Ποιους φόρους σχεδιάζει η Κυβέρνηση

Οι εταίροι τραβούν συνεχώς το σχοινί στη διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση να επιμένει ότι η κατάσταση είναι οριακή και πως έκανε όσα όφειλε από την πλευρά της. Τώρα λέει το Μαξίμου το κενό πρέπει να το καλύψει η άλλη πλευρά κάνοντας τις δικές της υποχωρήσεις.

Ουσιαστικά το Μαξίμου βλέπει μόνο πολιτική λύση αυτή τη στιγμή στη διαπραγμάτευση προσβλέποντας σε λύση στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα.

Μετά από 5 ώρες συνεδρίασης το Κυβερνητικό Συμβούλιο ενέκρινε μια σειρά από μέτρα φορολογικού κυρίως χαρακτήρα και έτσι πλέον θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα μέτρα όπως:

Αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελείας
Περαίωση εκκρεμών υποθέσεων
Κίνητρα για τη δήλωση αδήλωτων εισοδημάτων
Θέσπιση φόρου διαμονής στα νησιά από 1 ως 5 ευρώ
Υποχρεωτική χρήση “πλαστικού” χρήματος
Λοταρία με τις αποδείξεις

Οι ίδιες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι δεν υπήρξε τελική απόφαση για τον ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ, αλλά και για το θέμα της έκτακτης εισφοράς.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ φαίνεται ότι δεν υπάρχει συμφωνία στον ενιαίο συντελεστή με την Αθήνα να επιμένει σε έναν φόρο στο 16% και εταίροπυς και δανειστές να ανεβάζουν το… νούμερο ως και στο 20% ή ακόμη και στο 23% σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά στην έκτακτη εισφορά όλα θα κριθούν από τον ΦΠΑ και τα έσοδα που θα υπολογιστούν ώστε να καθοριστεί το εισόδημα στο οποίο θα επανέλθει στο 100%.