Ερευνα-σοκ για το real estate: Στα αζήτητα 250.000 ακίνητα -Δεν τα αγοράζουν ούτε για ψίχουλα

Συγκοινωνούντα δοχεία αποτελούσαν για πολλές δεκαετίες τράπεζες και κτηματαγορά, με τις πρώτες να χορηγούν επί μακρόν στεγαστικά δάνεια, υπερκαλύπτοντας τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για ακίνητα.

Επειτα από μία εξαετία οικονομικής κρίσης, ωστόσο, στη διάρκεια της οποίας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποχρεώθηκαν να κλείσουν τη «στρόφιγγα» του δανεισμού, το δοχείο της κτηματαγοράς μοιάζει να… αδειάζει.

Χωρίς πρόσβαση σε ρευστότητα και με δεδομένο ότι στις αρχές του 2009 το 82% των συναλλαγών αγοράς κατοικίας πραγματοποιείτο με τη συμμετοχή τραπεζικού δανεισμού, «πάγωσαν» οποιεσδήποτε αγοραπωλησίες, εκτινάσσοντας στα ύψη τον αριθμό των αδιάθετων ακινήτων.

Οπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», σύμφωνα με έρευνα του πανελλαδικού κτηματομεσιτικού δικτύου E-Real Estates, το πρώτο τρίμηνο του 2015 χορηγήθηκαν μόλις 750 στεγαστικά δάνεια έναντι 2.500 πέρυσι, 75.000 το 2009 και 120.000 το 2006. Την ίδια στιγμή, τους τρεις πρώτους μήνες του 2015 έγιναν 1.800 αγοραπωλησίες εν συγκρίσει με 15.000 το 2014 και περισσότερες από 165.000 το 2004.

Το αποτέλεσμα είναι σήμερα η κτηματαγορά να «μετρά» περίπου 250.000 ακίνητα, που βρίσκονται στα… αζήτητα, με το μέσο απαιτούμενο χρόνο διάθεσής τους να εκτιμάται σε σχεδόν οκτώ μήνες.

Στο ναδίρ η ζήτηση

Μολονότι οι τιμές των ακινήτων έχουν πάρει την κατιούσα, υποχωρώντας πέρυσι έως και 17% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, η ζήτηση από πλευράς των Ελλήνων παραμένει ασθενική. Αιτίες, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο του E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα ο οποίος μιλά στον «Ελεύθερο Τύπο», είναι, μεταξύ άλλων,

  • η ραγδαία μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών,
  • η αύξηση της ανεργίας και
  • η υπέρμετρη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Τα νέα ζευγάρια, που κάποτε αποτελούσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των αγοραστών, όπως και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι με το εφάπαξ τους υπολόγιζαν να αποκτήσουν ένα ακίνητο ως επένδυση, που θα τους έδινε ένα σταθερό εισόδημα κάθε μήνα, με ταυτόχρονη δυνατότητα μεταβίβασης στα παιδιά τους, εμφανίζονται επιφυλακτικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις σε κατοικίες στην Ελλάδα αποτελούσαν το 2007 το 9,8% του ΑΕΠ, για να «αγγίξει» το 2,2% το 2013 και το 1,3% το 2014.

«Σε μια χώρα, που ο αριθμός των ανέργων αυξάνεται διαρκώς και, ταυτόχρονα, οι μισθωτοί, που αποτελούν το 66,4% των ενεργών πολιτών, έχουν απολαβές χαμηλότερες από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν μπορούμε να περιμένουμε ανάκαμψη από την εγχώρια αγορά», προσθέτει ο κ. Μπάκας.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το +11,2% που ήταν το ποσοστό ζήτησης στεγαστικών δανείων το 2008 και το οριακό +0,3% του 2010, έχει πέσει σήμερα στο -3,2%.
Πηγή:iefimerida.gr