Μπάχαλο στη δίκη της Χρυσής Αυγής – Απίστευτη κατάσταση

Αθήνα

Ένταση επικράτησε μέσα στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν ομάδα αντιφασιστών μπήκε μέσα στην αίθουσα που διεξάγεται η ακροαματική διαδικασία και προπηλάκισαν κατηγορούμενους και δημοσιογράφους. Τελικώς η δίκη διεκόπη για τις 4 Ιουνίου.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 με παρόντες τους Σ. Μπούκουρα και Δ.Κουκούτση.

Οι νεαροί, μεταξύ των οποίων -κατά πληροφορίες- και μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που μετάγονταν για τη δική του δίκη, εισέβαλαν στην αίθουσα λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, φωνάζοντας συνθήματα όπως «φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες» και πετούσαν μπουκάλια με νερό.

Η έφοδος επιχειρήθηκε από μία πλάγια πόρτα της αίθουσας. Σημειώθηκε μεγάλη ένταση, με τους αστυνομικούς να προσπαθούν να τους αποτρέψουν. Η υπεράσπιση των κατηγορούμενων δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρασταθεί στη δίκη.

Στην αίθουσα επικράτησε κομφούζιο, καθώς οι παρευρισκόμενοι άρχισαν να φωνάζουν ντροπή για το γεγονός ότι η δίκη εξακολουθεί να διεξάγεται στην συγκεκριμένη αίθουσα παρά τις ενστάσεις παραγόντων της δίκης και κατοίκων της περιοχής.

Το επεισόδιο προκάλεσε την έντονη αντίδραση της μητέρας του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα και του Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος δήλωσε στην έδρα ότι η υπεράσπιση δεν δύναται να παραστεί υπό αυτές τις συνθήκες.

Μετά τα επεισόδια η ακροαματική διαδικασία διεκόπη, καθώς τέθηκε θέμα σωματικής ακεραιότητας μαρτύρων και κατηγορουμένων.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε ότι ήταν ανεπαρκή τα μέτρα φύλαξης, χρησιμοποιώντας τη φράση για τους αστυνομικούς «λάθος τους», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από το ακροατήριο που φώναζε «λάθος σας».

Ακολούθως πήρε το λόγο άλλος συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο οποίος υπονόησε ότι οι κατηγορούμενοι των «Πυρήνων» υποκινήθηκαν από «συνεντεύξεις και αρθρογραφία του μίσους» της άλλης πλευράς. Ο συνήγορος υποστήριξε οι τέσσερις συνάδελφοί του από την υπεράσπιση έχουν υποστεί επιθέσεις στα γραφεία τους και ότι κάθε φορά που τελειώνει η δίκη βρίσκονται στη θέση να προσπαθούν να φύγουν με ασφάλεια από τη δικαστική αίθουσα.

Τον λόγο έλαβε, τότε, συνήγορος από την πολιτική αγωγή, ο οποίος φώναξε προς την υπεράσπιση: «Ανάλογη ευαισθησία θα περιμέναμε όταν δέρνονται οι μάρτυρες».

Με το που ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης η πρόεδρος, ξέσπασε η μητέρα του Παύλου Φύσσα η οποία άρχισε να φωνάζει ιδιαίτερα φορτισμένη προς την πλευρά των κατηγορουμένων: «Αυτό θέλατε φασιστόμουτρα. Δολοφόνοι, με τα όπλα και τον στρατό μαζί σας δεν φοβόσαστε».

Ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία του γιου της, Γιώργος Ρουπακιάς, γύρισε τότε προς το μέρος που ακούγονταν οι φωνές. Η γυναίκα σε έξαλλη κατάσταση άρχισε να του φωνάζει: «Αλητάμπουρα, τι κοιτάς; 24 είσασταν και σκοτώσατε και κοιτάτε τώρα εμάς, προστατευμένοι; Δολοφόνοι».

