Νέο “χτύπημα” από Fitch: Υποβάθμισε την ελληνική οικονομία

– Ο οίκος αξιολόγησης Fitch στέλνει το… δικό του “μήνυμα” – Υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας- Η χρονική σημασία λίγο πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τουςευρωπαίους εταίρους

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch στέλνει το… δικό του “μήνυμα” πριν τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, αφού υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε CCC από B την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας το βράδυ της Παρασκευής.
“Εκτροχιάζεται η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας”, υπογραμμίζει ο οίκος και “κόβει” στο 0,5% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2015, ενώ δεν “βλέπει” αθέτηση των διεθνών υποχρεώσεων.

Τι σημειώνει ο Fitch

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, η αποχή από τις αγορές, οι αβέβαιες προοπτικές για έγκαιρη εκταμίευση κεφαλαίων από τους επίσημους πιστωτές και οι σφιχτές συνθήκες ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα ασκούν υπερβολικές πιέσεις στην χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο οίκος εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα πίεση ρευστότητας χωρίς να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά τα αυξημένα ρίσκα οδηγούν στην υποβάθμιση. Το πλήγμα στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, καθώς και στην εμπιστοσύνη των καταθετών, έχουν σχεδόν σίγουρα εκτροχιάσει την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Θα χρειαστεί χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές, τονίζει ο οίκος, ακόμη και εάν βελτιωθούν οι προοπτικές επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες.

Ο οίκος προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στο 0,5% εφέτος, από πρόβλεψη 1,5% τον Ιανουάριο του 2015 και 2,5% το Δεκέμβριο του 2014, με ρίσκο, όπως επισημαίνει, να μειωθεί ακόμη περαιτέρω. Ο Fitch υπογραμμίζει ότι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους οίκους αξιολόγησης, θα έπρεπε να ακολουθήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα δημοσιεύσεων στις εκθέσεις του, με την επόμενη να είναι προγραμματισμένη για τις 15 Μαϊου. Ωστόσο, σημειώνει, “θεωρούμε πως οι εξελίξεις στην Ελλάδα δικαιολογούν μια τέτοια απόκλιση από το ημερολόγιο δημοσιεύσεων”.

 Πηγή: euro2day.gr