Μήνυμα Μέρκελ-Ολάντ στην Ελλάδα να “τρέξουν” τις μεταρρυθμίσεις – “Έχουμε χάσει πολύ χρόνο”

Στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού υπουργικού συμβουλίου, συναντήθηκαν στο Βερολίνο η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από τα θέματα συζήτησης, η Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, οι δύο ηγέτες επεσήμαναν πως οι συνομιλίες για την Ελλάδα πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο, με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως η διαδικασία με τους θεσμούς πρέπει να συνεχιστεί.

Σύμφωνα με όσα διεμήνυσε η Άνγκελα Μέρκελ το πλαίσιο των συνομιλιών είναι ξεκάθαρο, αλλά άφησε σε αντίθεση με τον κ. Σόιμπλε ένα περιθώριο ευελιξίας. Δήλωσε πεπεισμένη πως η δουλειά με τους θεσμούς θα συνεχιστεί και πως οι μεταρρυθμίσεις που αναμένονται από την ελληνική πλευρά πρέπει να έχουν την κατεύθυνση της υποχρέωσης.

Μάλιστα, έστειλε μήνυμα και σε όλους όσους μιλούν για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, λέγοντας πως δεν υπάρχει άλλη λύση για την χώρα μας, εκτός από τη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή ζωή. Όπως ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ περιμένει τα συμπεράσματα των θεσμών σχετικά με τις ελληνικές προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο, δεν μίλησε για συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά σημείωσε πως το πρόγραμμα τρέχει μέχρι τέλος του Απριλίου και πέταξε το γάντι στην Ελλάδα, λέγοντας πως όσο πιο γρήγορα απαντήσει τόσο πιο γρήγορα θα μπορεί η Ευρώπη να βοηθήσει.

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ μιλώντας για την Ελλάδα εμφανίστηκε λίγο πιο σκληρός σε σχέση με την Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας πως έχει χαθεί ήδη πολύς χρόνος υπογραμμίζοντας πως “όσο το συντομότερο δυνατό οριστούν οι μεταρρυθμίσεις θα είναι το καλύτερο, για ολόκληρη την Ευρωζώνη”.