Όταν αποφορτίστηκε κάπως η ατμόσφαιρα, ο θείος του Παύλου Φύσσα απευθυνόμενος στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη τής είπε: «Πόσο υπομονή να κάνω;» για του απαντήσει εκείνη: «Να σπάσετε θέλουν. Θέλουν να μη γίνει η δίκη. Μη σπάσεις, λογοκρισία θέλουνε».

Νωρίτερα, σημειώθηκαν δύο τηλεφωνήματα για βόμβα σε μέσα ενημέρωσης. Άγνωστοι τηλεφώνησαν στις 11:03 και 11:05 και έδωσαν χρονικό περιθώριο 55 λεπτών. Στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί.

Από το πρωί βρίσκονται επί ποδός δήμος και φορείς του Κορυδαλλού που ζητούν την αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Το θέμα αναμένεται να τεθεί ξανά στην ακροαματική διαδικασία στις φυλακές Κορυδαλλού, που  διεξάγεται ταυτόχρονα με τη δίκη των Πυρήνων της Φωτιάς (σε διπλανές αίθουσες), γεγονός που επαναφέρει με μεγαλύτερη ένταση το αίτημα για μεταφορά της διαδικασίας σε άλλο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης θα επαναφέρει το σχετικό αίτημα προς την έδρα του δικαστηρίου υπενθυμίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινούν οι ενδοσχολικές και οι πανελλήνιες εξετάσεις και αρκετά σχολικά συγκροτήματα συνορεύουν με τις φυλακές με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η προσέγγιση σε αυτά μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.
Για σήμερα, Παρασκευή έχει αποφασιστεί η λειτουργία των σχολείων της πόλης -στις προηγούμενες κινητοποιήσεις ήταν κλειστά- εκτός των δημοτικών και νηπιαγωγείων που είναι δίπλα στις φυλακές. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έχουν κλείσει προκειμένου να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις εξετάσεις τους.
Συγκέντρωση και αίτημα
Εν τω μεταξύ, κάλεσμα στις 10.30 το πρωί (η έναρξη της δίκης έχει οριστεί για τις 11.00) για αντιφασιστική συγκέντρωση στη διασταύρωση της λεωφόρου Γρ. Λαμπράκη με την οδό Σολωμού, δίπλα στις φυλακές, απευθύνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ).
Επίσης αναπάντητη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο έμεινε το αίτημα από τον δήμαρχο Κορυδαλλού, τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη, τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής, καθώς και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) προκειμένου να αναλάβει ο υπουργός την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή της δίκης σε άλλη αίθουσα.
Στην επιστολή αναφέρεται ότι αφού οι υπογράφοντες άκουσαν την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη «να επαναλαμβάνει ρητά τη δήλωση στην οποία είχε προβεί και κατά την προηγούμενη δικάσιμο, ότι συμμερίζεται το αίτημα μεταφοράς της δίκης εκτός του Κορυδαλλού, όπως τούτο είχε υποβληθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά “αν το υπουργείο έχει στη διάθεσή του κατάλληλη αίθουσα είμαστε έτοιμοι να μεταφερθούμε άμεσα. Δεν είμαστε διοικητικοί υπάλληλοι, να απευθύνουμε αιτήματα”» και λαμβάνοντας υπόψη ότι «μετά την Παρασκευή 15.5.2015, ημέρα κατά την οποία ορίστηκε η νέα δικάσιμος προς συνέχιση της δίκης στην αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, ξεκινούν οι πανελλαδικές και ενδοσχολικές εξετάσεις στην περιοχή, σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στον ορισμό της αίθουσας τελετών του Εφετείου Αθηνών για τη συνέχιση της διεξαγωγής της δίκης της Χρυσής Αυγής μέχρι την κατασκευή της νέας αίθουσας στο χώρο του Εφετείου, όπου θα μεταφερθεί κατά τη δήλωση σας από τον Σεπτέμβριο 2015».

Newsroom ΔΟΛ