Την Κυριακή η “καρδιά” του ελληνισμού χτυπάει στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν- Θα παραστεί ο ΥΠΕΘΑ, Πάνος Καμμένος

Στην παρέλαση συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες της Διασποράς, προερχόμενοι από Συλλόγους, Ενορίες και σχολεία της ελληνικής ομογένειας, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πλακάτ, δίνοντας έμφαση στην καταγωγή και την πολιτιστική κληρονομιά τους

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την παρέλαση της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην 5η Λεωφόρο του Μανχάτταν, με τους φορείς της ομογένειας να κορυφώνουν τις προετοιμασίες τους για την συμμετοχή τους στην μαζικότερη εκδήλωση του απόδημου ελληνισμού στις ΗΠΑ.

Στην παρέλαση συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες Έλληνες της Διασποράς, προερχόμενοι από Συλλόγους, Ενορίες και σχολεία της ελληνικής ομογένειας, κρατώντας ελληνικές σημαίες και πλακάτ, δίνοντας έμφαση στην καταγωγή και την πολιτιστική κληρονομιά τους.

Παράλληλα όμως, “σήμα κατετεθέν” της εκδήλωσης αποτελεί η παρουσία του Τάγματος Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, που ταξιδεύει κάθε χρόνο από την Αθήνα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις. Πρόκειται για ένα στοιχείο που θεωρείται από πολλούς το κορυφαίο της παρέλασης, ιδίως για τους παλαιότερους, οι οποίοι βλέπουν στο πρόσωπο των Ευζώνων ό,τι αντιπροσωπεύει για αυτούς η Ελλάδα αλλά και η γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Ξεχωριστό τόνο δίνουν με την παρουσία τους και οι κοπέλες του διαγωνισμού “Μις Ελληνική Ανεξαρτησία”.  Πρόκειται για νεαρές κοπέλες – συνήθως πρώτης, δεύτερης ή τρίτης γενιάς – οι οποίες συμμετέχουν σε ειδικά “Καλλιστεία” της διοργανώτριας Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων, με τη νικήτρια να συμμετέχει ως “εκπρόσωπός” της σε επιλεγμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες.  Εκτός από το αισθητικό κομμάτι, κριτήριο για την επιλογή της νικήτριας αποτελεί και μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως οι γνώσεις της σε θέματα ελληνικής Ιστορίας αλλά και οι απαντήσεις της για μια σειρά θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα.  Φέτος, τον διαγωνισμό κέρδισε η Ελληνοαμερικανίδα Κλόντια Γιαννακοπούλου.

Όπως τονίζεται από τους διοργανωτές, το σημαντικό στοιχείο για την ελληνική κοινότητα είναι ότι παρελαύνει στην κεντρικότερη και μεγαλύτερη λεωφόρο της αμερικανικής μεγαλούπολης, κάτι που δεν συμβαίνει με όλες τις εθνικές μειονότητες, παρά μόνο με αυτές που έχουν έντονη παρουσία.  Αυτός είναι και ο λόγος που κάθε χρόνο γίνεται έκκληση στους ομογενείς για να δώσουν το παρών, καθώς η προσέλευση παίζει μεγάλο ρόλο προκειμένου η Αστυνομία και ο Δήμος να παραχωρήσουν την 5η Λεωφόρο.

Στις τιμητικές θέσεις των Τελεταρχών και Grand Marshals της παρέλασης περιλαμβάνονται κάθε χρόνο σημαντικά ονόματα από τον ελληνισμό και όχι μόνο.  Φέτος τις θέσεις αυτές καταλαμβάνουν ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, ο μεγαλοεπιχειρηματίας Τζον Κάλαμος και το ζεύγος Ελένης και Γιάννη Ψαρρά.  Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων είναι ο Πέτρος Γαλάτουλας.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κορυφωθεί το κάλεσμα για συμμετοχή των Ελλήνων της Διασποράς.

Ο ΥΠΕΘΑ Πάνος Καμμένος

Την ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπήσει στις φετινές εκδηλώσεις της Ομογένειας για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, με αποκορύφωμα τη μεγάλη παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν την Κυριακή 29 Μαρτίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος

Ο κ. Καμμένος, μαζί με αξιωματούχους της πόλης, θα παραστεί επίσης στην επίσημη τελετή -την προηγούμενη μέρα της παρέλασης-, κατά την οποία θα δοθεί το όνομα του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιακώβου σε τμήμα της 33ης οδού (μεταξύ Ντίτμαρς Μπούλεβαρντ και 23ης λεωφόρου) στην Αστόρια, όπου βρίσκεται η ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης.

«Αποτελεί τιμή για την Ομογένεια η παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας της πατρίδας μας» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γαλάτουλας, σημειώνοντας ότι «όπως κάθε χρόνο, θα συμμετάσχει στην παρέλαση άγημα ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ενώ θα παραστούν από την Ελλάδα πολυμελείς αντιπροσωπείες του Κολεγίου Ανατόλια και του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου».

Πηγή:sofiatimes.com