Λογική και νέα ιδεολογία.

 ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΚΚΙΝΑΡΗ

Παιδίατρος-Συγγραφέας

Αν στο Γιούρογκρουπ της 20 Φεβρουαρίου 2015 κυριάρχησε η λογική της νέας ιδεολογίας μένει να το κρίνει  η ίδια η πολυσύνθετη πραγματικότητα,που επιχειρούμε να την κατανοήσουμε,ερμηνεύοντας τις αντιφατικές δηλώσεις όσων συμμετείχαν σ’αυτό ,με το βλέμμα στραμμένο στα ίδια συμφέροντά τους.
Θα ήταν όμως χρήσιμες κάποιες αντικειμενικές παραδοχές που θα αποτελούσαν τη βάση για πραιτέρω συζήτηση και κατανόηση της κρίσης που συνεχίζουμε να ζούμε στη χώρα μας.
Η Ευρωζώνη και το κοινό νόμισμα,το Ευρώ,με θεματοφύλακα τη Γερμανία,προϋποθέτει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και πρωτογενή πλεονάσματα που επιβάλλονται στους ευρωπαϊκούς λαούς,άσχετα αν οδηγούν σε αποδόμηση των κοινωνικών δομών,σε φτώχια και εξαθλίωση μιας μεγάλης μερίδας πολιτών.Προτεραιότητα έχουν οι Τράπεζες και η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης,ακόμη και αν οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι σχεδόν μηδενικοί!
Η χώρα μας,με εγγενή και διαρθρωτικά προβλήματα μπήκε στην ΟΝΕ,υπερδανείστηκε με την ανοχή των εταίρων της και εντέλει πτώχευσε.
Ο περαιτέρω δανεισμός της,με νέα δανειακή συνήθη,που βασίστηκε σε μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους,αφαίμαξε το εισόδημα των πολιτών,οδήγησε στην ανεργία,στην πτωχοποίηση  και στη στασιμότητα της οικονομίας,ώστε να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις αποπληρωμής του χρέους από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα,το ύψος του οποίου θα αυξανόταν κάθε χρόνο,καθώς θα αύξαναν σταδιακά και οι δόσεις αποπληρωμής  των δανείων ,που συνήψε η χώρα μας με τους δανειστές της.
Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015,ακόμη κι αν ισχυριστούμε πως δεν ψηφίσαμε με ιδεολογικά κριτήρια και μόνο το αίτημα για αναδιαπραγμάτευση του χρέους ή της δανειακής συνθήκης οριοθετεί μια νέα ιδεολογία διαχείρισης της οικονομίας προς όφελος του πολίτη.
Με αυτήν την ιδεολογία προσήλθαμε ως χώρα στο Ευρωγκούπ και αυτή την ιδεολογία θα αποτυπώσουμε σε λίγες ώρες  σε μερικές  σελίδες συνυποσχετικών παραδοχών για να επικυρωθεί από τους “θεσμούς” η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε  την Παρασκευή,20 Φεβρουαρίου 2015.
Αυτή λοιπόν τη νέα ιδεολογία,με στόχο την αποτίναξη της λιτότητας τη στηρίξαμε στη λογική ή άλλως στις επιμέρους λογικές παραδοχές,που οριοθετούνται από την τρέχουσα διεθνή συγκυρία,τις παραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις ανάγκες της για άμεση ρευστότητα.
Άρα σ’αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης στηριχθήκαμε στη λογική της λογικής και προχωρήσαμε χωρίς δογματικά τσιτάτα.
Αυτή είναι η αλήθεια και αυτήν πρέπει να αποδεχθούν όσοι θέλουν η χώρα να βγει πραγματικά από την κρίση και τις δανειακές εξαρτήσεις.
Τα επόμενα βήματα είναι πολύ αποφασιστικά και απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες απ’αυτούς που κλήθηκαν να τα υλοποιήσουν.
Τότε και μόνο τότε θα κριθεί η κυβέρνηση και θα δικαιωθούν ή θα ματαιωθούν οι προσδοκίες όλων μας.
Τώρα απλώς κερδίσαμε χρόνο για να δώσουμε την πραγματική μάχη κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους όλοι ανεξαίρετα και οι βουλευτές του συγκυβέρνησης αλλά και αντιπολίτευση.
Ο λαός έχει υπομονή και περιμένει…