«Θετικές» κατά τις ΗΠΑ οι παραιτήσεις στα Σκόπια, συναντώνται οι πολιτικοί αρχηγοί

Σκόπια

Την όξυνση της ήδη βαθιάς πολιτικής κρίσης στα Σκόπια μετά το Κουμάνοβο προσπαθεί να αποκλιμακώσει η ΠΓΔΜ, με τους αρχηγούς των κομμάτων να κάθονται στο τραπέζι στον απόηχο και των καρατομήσεων κυβερνητικών στελεχών. Η αντιπολίτευση ωστόσο επιμένει να προχωρήσει σε μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση την Κυριακή. Θετικά αποτιμά η πρεσβεία των ΗΠΑ τις παραιτήσεις, ανήσυχες παραμένουν οι γύρω χώρες.

Η Βουλγαρία ενίσχυσε προληπτικά την στρατιωτική φύλαξη των συνόρων της με την ΠΓΔΜ.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια γίνεται την Πέμπτη μετά από πρωτοβουλία εκπροσώπων της διεθνούς κοινότητας. Στο τραπέζι κάθονται ο πρωθυπουργός και αρχηγός του VMRO-DPMNE Νίκολα Γκρούεφσκι, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) Ζόραν Ζάεβ, του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι και του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών (DPA), Μέντουχ Θάτσι.

Η πρόταση που υπήρξε για να γίνει η σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, απορρίφθηκε από τον αρχηγό του DUI, Αλί Αχμέτι, το κόμμα του οποίου, όπως και το SDSM του Ζόραν Ζάεβ δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο της χώρας.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στα Σκόπια ανέφερε ότι οι παραιτήσεις υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι αποτελούν θετικό βήμα για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στην ΠΓΔΜ.«Οι παραιτήσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων αποτελoύν θετικό βήμα για την επίλυση της υφιστάμενης πολιτικής κρίσης» σχολίασε η πρεσβεία των ΗΠΑ.

Η αντιπολίτευση είχε ανεβάσει την πίεση στον Γκρούεφκσι, με φόντο τις καταγγελίες για παρακολουθήσεις και διαφθορά. Στο κάδρο της πολιτικής κρίσης ήρθαν να προστεθούν οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο με 22 νεκρούς -αστυνομικούς και ενόπλους που τα Σκόπια χαρακτηρίζουν «αλβανούς τρομοκράτες»- που επιπλέον επαναφέρουν την απειλή της διαβρωτικής εθνοτικής έντασης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό