H Βρετανία ψηφίζει, ο Κάμερον αγωνιά και η ΕΕ περιμένει

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο

Η ώρα της αλήθειας για το Λονδίνο έφτασε: Οι κάλπες άνοιξαν και οι Βρετανοί ψηφίζουν σε μια από τις πλέον αμφίρροπες αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι δημοσκόποι σήκωσαν τα χέρια ψηλά, καθώς Συντηρητικοί και Εργατικοί εμφανίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμή ισοδύναμοι.
Στην αμφίρροπη κάλπη έχουν υπεισέλθει διάφοροι παράγοντες που περιπλέκουν την κατάσταση: Το δημοψήφισμα που έχει υποσχεθεί ο Κάμερον για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ μετά τις «παραχωρήσεις» που σκοπεύει να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες, και η διαφαινόμενη έφοδος των σκωτσέζων εθνικιστών (SNP), που, παρά το νωπό «όχι» στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, θα επηρεάσει τη δυναμική σχετικά με το Εδιμβούργο.

Όπως φαίνεται από την τελευταία έρευνα της ICM Poll για τον Guardian, Τόρις και Εργατικοί έχουν από 35% της πρόθεσης ψήφου.

Σε όρους εδρών, αυτό θα μεταφραζόταν σε ένα πλεονέκτημα μόλις 3 εδρών για τους Συντηρητικούς, οι οποίοι θα εξακολουθούσαν όμως να απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία που είναι οι 326 έδρες.

Αναλυτικά, οι Συντηρητικοί θα εξασφάλιζαν 274 έδρες, οι Εργατικοί 271, το SNP 53 έδρες, οι Φιλελεύθεροι 27, το UKIP 3, οι Πράσινοι 1 έδρα και τα υπόλοιπα κόμματα 21 έδρες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν αυτά τα ποσοστά, καμία από τις πιθανές συμμαχίες δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων. Τουλάχιστον, όχι με δύο μόνο κόμματα.

Ο Έντ Μίλιμπαντ των Εργατικών θα μπορούσε ενδεχομένως να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί τους σκωτσέζους (με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο παραχωρήσεων προς το Εδιμβούργο), αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα άθροιζαν 324 έδρες.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, εφόσον συμμαχούσε και πάλι με τον Νικ Κλεγκ των Φιλελευθέρων, θα άθροιζε μόλις 301 έδρες.

Με λίγα λόγια: την κάλπη της Πέμπτης φαίνεται ότι θα ακολουθήσει ένα περίπλοκο μετεκλογικό πόκερ για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, όποιος και αν έρθει πρώτος. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως εβδομάδες ζυμώσεων.

Υπάρχει, πάντως, και μία ακόμα δημοσκόπηση της Panelbase, η οποία δίνει ένα μικρό προβάδισμα 2% στους Εργατικούς: είναι στο 33% με τους Τόρις στο 31%, το UKIP στο 16% και τους Φιλελεύθερους στο 8%.

Για τους προληπτικούς, ο νέος πρωθυπουργός που θα σπεύσει στην Ελισάβετ Β’ για να ζητήσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι ο 13ος για την 89χρονη βασίλισσα…

«Πεπεισμένη» η ΕΕ για την παραμονή της Βρετανίας

Τις εκλογές παρακολουθεί με αυξημένο του συνήθους ενδιαφέρον η υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η έκβαση της αναμέτρησης μπορεί να καθορίσει το ύψος του κινδύνου αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ: Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί αρχικά για επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Λονδίνου με την Ευρώπη και στη συνέχεια δημοψήφισμα «μέσα ή έξω». Η απήχηση του UKIP μπορεί να βαρύνει στο γενικότερο κλίμα.

Η ύπατη εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, εμφανίστηκε πεπεισμένη για το ευρωπαϊκό μέλλον της Βρετανίας, λέγοντας πως είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