«Αυτός είναι»: Παραδοχή ενοχής για τον βομβιστή της Βοστώνης

Βοστώνη
Με την παραδοχή εκ μέρους των συνηγόρων του της ενοχής του Τζοχάρ Τσαρνάεφ για το αιματοκύλισμα στον Μαραθώνιο της Βοστώνης άνοιξε η αυλαία της δίκης για την πλέον αιματηρή τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

«Αυτός ήταν» δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου η δικηγόρος Τζούντιθ Κλαρκ, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι επηρεάστηκε από τον μεγαλύτερο αδελφό του και είχε δευτερεύοντα ρόλο στη διπλή βομβιστική επίθεση που συγκλόνισε τις ΗΠΑ στις 15 Απριλίου του 2013.

     «Αυτός είναι»: Παραδοχή ενοχής για τον βομβιστή της Βοστώνης Η δικηγόρος Τζούντιθ Κλαρκ σε σκίτσο από την ακροαματική διαδικασία   (Φωτογραφία:  Reuters )


«Αυτός είναι»: Παραδοχή ενοχής για τον βομβιστή της Βοστώνης
Η δικηγόρος Τζούντιθ Κλαρκ σε σκίτσο από την ακροαματική διαδικασία (Φωτογραφία: Reuters )

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, 21 ετών σήμερα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την εσχάτη των ποινών. Εις βάρος του έχουν απαγγελθεί 30 κατηγορίες σχετικά για τις επιθέσεις που προκάλεσαν το θάνατο τριών ατόμων, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο αγόρι, και τον τραυματισμό άλλων 264, πολλοί εκ των οποίων υπέστησαν ακρωτηριασμό άκρων.

Ενώπιον του δικαστηρίου η Τζούντιθ Κλαρκ ανέφερε ότι η υπεράσπιση δεν θα επιχειρήσει να «παραμερίσει» την ενοχή του Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Αντίθετα θα εστιάσει στην επιχειρηματολογία ότι εγκέφαλος των επιθέσεων ήταν ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ.

Πρωτοφανές ανθρωποκυνηγητό ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις του 2013. Το θρίλερ τερματίστηκε τέσσερις ημέρες αργότερα με το θάνατο του Ταμερλάν και τη σύλληψη του Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος βρέθηκε βαριά τραυματισμός, κρυμμένος σε βάρκα σε κήπο στα προάστια της Βοστώνης.

Ο Τζοχάρ κατηγορείται ότι μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον 26χρονο Ταμερλάν, τοποθέτησε δύο αυτοσχέδιες βόμβες που εξερράγησαν κοντά στη γραμμή τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστώνης.

Κατά την έναρξη της δίκης στη δικαστική αίθουσα βρίσκονται οι γονείς του οκτάχρονου αγοριού που έχασε τη ζωή του στην τραγωδία του Μαραθωνίου, καθώς και πολλοί πολίτες που τραυματίστηκαν τις δραματικές ώρες της 15ης Απριλίου του 2013.

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ έγερνε στην καρέκλα του και κοιτούσε μπροστά κατά την εναρκτήρια αγόρευση του εισαγγελέα Ουίλιαμ Ουέινρεμπ.

Το 2013 ο Τζοχάρ είχε αρνηθεί την ενοχή του για το σύνολο των κατηγοριών.

Newsroom ΔΟΛ