Το κείμενο Μοσκοβισί που ήθελε να υπογράψει ο Βαρουφάκης

Σύγχυση επικράτησε αργά το βράδυ σχετικά με το σχέδιο το οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι του παρουσιάστηκε πριν από το Eurogroup από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και ήταν «τελείως ευτυχής να υπογράψει» αλλά τελικά αποσύρθηκε.

Το κείμενο έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες πρωινές ώρες ο δημοσιογράφος του βρετανικού Channel 4, Πολ Μέισον.

Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Βαρουφάκης, το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης (όχι του προγράμματος), η οποία θα οδηγούσε σε ένα τετράμηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα. Το έγγραφο αυτό προέβλεπε την παροχή τεχνικής βοήθειας εκ μέρους της Επιτροπής για την επιτάχυνση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.

Το κείμενο αυτό μιλούσε για επέκταση της δανειακής σύμβασης δίνοντας ένα περιθώριο 4 μηνών ως γέφυρα για ένα νέο πρόγραμμα. «Σε αυτή τη βάση, θα είμαστε περισσότερο από ευτυχείς να υπογράψουμε» με μόνη προϋποθέση, όπως είπε, να μην ληφθούν νέα υφεσιακά μέτρα σε αυτήν την περίοδο.

«Δυστυχώς αυτό το καταπληκτικό κείμενο αποσύρθηκε» από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπουμ, είπε ο υπουργός Οικονομικών, και παρουσιάστηκε ένα νέο που μιλά για επέκταση του προγράμματος. «Αυτό μας έφερε πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως επίσης δήλωσε «Στον Ενικό» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, το κείμενο αυτό, σε σχέση με αυτό που παρουσιάστηκε τελικά από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήταν «σαν τη νύχτα με την ημέρα».

Εντούτοις, το Reuters μετέδωσε αργότερα, επικαλούμενο κοινοτικό αξιωματούχο, ότι ο επίτροπος για τις Οικονομικές υποθέσεις «συνεισέφερε ιδέες» σε συζήτηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη και ότι μόνο η πρόταση του Eurogroup ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ο επικεφαλής του γραφείου των Financial Times στις Βρυξέλλες Πίτερ Σπίγκελ με δύο αναρτήσεις του στο Twitter έγραψε αφενός ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης έλεγαν ότι εν λόγω σχέδιο «δεν έχει καμία διαφορά στην ουσία» από αυτό που παρουσιάστηκε στο Εurogroup και, αφετέρου, ότι «δεν υπάρχει» αλλά «ήταν περισσότερο μία δήλωση αρχών που συμφωνήθηκαν από τις δύο πλευρές».

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

B-AGyYICEAAiWbz.jpg_large

πηγή:In.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

ΡΗΡ: Ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ έγραψε στο twitter πως «Για όσους ψάχνουν για ένα σχέδιο του Πιερ Μοσχοβισί, έμαθα πως δεν υπάρχει. Ηταν περισσότερο μία δήλωση αρχών στην οποία συμφώνησαν και οι δύο πλευρές»