Eurogroup Live: Αθήνα: Υπάρχει κείμενο συμφωνίας – Βερολίνο: Θέλουμε λίστα μεταρρυθμίσεων έως την Δευτέρα

ΤΩΡΑ
Ισπανία και Πορτογαλία; προσπαθούν να μπλοκάρουν τη συμφωνία

Πληροφορίες για την κατ’ αρχήν συμφωνία: 4μηνη παράταση με “ελαστικότητα” και χωρίς μέτρα λιτότητας αλλά μόνο μεταρρυθμίσεις

Σε συμφωνία για τετράμηνη παράταση κατέληξε το Eurogroup. Εν αναμονή των συνεντεύξεων Τύπου, οι πληροφορίες λένε ότι η συμφωνία δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, αλλά η Αθήνα καλείται να υποβάλει -πιθανώς τη Δευτέρα- υπόμνημα με διευκρινίσεις σχετικά με την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Γερμανία και Ελλάδα λέγεται ότι συμφώνησαν να παρουσιάσουν γραπτό κείμενο στο Γιουρογκρούπ που ήδη ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος. Με βάση τα κείμενα αυτά θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν του Γιουργκρουπ. Οι πληροφορίες μιλάνε για “ισχυρές ενδείξεις” που μένει να επιβεβαιωθούν.
ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Όλη η δήλωση του Γερούν Ντάισλεμπλουμ: «Υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες. Μιλάω με τους βασικούς “παίκτες” ώστε να βρεθεί λύση. Υπάρχει λόγος αισιοδοξίας, ελπίζουμε να έχουμε αποτέλεσμα σε λίγες ώρες. Υπάρχει χώρος για μερική αισιοδοξία αλλά είναι πολύ δύσκολο. Το Eurogroup θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Διεξήχθησαν συναντήσεις αξιωματούχων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ με τους κ.κ. Σόιμπλε και Βαρουφάκη, με στόχο την προετοιμασία της συνεδρίασης του Εurogroup για την Ελλάδα, που θα αρχίσει στις από στιγμή σε στιγμή.

Προηγήθηκε συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος το Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στη συνέχεια, οι τρεις αξιωματούχοι συναντήθηκαν χωριστά με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη ώστε, με βάση τις συναντήσεις αυτές, να ετοιμαστεί ένα συμβιβαστικό κείμενο.

Μετά το πέρας των συναντήσεων ο κ. Ντάισλεμπλουμ ‘εκανε την προταθείσα ανωτέρω δήλωση.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί, δήλωσε: “Η καλή πρόοδος που έχει επιτευχθεί μπορεί να μετατραπεί σε μια δυνατή και θετική συμφωνία.
Πρέπει να συμφωνήσουμε. Η συμφωνία είναι απαραίτητη γιατί το πρόγραμμα λήγει σε μια εβδομάδα”.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Η συνεδρίαση δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Ήταν να ξεκινήσει στις 17.30 ώρα Ελλάδος. Προσπάθειες να καταλήξουν σε ένα συμπληρωματικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία