Spiegel επικαλούμενο δηλώσεις Βούτση: Η Ελλάδα απειλεί να μην πληρώσει το ΔΝΤ

«Η Ελλάδα απειλεί να μην πληρώσει το ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου», είναι ο τίτλος άρθρου του Σπίγκελ που επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση σε συνέντευξη του στο περιοδικόόπου μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατομ. Ευρώ στο ΔΝΤ». Αυτό όμως πρέπει «να γίνει σε συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός».

Σακελλαρίδης: Καμία πιθανότητα να μην ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας

Άμεση ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που, μιλώντας στο Reuters, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η Ελλάδα να μην ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου», σημειώνοντας πως η πορεία των διαπραγματεύσεων «έχει καλύψει την απόσταση και έχει δημιουργήσει κοινό έδαφος».

«Τις επόμενες ημέρες θα γίνει περαιτέρω εξειδίκευση και σύντομα θα υπάρξει θετική κατάληξη σε Eurogroup που θα επικυρώσει τη συμφωνία».

Σημειώνεται ότι η επίμαχη δήλωση πιστοποιείται επισήμως και από το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών που έστειλε και μετάφραση της απομαγνητοφωνημένης συνέντευξης του κ. Βούτση.
στην οποία ο υπουργός Εσωτερικών διευκρινίζει πως μια τέτοια ενέργεια «δεν πρόκειται για απαίτηση πληρωμής αλλά για συμφωνημένη μετάθεση οπότε δεν θα υπάρχει και θέμα πιστωτικού γεγονότος».

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΥΠΕΣΔΑ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ ΣΤΟ SPIEGEL

«Ανήκω στους Αριστερούς με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό».

«Η αριστερή πλατφόρμα δεν πιστεύει ότι η Ευρώπη, όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να μεταμορφωθεί/αλλάξει».

«Είμαστε ένα πολύ δημοκρατικό κόμμα, αυτό κρατά ενωμένο και τον ΣΥΡΙΖΑ».
«Η τωρινή θέση είναι ότι πρόκειται για την ονομαστική μείωση του δημοσίου χρέους τουλάχιστο στο μισό με διάφορες προσεγγίσεις και διάφορους τρόπους. Αυτό έχει ήδη τεθεί προς συζήτηση με τους θεσμούς».

Οι Κόκκινες Γραμμές:

• Άρνηση της απελευθέρωσης του ανώτατου ορίου απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
• Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις.

• Δεν θέλουμε άλλες μειώσεις συντάξεων και μισθών.

• Καμία μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των κατώτερων εισοδηματικών στρωμάτων, ούτε αύξηση του ΦΠΑ.

• Όχι άλλη διάβρωση του εργατικού δικαίου, αντιθέτως. Θέλουμε να αναστρέψουμε τη διάβρωση του εργατικού δικαίου και να αποκαταστήσουμε τις προηγούμενες εργασιακές σχέσεις. Όσον αφορά όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιηθεί θα επανεξεταστούν όλες, για να δούμε κατά πόσο διαφυλάχτηκε το δημόσιο συμφέρον. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία για το δημόσιο συμφέρον. Το σύνθημα είναι: όχι στο ξεπούλημα!

«Από τον Αύγουστο δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ, δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να πληρώνει τα χρέη της μόνο με ίδια μέσα, χωρίς δανεισμό».

«Αν έως τις 9 Απριλίου δεν εισρεύσουν χρήματα, θα πληρώσουμε πρώτα τους μισθούς και τις συντάξεις εδώ στην Ελλάδα και μετά θα ζητήσουμε από τους εταίρους μας στο εξωτερικό συναίνεση και κατανόηση για το ότι δεν θα πληρώσουμε εγκαίρως τα 450 εκατομ. Ευρώ στο ΔΝΤ». Αυτό όμως πρέπει «να γίνει σε συμφωνία ότι δεν θα σημειωθεί πιστωτικό γεγονός».

«Τα χρήματα επαρκούν μόνο μέχρι τα μέσα Απριλίου»

«Θέλουμε να μας επιστραφούν τα 1,2 δις. Ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης EFSF, τα οποία εμβάσαμε κατά λάθος μέσα στα 11 δις της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών». «Θέλουμε τα 1,9 δις. από το Ταμείο διάσωσης τραπεζών, που παρακρατούνται εδώ και μήνες». Τα χρήματα προέρχονται από τα κέρδη του προγράμματος αγοράς ομολόγων SMP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ). «Και μετά η Ελλάδα θα ήθελε τουλάχιστον μια μίνιμουμ συμμετοχή στα χρήματα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Ντράγκι».
Από τον Ιούνιο και μετά η Ρωσία και η Κίνα αναμένεται «να αποτελέσουν συμπληρωματικά προς μια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους» αναπόσπαστο κομμάτι ενός νέου, ελληνικού «σχεδίου Α». Αυτό το σχέδιο θα ξεκινήσει εκ των πραγμάτων τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Συμπεριλαμβάνει μείωση του χρέους, το τέλος των μέτρων λιτότητας και μια νέα συμφωνία με ρήτρα ανάπτυξης».

«Θέλουμε να μας βοηθήσει και η Ρωσία στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας. Τόσο μέσα από εμπορικές συμφωνίες όσο και μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά».

«Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή. Υπάρχουν Έλληνες και πλούσιοι ολιγάρχες, οι οποίοι έχουν σωρεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο εξωτερικό και τότε σε περίπτωση εξόδου θα υπάρξουν αυτόματα δύο Ελλάδες, με δραματικές κοινωνικές επιπτώσεις».

«Η Ελλάδα είναι άγκυρα στρατηγικής σημασίας στην ΕΕ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ευτύχημα για την Ευρώπη. Διότι στην Ελλάδα ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία με τις ριζοσπαστικές κοινωνικές διεκδικήσεις, αντί για την άκρα δεξιά όπως συμβαίνει ακόμα και σε χώρες του Βορρά».

Πηγή: skai.gr

Τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την αποπληρωμή δόσης στο ΔΝΤ, σχολίασε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει «να διανοηθεί πιστωτικό γεγονός». Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μέχρι τώρα μας λέγανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Και ότι θα πληρώσουν το ΔΝΤ. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε προειδοποιήσει ρητά την κυβέρνηση, ούτε να διανοηθούν πιστωτικό γεγονός».

Πηγή: enikos.gr