«Πράσινο φως» για επενδύσεις στην Ελλάδα από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης

Επενδύσεις στην Ελλάδα έως και τα τέλη του 2020, πρωτίστως για τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα, θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αφότου οι μέτοχοί της – στους οποίους συγκαταλέγονται η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – έδωσαν το «πράσινο φως» για την παροχή βοήθειας στη χώρα μας.

Το ποσό που θα επενδυθεί στη χώρα μας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί, όμως κύριοι στόχοι θα είναι η «ενίσχυση της προόδου στις μεταρρυθμίσεις» και η «ενίσχυση της ανάκαμψης», όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα.

Παράλληλα, η EBRD θα προσφέρει στη χώρα μας την εμπειρογνωμοσύνη της, με κύριο στόχο να διευκολυνθεί η πρόσβαση πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Επιπλέον, η EBRD θα συμβάλει, «όπου είναι δυνατό», στην αύξηση της παρουσίας του ελληνικού ιδιωτικού τομέα στις υποδομές και το χώρο της ενέργειας.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε την εμπειρογνωμοσύνη μας στον ιδιωτικό τομέα της ελληνικής οικονομίας. Η EBRD θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αξιοποιήσει το έπακρο την προσωρινή εντολή [για επένδυση] στη χώρα. Εστιάζοντας στον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκουμε να συμβάλlουμε στη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη της ιδιωτικής οικονομίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας, Σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.

Η Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ιδρύθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1991, με στόχο να βοηθήσει τα κράτη της πρώην Ανατολικής Ευρώπης να στραφούν προς το μοντέλο της ελεύθερης αγοράς και να προαγάγουν τις ιδιωτικές επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

Ικανοποιημένη η κυβέρνηση

Με θέρμη υποδέχθηκε την ανακοίνωση η ελληνική κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση της European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) να αρχίσει τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην Ελλάδα με την αξιοποίηση του συνόλου των χρηματοοικονομικών εργαλείων που διαθέτει για την προώθηση της ανάκαμψης στην Ελληνική οικονομία.

»Προτεραιότητα μας είναι η ανάσχεση της κατάρρευσης των επενδύσεων, η αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίων και η προσέλκυση κεφαλαίων με μακροχρόνιο επενδυτικό ορίζοντα. Παράλληλα σχεδιάζουμε μέτρα πολιτικής για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους δανεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την άρση των εμποδίων στη χρηματοδότηση των εξαγωγών προιόντων και υπηρεσιών».

Όπως σημείωσε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη προσκαλέσει τον πρόεδρο της EBRD στην Αθήνα ώστε να εξασφαλισθεί η εγκατάσταση και η έναρξη των δραστηριοτήτων της Τράπεζας το συντομότερο δυνατό.