Έγγραφο εμπλέκει συνεργάτιδα της αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής

Δεν έχει τελειωμό το θέμα με τη διαταγή για τους παράνομους μετανάστες και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega, κύκλοι του υποστράτηγου αναφέρουν πως η έκδοση του συγκεκριμένου εγγράφου έγινε, γιατί το τελευταίο διάστημα υπήρχε έντονη βιασύνη να εφαρμοστούν οι αποφάσεις πιου είχαν ληφθεί στις 17 Φεβρουαρίου για το πώς δηλαδή θα πρέπει να φύγουν οι παράνομοι μετανάστες από τα κέντρα κράτησης.

Κοινώς οι κύκλοι του υποστράτηγουν αποδίδουν την έκδοση της συγκεκριμένης διαταγής στη βιασύνη. Σημειώνουν μάλιστα πως ο υποστράτηγος δεν είχε πάρει εντολή από την πολιτική ηγεσία για αυτή τη διαταγή.

Πάντως, στο έγγραφο που έχει δει το φως της δημοσιότητας αναφέρεται πως στις “στις 3-3-2015 από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, κατόπιν επικοινωνίας/παρέμβασης της κας Σπαθανά με σκοπό την υλοποίηση/εναρμόνιση με τη νέα πολιτική του Υπουργείου Μετανάστευσης, απεστάλη νεότερη διευκρινιστική διαταγή”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Σπαθανά είναι συνεργάτης της αναπληρώτριας υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Με νέα τους παρέμβαση κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν πως η συγκεκριμένη διαταγή εκδόθηκε χωρίς προηγούμενη έγκριση των αρμόδιων υπουργείων, ενώ επισημαίνουν πως η διαταγή ανακλήθηκε άμεσα και έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες και τα κίνητρα της παράτυπης έκδοσής της.

Οι κυβερνητικές πηγές κατηγορούν τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και μερίδα των ΜΜΕ κάνοντας λόγο για επινόηση πως η συγκεκριμένη άκυρη διαταγή, προέβλεπε πως σήμερα το πρωί θα άνοιγαν όλα τα σύνορα και δίχως σχέδιο θα έκλειναν όλα τα κέντρα κράτησης!

Ξεκαθαρίζουν πως η κυβέρνηση επιλέγει η ίδια τους τρόπους και το χρόνο υλοποίησης της πολιτικής της και όχι οι υπηρεσιακοί παράγοντες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Τι προέβλεπε η επίμαχη διαταγή

Η επίμαχη διαταγή εστάλη με θέμα «Νέα πολιτική σχετικά με τις διαδικασίες κράτησης αλλοδαπών», χθες προς τις αστυνομικές υπηρεσίες, από τον κλάδο Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ και υπογράφεται από τον κλαδάρχη υποστράτηγο Γιώργο Νίτσα.

Η διαταγή αναφέρει ότι «θα αφήνονται ελεύθεροι όλοι οι νεοεισερχόμενοι αλλοδαποί μετά την ταυτοποίησή τους και θα τους επιδίδεται απόφαση απέλασης, χωρίς κράτηση, με προθεσμία 30 ημερών, ενώ θα επιβάλλονται και κάποιοι περιοριστικοί όροι. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας θα συλλαμβάνονται εκ νέου και θα εκδίδονται σε βάρος αποφάσεις επιστροφής, οι οποίες θα αναβάλλονται για 6 μήνες με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο. Για τους ήδη κρατούμενους -στα Κέντρα Κράτησης και σε διάφορα κρατητήρια- και εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αναστέλλεται για 6 μήνες η απόφαση απέλασης. Το σημείο που προκαλεί το πρόβλημα είναι ότι αυτό θα ισχύει “ανεξάρτητα” από τον πόσο χρόνο κρατούνται».

Σε δεύτερη διαταγή, όμως, διευκρινίζεται ότι «είναι αυτονόητο ότι θα αφεθούν ελεύθεροι ανεξάρτητα από τον χρόνο κράτησής τους οι αιτούντες άσυλο και οι ευάλωτες ομάδες, ενώ ανήλικους θα επισπευσθούν οι διαδικασίες μεταφοράς τους σε δομές φιλοξενίας».

Ο κ. Πανούσης -για να μη λέμε ψέματα, όπως είπε- δήλωσε ότι αυτό είναι σωστό και επικαλέστηκε διεθνείς αποφάσεις και εκθέσεις φορέων για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατηγορούν την Ελλάδα για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών.

Λέει ψέματα ο Υπουργός, λέει η Νέα Δημοκρατία

Επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, εξαπέλυσε η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον αρμόδιο υπουργό πως ψεύδεται και πως με τις τελευταίες του «δηλώσεις επιβαρύνει την ήδη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, όπως λέει, ο ίδιος και η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρει πως ο κ. Πανούσης «δεν είπε κουβέντα για το αν τελικά θα συλλαμβάνονται ή όχι και πού θα κρατούνται όσοι μετανάστες εισέρχονται από αύριο παράνομα στη χώρα μας», «για το πόσες εντολές απέλασης παράνομων μεταναστών έχει αναστείλει τις τελευταίες μέρες» και «για το πού βρίσκονται σήμερα όσοι παράνομοι μετανάστες πήραν το εξιτήριο από τα κέντρα κράτησης» και προσθέτει πως η κ. Χριστοδουλοπούλου έχει δηλώσει ότι οι μετανάστες που εισέρχονται παράνομα στη χώρα «δεν θα συλλαμβάνονται».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη ο κ. Πανούσης ψεύδεται, καθώς «αρνήθηκε χθες την ύπαρξη του εγγράφου, κάνοντας λόγο για “αποκυήματα νοσηρής φαντασίας”, “μονταζιέρες”, “προβοκάτσιες” και λοιπές ανοησίες» ενώ «η αλήθεια είναι ότι, λίγες ώρες μετά, αποκαλύφθηκε ότι το έγγραφο του υπουργείου ήταν πραγματικό!».

Στη ίδια ανακοίνωση κατηγορείται, επίσης, ο κ. Πανούσης πως αν και δήλωσε ότι «δεν είχε ιδέα για τη διαταγή του υπουργείου του και ότι την απόφαση την είδε από την τηλεόραση», «η απόφαση ήταν γνωστή στον ίδιο προσωπικά, καθώς και στα υπουργεία Εξωτερικών και Μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, όπως προκύπτει από το ίδιο το έγγραφο και τις κοινοποιήσεις του».

Ο κ. Καραγκούνης επικρίνει, επίσης, τον κ. Πανούση, ο οποίος δηλώνει ότι δεν συμφωνεί με το έγγραφο και το ανακαλεί, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ, «λίγες ώρες μετά, τον αδειάζει η ίδια η συνάδελφός του η υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής κ. Χριστοδουλοπούλου, η οποία δηλώνει ότι το έγγραφο εκφράζει κυβερνητική πολιτική που είχε συναποφασιστεί μεταξύ της ιδίας και του κ. Πανούση, λίγες μέρες πριν, παραπέμποντας σε δελτίο Τύπου με αντίστοιχο περιεχόμενο».
Τέλος στη ΝΔ κατηγορούν τον κ. Πανούση ότι ψεύδεται όταν λέει πως το έγγραφο εκδόθηκε με πρωτοβουλία κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα, καθώς όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του κ. Καραγκούνη «η διαταγή αυτή βασίζεται σε προγενέστερες πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου του (1604/15/321533 που εκδόθηκε στις 18/2, 1604/15338823 που εκδόθηκε στις 21/02 και 1604/15/371049 που εκδόθηκε στις 27/02)» και καλούν τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη «να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το θέμα αυτό» «για κομματικές διώξεις σε αξιωματικούς της ΕΛΑΣ, που το μόνο που έκαναν ήταν να ακολουθήσουν τις εντολές της πολιτικής τους ηγεσίας».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Οργισμένη απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιάννης Πανούσης στον Εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραγκούνη.Ο κ. Πανούσης στην ανακοίνωσή του με τίτλο: «Τέσσερα μπούμερανγκ και μια κούφια απειλή», αναφέρει:
«Άκουσα την «είδηση», την οποία ασφαλώς γνώριζε η Ν.Δ. πριν από μένα και σχεδίαζε την πρόκληση πανικού σε βάρος της ηρεμίας του ελληνικού λαού, από τον Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ. Την ύπαρξη εγγράφου την έμαθα πολύ αργότερα όταν κινητοποιήθηκαν οι υπηρεσίες του Υπουργείου. Το θέμα της προβοκάτσιας και ποιος κρύβεται από πίσω είναι θέμα ωρών να αποκαλυφθεί αφού ήδη οι «συνέταιροι» αλληλοκατηγορούνται.
Επειδή δεν είμαι πολιτικός καριέρας θα ήθελα να μάθω από τους «κατασκευαστές ειδήσεων» από πού προκύπτει ότι γνώριζα το έγγραφο. Δηλώνω ότι το αγνοούσα και ως κίνηση και ως περιεχόμενο. Αν έχει στοιχεία ο νεόκοπος να τα φέρει αλλιώς να «σιωπήσει» ζητώντας και συγνώμη.
Ανακάλεσα τη διαταγή διότι εξεδόθη παρατύπως και δίχως τη γνώση της ιεραρχίας. Μη συγχέεται το δελτίο τύπου για την Αμυγδαλέζα με έγγραφο που έχει ως τίτλο «Νέα πολιτική..». Η Αναπληρώτρια Υπουργός κα Χριστοδουλοπούλου θα είναι σύντομα η αρμόδια για να λάβει όλες τις σχετικές αποφάσεις.
Τις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου τις υπογράφω ο ίδιος και όχι κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας χωρίς έγκριση από Επιτελάρχη, Υπαρχηγό, Αρχηγό.
Ως προς τις συλλήψεις παρανόμων σας παραπέμπω στη συνέντευξή μου.
Δεν έχω συνηθίσει να παρακολουθώ τους ελεύθερους πολίτες. Η ασφάλεια έχει άλλο περιεχόμενο για μένα κι άλλο για όσους παραμένουν σε αντιλήψεις παλαιών εποχών.
Θα μπορούσα όμως να αναρωτηθώ αν γνωρίζει κάποιος από τη Ν.Δ. πού κινούνται οι εκατοντάδες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες που επί της εποχής τους σκορπούσαν τον τρόμο στην Ελλάδα χωρίς να ελέγχονται από πουθενά.
Παραβιάσατε το Ν. 3907/11, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τώρα κάνετε μαθήματα ηθικής και ευθύνης.
Ως προς τις κρίσεις αξιωματικών δεν θέλω να υπενθυμίσω το σκοτεινό παρελθόν των κυβερνήσεων που δημιουργούσαν «δικό τους» στρατό και «δική τους» αστυνομία.
Μη φωνάζει τόσο πολύ ο ψεύτης και ο υποκριτής γιατί θα κουφαθεί ο ίδιος.
Θα συνεχίσω να ασκώ τα καθήκοντά μου σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο, όχι όπως κατά περίσταση και περίπτωση τον διαβάζουν και τον εφαρμόζουν μερικοί, αλλά όπως πράγματι ισχύουν σ’ ένα πολιτισμένο Κράτος Δικαίου».

