H ταξική πάλη χτυπά την Ελισάβετ, απεργία εξετάζουν υπάλληλοι του θρόνου

Λονδίνο

Χαμηλοί μισθοί και εργασίες που υπερβαίνουν τα συμβεβλημένα καθήκοντα έχουν δυσαρεστήσει τους εργαζομένους στο Κάστρο Ουίνσδορ: Έτσι, για πρώτη φορά στη βρετανική ιστορία, το Στέμμα απειλείται με… απεργία.

Οι υπάλληλοι ψηφίζουν κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών εάν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, οι οποίες εάν τελικά αποφασιστούν θα ξεκινήσουν τις παραμονές των βρετανικών εκλογών.

H πρωτοφανής εργασιακή διαμάχη αφορά τους περίπου 200 εργαζομένους στο Κάστρο Ουίνσδορ, έξω από το Λονδίνο. Το συνδικάτο στο οποίο είναι μέλη 120 από αυτούς, το PCS, στήνει από την Τρίτη και για δύο εβδομάδες κάλπη στην οποία θα αποφασιστεί εάν τελικά θα γίνουν κινητοποιήσεις από το τέλος Απριλίου.

Οι υπάλληλοι του κάστρου θεωρούν ότι πληρώνονται πενιχρά, κάτω από το «κοινά παραδεκτό» όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης: Οι νεοπροσλαμβανόμενοι ξεκινούν με 14.400 λίρες τον χρόνο.

Επιπλέον, καταγγέλλουν, εκτελούν καθήκοντα που κανονικά δεν είναι δουλειά τους, όπως να κάνουν τους ξεναγούς σε τουρίστες, να κάνουν τους διερμηνείς και ακόμη και να παρέχουν πρώτες βοήθειες. Για αυτά, υποστηρίζουν, δεν πληρώνονται μεν αλλά την υπεραξία την καρπώνεται η διαχείριση του Κάστρου, η οποία χρεώνει είσοδο στους επισκέπτες.

Η διαχείριση του Κάστρου, το Royal Collection Trust (που διαχειρίζεται όλα τα στοιχεία του βρετανικού Στέμματος) αναφέρει πως οι εργαζόμενοι δεν υποχρεώνονται να επιτελούν αυτά τα καθήκοντα αλλά το κάνουν σε εθελοντική βάση, και σημειώνει πως τα έσοδα από τα εισιτήρια πηγαίνουν στη συντήρηση των εκθεμάτων.

Η μορφή των κινητοποιήσεων, εάν τελικά αποφασιστούν, θα είναι η άρνηση επιτέλεσης των επίμαχων καθηκόντων.

Newsroom ΔΟΛ