H απεργία των μηχανοδηγών παρέλυσε τη Γερμανία

Σχεδόν τα δύο τρίτα των δρομολογίων μακρινών αποστάσεων και το ένα τρίτο των περιφερειακών αμαξοστοιχιών ακυρώθηκαν την Τρίτη στη Γερμανία, ανακοίνωσε η εταιρία σιδηροδρόμων Deutsche Bahn, λόγω της νέας απεργίας των μηχανοδηγών, η οποία προβλέπεται ότι θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή.

Είναι η όγδοη απεργία μέσα σε δέκα μήνες, που πραγματοποιείται έπειτα από πρόσκληση του συνδικάτων των μηχανοδηγών GDL, το οποίο διαφωνεί με τη διοίκηση της Deutsche Bahn για τις αυξήσεις στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά και για ποιες κατηγορίες εργαζομένων δικαιούται να εκπροσωπεί.

Η απεργία άρχισε το απόγευμα της Δευτέρας στους εμπορευματικούς συρμούς, με τα μισά δρομολόγια να ακυρώνονται και τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα επεκτάθηκε στους επιβατικούς συρμούς.

Η κινητοποίηση πρόκειται να λήξει το πρωί της Κυριακής στις 09.00 (τοπική ώρα) για ταξιδιώτες και εμπορεύματα και, αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στους γερμανικούς σιδηροδρόμους.

Στην ανατολική χώρα, η Λειψία, η Δρέσδη και η Χάλλε επλήγησαν περισσότερο από την απεργία, με μόλις το 15% των τρένων να πραγματοποιεί δρομολόγια, σύμφωνα με την Deutsche Bahn.

Όπως και στο παρελθόν, η Deutsche Bahn έθεσε στη διάθεση των ταξιδιωτών τρένα τη χθεσινή νύχτα για να μπορέσουν να κοιμηθούν εκεί μέσα στους σταθμούς του Μονάχου, του Αμβούργου, του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης.

Η εταιρία επανέλαβε χθες βράδυ την πρότασή της να οριστεί εξωτερικός μεσολαβητής ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αλλά το συνδικάτο GDL μέχρι τώρα αρνείται κατηγορηματικά.

Η Deutsche Bahn μεταφέρει περίπου 5,5 εκατομμύρια επιβάτες και 607.000 τόννους εμπορευμάτων καθημερινά μόνο στη Γερμανία, ενώ εξυπηρετεί σημαντικούς ευρωπαϊκούς άξονες.

Nooz.