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΔΙΑΤΑΓΗΣ

Σε ανάκληση της διαταγής που προέβλεπε άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών αλλά και τη μη σύλληψη όσων εισέρχονται παράνομα στη χώρα, προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διατάσσοντας παράλληλα ΕΔΕ για την υπόθεση. Τις παραιτήσεις όσων ευθύνονται ζήτησε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. «Η διαταγή εκδόθηκε παράτυπα, κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση» τόνισε ο κ. Πανούσης.
ΝΔ
«Κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν βγάζει εγκυκλίους αν δεν έχει εντολή υπουργού, έστω και προφορική» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας για το υπηρεσιακό έγγραφο που αποκάλυψε ο Σκαι.
«Ό,τι γίνεται αυτή τη στιγμή είναι το χειρότερο δυνατό… Ξηλώνεται κάτι χωρίς να μπει κάτι άλλο στη θέση του» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
Τις παραιτήσεις τον υπαίτιων αξιωματικών για τη σύνταξη και τη διαρροή του υπηρεσιακού εγγράφου για το μεταναστευτικό , καθώς και ένορκη διοικητική εξέταση για το θέμα, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, επιβεβαιώνοντας και αυτός –μετά τους κ. Βούτση και Σακελλαρίδη– την ύπαρξη της διαταγής, την οποία διευκρίνισε ότι ανακάλεσε.«Δεν είχα καμία γνώση της διαταγής και κανένα πολιτικό πρόσωπο δεν είχε γνώση» σημείωσε ο κ. Πανούσης σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.
ΤΟ ΘΕΜΑ
Κατηγορηματικά διέψευσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, τα περί ανοίγματος των κέντρων κράτησης και μη σύλληψης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα.«Δεν έχει βγει καμιά τέτοια ανακοίνωση-έγγραφο από κανένα πολιτικό πρόσωπο του υπουργείου. Ούτε εγώ, ούτε ο υπουργός Εσωτερικών, ούτε η αναπληρώτρια υπουργός κ. Χριστοδουλοπούλου έχουμε βγάλει κάτι τέτοιο. Διερευνά το θέμα ο αρχηγός της Αστυνομίας και το επιτελείο. Πιθανόν κάποιος ταξίαρχος να έχει βγάλει κάποια διαταγή. Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι επειδή αργούν οι κρίσεις, κάποιος δημιουργεί τέτοια ζητήματα».Αυτή ήταν η δήλωση του Γιάννη Πανούση προς Το Βήμα στο ζήτημα που ανέκυψε, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το ΣΚΑΙ, για άνοιγμα των κέντρων κράτησης μεταναστών. Είχε προηγηθεί ανακοίνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων.Είναι γεγονός ότι εάν έχει εκδοθεί τέτοια διαταγή, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των συνοριοφυλάκων, από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., αυτομάτως η χώρα δεν θα αναγνώριζε τη Συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» την οποία έχει υπογράψει, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, όποιος μετανάστης εισέρχεται παράνομα στη χώρα, δεν θα κρατείτο και θα του δίνονται έγγραφα ισχύος 1 μήνα, σε περίπτωση που θέλει να εγκαταλείψει τη χώρα ή 6μηνη άδεια παραμονής, αν επιλέξει να παραμείνει χωρίς να διευκρινίζεται τι θα συμβεί μετά.Οι σχετικές πληροφορίες προκάλεαν την αντίδραση του τέως πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά:»» Έντονη αντίδραση Σαμαρά στα περί ανοίγματος των κέντρων κράτησηςΑργότερα, σε επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναφέρεται: «Αποκυήματα αρρωστημένης φαντασίας ή κατασκευασμένα σενάρια τρομοκράτησης των πολιτών; Ό,τι και να είναι αυτή η Ανακοίνωση για τα Κέντρα κράτησης στερείται σοβαρότητας και οποιασδήποτε βάσης αληθείας.»Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων«Με σημερινή διαταγή του Αρχηγείου και του Αρμόδιου Κλάδου, διατάσσεται «ουσιαστικά» η πλήρης εκκένωση των κέντρων, η απελευθέρωση με υπηρεσιακά σημειώματα 6μηνης διάρκειας όλων των αλλοδαπών που κρατούνταν με το αιτιολογικό της παράνομης εισόδου, αλλά κυρίως η ΜΗ κράτηση ΚΑΝΕΝΟΣ που στο μέλλον θα εισέρχεται παράνομα στη χώρα. Αντιθέτως η 7μηνη ουσιαστικά νομιμοποίησή τους -αφού ταυτοποιηθούν- θα τους καθιστά ισότιμους πολίτες στη χώρα μας.» Θεωρούμε πως κάθε ενέργεια που καθιστά ισότιμη την μεταχείριση από την Πολιτεία των νομίμων μεταναστών και πολιτών μιας χώρας, με αυτούς που εισέρχονται παράνομα, δίνοντας ίδιες ελευθερίες και ίσα δικαιώματα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες. Προκαλεί φυσικό κάλεσμα ‘ορδών’ μεταναστών και μεταναστευτικών κυμάτων στη χώρα, αυξάνοντας τη ροπή προς την εγκληματικότητα ( έλλειψη σίτισης, διαμονής, ανθρώπινες συνθήκες, κ.α. ) και διαταράσσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών μιας χώρας (βλ. κέντρο Αθήνας προηγούμενα έτη).» Γνωρίζοντας από την πρόσφατη εμπειρία μας το τι συνέβαινε στα αστυνομικά κρατητήρια, προ της λειτουργίας των κέντρων κράτησης, με την πολύμηνη κράτησή των αλλοδαπών χωρίς προαυλισμό, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, με ξηρά τροφή και μόνο, χωρίς φώς ηλίου, θεωρούμε πως η κράτηση των παράνομων μεταναστών στα κέντρα σαφώς και εξάλειψε αυτές τις συνθήκες.» Διευκόλυνε την εργασία μας και έκανε ασφαλέστερη και πιο ανθρώπινη την κράτησή τους. Προβήκαμε σε καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώσαμε άσχημες συνθήκες κράτησης και ζητήσαμε την άμεση βελτίωσή τους. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να οδηγηθούμε και πάλι στο συνωστισμό των κρατητηρίων των αστυνομικών τμημάτων της χώρας.

» Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, καθόσον η Ελλάδα μετά από αυτές τις εξαγγελίες, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται να ‘υποδεχθεί’ χιλιάδες παράνομους μετανάστες. Οφείλει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το ζήτημα ώριμα, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, διασφαλίζοντας όμως πρώτιστα την ασφάλεια της κοινωνίας.

» Τέλος καλούμε, τη Φυσική Ηγεσία -αφού γνωρίζει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής- να επανεξετάσει το ζήτημα και να ενημερώσει τα συναρμόδια Υπουργεία για τις αναμενόμενες συνέπειες που επέρχονται. Το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα οφείλουν να τοποθετηθούν και να αναμορφώσουν μια νέα ενιαία πολιτική, διακομματική και σταθερή, προς το συμφέρον πρωτίστως της χώρας.

» Η ΠΟΣΥΦΥ από την πλευρά της, οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων τολμώντας με αλήθειες να υπενθυμίζει πως αρχές και αξίες δεν αλλοιώνονται από πολιτικές αλλά προάγονται διαχρονικά από το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον πολίτη και την κοινωνία.»

Το επίμαχο έγγραφο, όπως αναρτήθηκε στο euro2day.gr φέρεται να είναι το εξής:


Newsroom ΔΟΛ