Αρθρο του ομογενή βουλευτή Κώστα Μπιλιράκη για το κυπριακό

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

greeknewsonline.com

Με άρθρο του στην εφημερίδα “Hill” ο ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριδας και συμπρόεδρος της Ομάδας Ελληνικών Θεμάτων, Κώστας Μπιλιράκης, απαντά σε άρθρο του αντιπροσώπου του ψευδοκράτους στην Ουάσιγκτον, Μεχμέτ Μουσταφάουγλου, που δημοσιεύθηκε στην ίδια εφημερίδα, μετά την εκλογή Ακιντζί.

«Ο Μεχμέτ Μουσταφάογλου αποδεικνύει γιατί ο κόσμος δεν ήταν σε θέση να τερματίσει την σχεδόν 41χρονη τουρκική κατοχή της Κύπρου και να φέρει σταθερότητα στην περιοχή. Κάθε επιτυχημένη ειρηνευτική διαπραγμάτευση απαιτεί πραγματικούς εταίρους, ένα χαρακτηριστικό που η Τουρκία δεν έχει επιδείξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών στην Κύπρο», γράφει ο κ. Μπιλιράκης, υπενθυμίζοντας ότι η δεύτερη φάση της εισβολής στην Κύπρο ξεκίνησε ενόσω ήταν σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες.DSC_3769-770x470

Ο κ. Μπιλιράκης επισημαίνει πως ο κ. Μουσταφάουγλου θα ήθελε να ξεχάσει το Κογκρέσο πως επέβαλε αμέσως κυρώσεις στην Τουρκία για την εισβολή, επιβάλλοντας εμπάργκο όπλων το οποίο ήρθη μόνο με την υπόσχεση να τερματιστεί η κατοχή.

«Θα ήθελε εκείνους που ανασκοπούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ να σταματήσουν την ανάγνωση του έτους 1974, οπότε το Συμβούλιο Ασφαλείας άρχισε απερίφραστα να καταδικάζει την εισβολή της Τουρκίας και την κατοχή. Δεν αγγίζει καν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο έχει εκδώσει αποφάσεις κατά της Τουρκίας στην υπόθεση της κατοχής της Κύπρου, αποφάσεις που η Τουρκία αγνοεί απερίφραστα. Τέλος ο Μουσταφάογλου δεν θέλει κανείς στο Κογκρέσο να εξετάζει τα πορίσματα της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία, στα οποία αναφέρονται λεπτομερώς ότι οι τουρκικές κατοχικές αρχές στην Κύπρο απειλούν την ίδια την ύπαρξη του Χριστιανισμού στα κατεχόμενα εδάφη».

Απαντώντας στους αιτιασμούς Μουσταφάογλου περί καλής πίστης της Τουρκίας, λόγω της υποστήριξης της Άγκυρας στο αποτυχημένο Σχέδιο Ανάν, ο κ. Μπιλιράκης τονίζει πως «αυτό το κακοσχεδιασμένο σχέδιο απέτυχε να διασφαλίσει την απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, έδωσε στην Τουρκία το ρητό δικαίωμα να παρεμβαίνει στα κυπριακά πολιτικά πράγματα και έδωσε ουσιαστικά στην Τουρκία δικαίωμα βέτο στην Κύπρος και ως εκ τούτου στο σύνολο της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.».

Χαρακτήρισε μάλιστα το σχέδιο ως μία πολύ καλή συμφωνία για την Τουρκία, αλλά κακό για την Κύπρο και για τη Δύση.

«Αν το σχέδιο αυτό περνούσε, συνεχίζει, δεν θα υπήρχαν κυρώσεις στο Ιράν, ούτε ο χαρακτηρισμός από την ΕΕ της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση, ούτε ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η Τουρκία θα μπορούσε να μπλοκάρει όλα αυτά».

Προσθέτεις πως παρά τις δεκαετίες κακής πίστης από την Τουρκία και ορισμένους τουρκοκύπριους σκληροπυρηνικούς, υπάρχει λόγος για ελπίδα. Δεν είναι μόνο εξ αιτίας του ότι οι Τουρκοκύπριοι εξέλεξαν έναν πιο μετριοπαθή ηγέτη της κοινότητας, στο πρόσωπο του Μουσταφά Ακιντζί, αλλά κι επειδή έχουν σαφώς απηυδήσει με την αποικιακή συμπεριφορά της Άγκυρας και ιδιαίτερα από του Προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν.

«Οι δεκάδες χιλιάδες των Τουρκοκυπρίων που διασχίζουν τη γραμμή της κατοχής καθημερινά για να εργαστούν στην Κυπριακή Δημοκρατία, ή κατέχουν διαβατήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά αυτό τον τρόπο την ιθαγένεια της ΕΕ, δεν ζητούν την «προστασία» του στρατού κατοχής, αλλά θέλουν τον τερματισμό της κατοχής και μια καλύτερη ζωή».

Καταλήγοντας, ο κ. Μπιλιράκης υπογραμμίζει ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Κύπριοι, Ελληνοκύπριοι, Τ/κ, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, έχουν κίνητρο να αδράξουν το παράθυρο ευκαιρίας και να επανενώσουν την Κύπρο.

«Η κυβέρνηση Αναστασιάδης προώθησε ενεργά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από την ανάληψη των καθηκόντων της πριν από δύο χρόνια, ενώ εφάρμοσε ακόμη και μονομερώς μέτρα για να επισημάνει την επιθυμία της να συνεργαστεί με τον κ. Ακιντζί. Το κλειδί είναι η Τουρκία – ένας από τους κορυφαίους συντελεστές αστάθειας στην περιοχή – να φύγει από την πεπατημένη, να επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρος να ακολουθήσουν ελεύθερα την πορεία τους χωρίς παρεμβάσεις και να αφήσει τον κυπριακό λαό να επιτύχει την επανένωση την οποία τόσο προσβλέπει».

Φωτογραφία:greeknewsonline.com