό ημερολόγιο της πόλης και των κατοίκων της.

Με αυτή την συμπυκνωμένη επισήμανση, από διοργανωτές, επισήμους, χορηγούς και άλλους παράγοντες παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του φετινού, 33ου Φεστιβάλ, που διοργανώνει η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της ΝΝΟ.

Οι διοργανωτές πάντως δεν χαρίστηκαν στις κυβερνήσεις. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Χάρης Δανάλης επισήμανε ότι είναι θετικές οι αναφορές των κυβερνήσεων υπέρ του πολυπολιτισμού, ωστόσο, τα λόγια τους πρέπει να συνοδεύονται από την οικονομική ενίσχυση των πολιτιστικών εκδηλώσεων των παροικιών, γιατί αλλιώς τα λόγια τους είναι κενά περιεχομένου.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Ουρανία Καρτέρη, με δυναμικό τρόπο είπε ότι «δεν παίρνουμε την υλική υποστήριξη που μας αξίζει», και διερωτήθηκε «τι κάνει η πολιτεία για να ενισχύσει τον τομέα των τεχνών;».

Σημειώνεται, πως το Φεστιβάλ δεν λαμβάνει επιχορήγηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ φέτος δεν δόθηκε η ενίσχυση από την πολιτειακή κυβέρνηση, όπως συνέβαινε τα τρία-τέσσερα τελευταία χρόνια.

Αναφορικά με τις φετινές εκδηλώσεις το Φεστιβάλ σημαδεύεται από την παρουσία δύο κορυφαίων ονομάτων του ελληνικού πενταγράμμου: του Βασίλη Λέκκα και του Δημήτρη Μπάση.

Ο δεύτερος θα προηγηθεί χρονικά αφού θα είναι στο ελληνικό Πανηγύρι του Darling Harbour την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Θα είναι η πρώτη εμφάνιση του Μπάση στο Σύδνεϋ ενώπιον τόσο πυκνού ακροατηρίου και μάλιστα σε ανοικτή λαϊκή συναυλία. Ο προηγούμενος ερχομός του ήταν προ ετών με την Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» και εμφανίστηκε σε κλειστό χώρο. Όσο για τον Βασίλη Λέκκα θα έρθει για να εμφανισθεί σε μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στα 90χρονα του Μίκη Θεοδωράκη. Θα παρουσιαστεί, για πρώτη ίσως φορά στην Αυστραλία, ολοκληρωμένο το ορατόριο του Θεοδωράκη, «Άξιον Εστί», βασισμένο σε ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Η παράσταση θα είναι υπό τη διεύθυνση του George Ellis, με ειδική εμφάνιση του Βασίλη Λέκκα που θα έρθει γι’ αυτό το σκοπό από την Ελλάδα. Επίσης θα λάβει μέρος το λαϊκό συγκρότημα του Γιώργου Δούκα μαζί με την συμφωνική ορχήστρα Millenium Choir. Αφηγητής θα είναι ο γνωστός Ελληνοαυστραλός ηθοποιός, Αντώνης Νικολακόπουλος.

Πέραν αυτών των δύο κορυφαίων πράξεων, το φετινό φεστιβαλικό πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις που καλύπτουν πολλά και ποικίλα θέματα.

Ενδεικτικά αναφέρονται εδώ: φιλολογικές παρουσιάσεις και φωτογραφικές εκθέσεις για την Λήμνο σ’ αυτή την σημαδιακή χρονιά των 100 χρόνων από την εκστρατεία της Καλλίπολης, παρουσίαση ελληνικών κρασιών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ομιλία για το …χιούμορ του Καζαντζάκη, απονομή των βραβείων «Διονυσίου Σολωμού» για την ελληνομάθεια, ομιλία για την πολιτική μεταμόρφωση της Μελίνας Μερκούρης από «σταρ» του κινηματογράφου σε πρωταγωνίστρια της πολιτικής, ομιλίες για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Γιώργο Σεφέρη, μουσικές συναυλίες με συγκροτήματα όπως «Ήχο Νυξ» και «Οξύμωρον» και ειδικό αφιέρωμα σε «ντίβες» του ελληνικού τραγουδιού, παρουσίαση βιβλίου για τις επιδράσεις που είχε σε Έλληνες συγγραφείς η θεωρία του Δαρβίνου, θεατρικές παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΜΒΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Η παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων έγινε σε ομογενειακό κέντρο του Σίδνεϊ την προηγούμενη Πέμπτη.

Κοινό σημείο αναφοράς των λόγων που εκφωνήθηκαν από τους επίσημους ήταν η καταξίωση που έχει πετύχει το Φεστιβάλ ως η πλέον εξέχουσα πολιτιστική έκφραση της ομογένειας στην πολιτεία, με εμβέλεια πολύ πέραν των παροικιακών συνόρων.

Τονίσθηκε ότι από τους κόλπους το Φεστιβάλ, προάγεται και προβάλλεται η ελληνική και ελληνοαυστραλιανή δημιουργία μέσα από τις διάφορες εκφάνσεις της τέχνης.

Εκ μέρους της Κοινότητας μίλησαν ο πρόεδρος κ. Χάρης Δανάλης και η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, Ουρανία Καρτέρη. Ευχαρίστησαν όλους όσοι συμβάλλουν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ, όπως είναι οι χορηγοί, η Πολιτιστική Επιτροπή της Κοινότητας, τα επαγγελματικά στελέχη, οι εθελοντές, όσοι συμμετέχουν κατά τον ένα ή άλλο τρόπο στις εκδηλώσεις, και γενικά όλοι οι παράγοντες, με πρώτη την ίδια την Κοινότητα, η οποία φέρει και το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ενίσχυσης.

Κορωνίδα των φεστιβαλικών εκδηλώσεων θα είναι το Σάββατο 14 και η Κυριακή 15 Φεβρουαρίου όταν θα πραγματοποιηθεί στο Tumbalong Park του Ντάρλινγκ Χάρμπουρ το διήμερο Ελληνικό Γλέντι.

Το Λεύκωμα με τις λεπτομέρειες για τις Φεστιβαλικές εκδηλώσεις, είναι μία καλαίσθητη έκδοση με πολλές πληροφορίες. Περιέχει δε, μηνύματα των πολιτικών ηγεσιών της Αυστραλίας και της Ελλάδας, μέσα από τα οποία εκθειάζονται ο θεσμός του Φεστιβάλ, η συμβολή των Ελληνοαυστραλών στην ευημερία της θετής τους πατρίδας, αλλά παράλληλα και η τήρηση ισχυρών δεσμών με την Γενέτειρα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνθηκαν στην κύρια χορηγό Delphi Bank που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Διευθυντή της στη ΝΝΟ, Τομ Χριστόπουλο.