Οι πρωτόγονοι άνθρωποι εισήγαγαν σιτάρι από την Ευρώπη

Ποιος θα το πίστευε ότι 8.000 χρόνια πριν οι πρωτόγονοι άνθρωποι θα “εισήγαγαν” σιτάρι από την Ευρώπη; Και όμως ισχύει. Βρετανοί επιστήμονες εντόπισαν ίχνη από DNA σιταριού σε μια τοποθεσία της Λίθινης Εποχής, στα ανοιχτά των νότιων παραλίων της Αγγλίας, κοντά στο Νησί Γουάιτ της Μάγχης. Πρόκειται για μια αναπάντεχη ένδειξη ότι οι αρχαίοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που κατοικούσαν στην περιοχή είχαν επαφές με τους καλλιεργητές, οι οποίοι σταδιακά τους αντικατέστησαν.

Το DNA αυτό διαπιστώθηκε ότι ανάγεται σε μια εποχή πριν από περίπου 8.000 χρόνια, δηλαδή 2.000 χρόνια προτού οι κάτοικοι της ηπειρωτικής Βρετανίας αρχίσουν να καλλιεργούν δημητριακά και 400 χρόνια προτού να φτάσει η γεωργία στη σημερινή βόρεια Γερμανία και Γαλλία, σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

“Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε σιτάρι”, δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Ρόμπιν Άλαμπι του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς για τα ευρήματα στην τοποθεσία Μπάλντνορ Κλιφ. “Πρόκειται για αδιαμφισβήτητη απόδειξη της πολιτισμικής αλληλεπίδρασης” μεταξύ των πρωτόγονων κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Βρετανίας και των καλλιεργητών της Ευρώπης, πρόσθεσε.

“Οι αρχαιολόγοι θα αναστατωθούν. Η συμβατική άποψη μέχρι τώρα ήταν ότι η Βρετανία εκείνη την εποχή ήταν αποκομμένη. Μόνο να εικάσουμε μπορούμε το πώς ήρθε το σιτάρι στην κατοχή τους — μπορεί μέσω εμπορικών ανταλλαγών, μπορεί να τους το δώρισαν ή να το έκλεψαν” συνέχισε.

Στην ίδια τοποθεσία οι επιστήμονες βρήκαν επίσης DNA από βελανιδιές, λεύκες και οξιές, αλλά και DNA λύκων ή σκύλων, ελαφιών, αγριόγαλων και άγριων βοδιών. Δεν υπήρχαν ίχνη από γύρη σιταριού, κάτι που υποδηλώνει ότι δεν γινόταν καλλιέργεια του είδους αυτού στην περιοχή.

Η Βρετανία ήταν ενωμένη με την Ευρώπη κατά την Εποχή των Παγετώνων όμως όταν έλιωσαν οι πάγοι η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε, πριν από περίπου 10.000 χρόνια και την απέκοψε από την ήπειρο. Μια χερσαία “γέφυρα” ενδέχεται να υπήρχε ακόμη πριν από 8.000 χρόνια.

Η γεωργία έφτασε στα Βαλκάνια πριν από περίπου 8.000-9.000 χρόνια από τη Μέση Ανατολή και σταδιακά διαδόθηκε στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο Γκρίγκερ Λάρσον, ένας Αμερικανός αρχαιολόγος που εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι τα ευρήματα αυτά “θα μας αναγκάσουν να επαναπροσδιορίσουμε τις σχέσεις μεταξύ των καλλιεργητών και των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών”. Σημείωσε ότι έχουν εντοπιστεί και άλλες ενδείξεις για την επαφή των δύο κόσμων, όπως οστά εξημερωμένων χοίρων σε οικισμούς κυνηγών-τροφοσυλλεκτών της Γερμανίας της Λίθινης Εποχής. “Υπήρχαν εμπορικά δίκτυα που προηγούνταν της γεωργίας”, υποστήριξε.

news.gr